Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο νέο Σύνταγμα θα κριθεί οριστικά η ψήφος των αποδήμων

Κατ' αρχήν λευκός καπνός από τη Διακομματική. Δικαίωμα εκλέγειν όσοι απουσιάζουν έως 35 χρόνια με διετή παρένθεση. Επιφυλάξεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, μέχρι να ενταχθούν οι προϋποθέσεις στο νέο Σύνταγμα.

Στο νέο Σύνταγμα θα κριθεί οριστικά η ψήφος των αποδήμων

Ραντεβού στις 30 Οκτωβρίου δίνουν με την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, προκειμένου να απαντήσουν οριστικά στο εάν υπάρχει συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων. Επισημαίνουν δε ότι στη χθεσινή (τρίτη κατά σειρά) σύσκεψη της Διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών υπήρξε απλώς σύγκλιση.

Η 30ή Οκτωβρίου αναφέρεται επειδή εκείνη την ημέρα θα συζητηθεί στην Συνταγματική Επιτροπή της Βουλής η αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, το οποίο αφορά το δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές των Ελλήνων πολιτών που ζουν εκτός της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι εάν η κυβέρνηση δεν εισηγηθεί τέτοια Συνταγματική διάταξη που να θωρακίζει τις προϋποθέσεις αυτής της συμμετοχής, θα καταπέσουν στο ΣτΕ, οπότε ο νόμος που θα ψηφιστεί, θα ισχύσει για το σύνολο των… εκατομμυρίων ομογενών, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης της Διακομματικής εξέφρασαν «επιφυλάξεις», τονίζοντας ότι η αναθεώρηση του Συνταγματικού άρθρου 54 θα κρίνει την εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβερνητική πλευρά, στο ισχύον άρθρο 54 θα προστεθεί παράγραφος που θα ορίζει ότι στον εφαρμοστικό νόμο (για την ψήφο των αποδήμων) θα τίθενται οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του. Από τα πρώτα ανεπίσημα σχόλια προκύπτει ότι ένα τέτοιο περιεχόμενο θεωρείται «γενικό και αόριστο», οπότε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ περιμένουν την επίσημη διατύπωση της παραγράφου.

Το ΜΕΡΑ 25 έκανε γνωστό πως δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Έως 35 χρόνια απουσία με διετή παρένθεση

Όπως σημειώσαμε χθες το βράδυ, ο «λευκός καπνός» που βγήκε από τη Διακομματική φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η βασική προϋπόθεση (που δείχνει να γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση) αφορά το χρονικό όριο απουσίας από την Ελλάδα: συμφωνήθηκε να είναι έως 35 χρόνια, αλλά στο μεσοδιάστημα ο ενδιαφερόμενος να έχει διαμείνει στη χώρα για δύο χρόνια τουλάχιστον και να μπορεί να το αποδείξει. Παραμένει προς απάντηση το ερώτημα εάν αυτή η διετής... παρένθεση θα πρέπει να είναι συνεχής ή να αθροίζονται οι μήνες επίσκεψης στη χώρα. (η αρχική θέση της κυβέρνησης για ψήφο χωρίς καμία προϋπόθεση δεν επέτρεπε να συγκεντρωθούν 200 θετικές ψήφοι που απαιτεί το Σύνταγμα, προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο).

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, η βάση της διακομματικής συμφωνίας είναι η κάτωθι:

- Ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτούς που ψηφίζουν εντός Ελλάδας (Αυτό σημαίνει ότι η ψήφος των αποδήμων θα προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα).

- Οι απόδημοι θα εκλέγουν βουλευτές από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, των οποίων οι έδρες θα αυξηθούν στις 15 από 12 που ισχύει σήμερα.

- Οι απόδημοι θα ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα που θα στηθούν με ευθύνη των Προξενικών αρχών. Δεν πέρασε δηλαδή η επιστολική ψήφος.

- Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι που θα αφορά όσους Έλληνες πολίτες έχουν μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια. Αυτή τη διετή διαμονή θα πρέπει να την αποδείξουν με δημόσια έγγραφα.

Επίσης, θα ενταχθεί και όρος για ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί εάν θα πρέπει να είναι ενεργός ή όχι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v