Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία και καθημερινότητα στην ατζέντα Μητσοτάκη

Πού θα εστιάσει ο πρωθυπουργός στην σημερινή παρέμβασή του στον Economist. Επιμένει το Μαξίμου για αλλαγή κλίματος και βελτίωση της ψυχολογίας. Διαπιστώνει πρόβλημα στη συμφωνία των Πρεσπών.

Οικονομία και καθημερινότητα στην ατζέντα Μητσοτάκη

«Οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις, συνεχίζονται να γίνονται πράξη», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τελευταία αφορμή την επίτευξη του στόχου νομοθέτησης της ψήφου των αποδήμων, όπως συμφωνήθηκε χθες από την διακομματική επιτροπή.

«Η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης απ’ όλους, κατέληξε σε επιτυχία», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που επιμένουν να μιλούν για «αλλαγή κλίματος» στη χώρα μετά τις κάλπες του Ιουλίου και για «επιστροφή στην κανονικότητα» 3,5 σχεδόν μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

Σε αυτό αναμένεται να επικεντρωθεί και ο πρωθυπουργός στη σημερινή του ομιλία, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου στο πλαίσιο της 23ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής και τους άξονες της στρατηγικής του, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στην βελτίωση της ψυχολογίας με φόντο την ελληνική οικονομία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Προς επίρρωση τούτου, στο κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν την υψηλότερη επίδοση του δείκτη οικονομικού κλίματος από τον Μάρτιο του 2008, κλείνοντας στις 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, τον δανεισμό εντόκων γραμματίων με αρνητικό επιτόκιο και τον δανεισμό  με επιτόκιο  1,5% για το δεκαετές ομόλογο από 3,9% λίγους μήνες πριν.

Το θετικό αυτό κλίμα, όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετίζεται αφενός με την ενισχυμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού και αφετέρου με το αφήγημά της όσον αφορά την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, με μείωση των φόρων και προσέλκυση νέων επενδύσεων και ταυτόχρονη εξασφάλιση καινούργιων θέσεων εργασίας.  

Κομβικό σημείο στην κυβερνητική ατζέντα και πρώτη προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη επέχει η καθημερινότητα του πολίτη, όπως επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. Στόχος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλα τα επίπεδα με τις δημόσιες συγκοινωνίες τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη να είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Στη χθεσινή σύσκεψη έγινε αποτίμηση της προόδου των έργων που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η πορεία του ΟΑΣΘ και του Μετρό Θεσσαλονίκης και τα θέματα αιχμής για την πόλη. Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν και μια σειρά άλλων μέτρων με την ίδια επιδίωξη, όπως η βελτίωση της  ρύθμισης των 120 δόσεων, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και  αστυνομικών, η έγκριση 180 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα, η αύξηση των συντάξεων χηρείας και η προκαταβολή του πετρελαίου θέρμανσης.

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Την ίδια ώρα, με προσοχή παρατηρεί το Μέγαρο Μαξίμου τις εξελίξεις με τη Βόρεια Μακεδονία και τα προβλήματα με την εφαρμογή της Συμφωνίας μετά το «όχι» για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς «είναι προς το συμφέρον και εκείνων και το δικό μας, να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική και σταδιακά να οδηγούνται στην Ε.Ε.».

Το «όχι» τριών χωρών -της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας- στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, όπως αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση, δημιουργεί όντως ζήτημα σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κι αυτό γιατί αυτή προβλέπει ότι η αντικατάσταση εγγράφων και υλικού για εσωτερική χρήση στο γειτονικό κράτος θα αρχίσει μετά το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει, τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι «η Κυβέρνηση Τσίπρα έβαλε την υπογραφή της σε μία συμφωνία, η τήρηση της οποίας -και μάλιστα σ’ ένα τόσο κομβικό θέμα, όπως η τήρηση της αρχής erga omnes- εξαρτάται από τη βούληση τρίτων κρατών».

Επιβεβαιώνεται, συνεχίζουν οι κυβερνητικές πηγές, «αυτό που έλεγε ανέκαθεν η ΝΔ ότι είναι μια επιζήμια Συμφωνία. Επομένως, είναι ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο επιτρέπει στον καθένα να καταλάβει την πολιτική και τη θέση της ΝΔ ότι θέλει να ακυρώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της Συμφωνίας. Θα γίνουν τα πάντα γι’ αυτό, στηρίζοντας, βέβαια, την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», υπογραμμίζουν στην κυβέρνηση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v