Η ψήφος των αποδήμων πρέπει να θεωρείται δεδομένη, πλην άλλου Συνταγματικού απροόπτου.
Η Διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε απόψε στο υπουργείο Εσωτερικών για Τρίτη φορά σε επτά ημέρες κατέληξε σε λύση η οποία, κατά τις πληροφορίες, βρίσκει «κατ΄αρχήν» θετικό τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Αυτό που απομένει, ωστόσο, είναι το πιο κρίσιμο βήμα: οι προϋποθέσεις που τίθενται για τη δυνατότητα στο «εκλέγειν» των αποδήμων να θωρακιστούν Συνταγματικά. Αν όχι, θα καταπέσουν στο ΣτΕ και ο νόμος θα ισχύσει χωρίς καμία προϋπόθεση.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ επιμένουν στη Συνταγματική θωράκιση, ενώ οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να φέρνει σχετική προσθήκη στο άρθρο 54 του Συντάγματος.
Η βασική προϋπόθεση αφορά το χρονικό όριο απουσίας από την Ελλάδα: συμφωνήθηκε να είναι έως 35 χρόνια, αλλά στο μεσοδιάστημα ο ενδιαφερόμενος να έχει διαμείνει στη χώρα για δύο χρόνια τουλάχιστον και να μπορεί να το αποδείξει.
(Η αρχική θέση της κυβέρνησης για ψήφο χωρίς καμία προϋπόθεση δεν επέτρεπε να συγκεντρωθούν 200 θετικές ψήφες που απαιτεί το Σύνταγμα για να ψηφιστείο το νομοσχέδιο).
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, η βάση της διακομματικής συμφωνίας είναι η κάτωθι:
- Ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτούς που ψηφίζουν εντός Ελλάδας. (Αυτό σημαίνει ότι η ψήφος των αποδήμων θα προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα).
- Οι απόδημοι θα εκλέγουν βουλευτές από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, των οποίων οι έδρες θα αυξηθούν στις 15 από 12 που ισχύει σήμερα.
- Οι απόδημοι θα ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα που θα στηθούν με ευθύνη των Προξενικών αρχών. Δεν πέρασε δηλαδή η επιστολική ψήφος.
- Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι που θα αφορά όσους Έλληνες πολίτες έχουν μείνει για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια. Αυτή τη διετή διαμονή θα πρέπει να την αποδείξουν με δημόσια έγγραφα».
Γ. Κατρούγκαλος: Να μπουν στο Σύνταγμα οι προϋποθέσεις
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διακομματική, τόνισε:
«Προσήλθαμε στη διαπραγμάτευση με τις θέσεις αρχής που από την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ:
- Να θωρακιστεί η λύση στην οποία θα καταλήξουμε με ρητή ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση.
- Να επιδιωχθούν συγκλίσεις ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό σώμα, βάσει της δημοκρατικής αρχής και της ευρωπαϊκής εμπειρίας.
Υπήρξε συμφωνία στην πρότασή μας για την πρόβλεψη των παραπάνω στη συνταγματική αναθεώρηση και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 30/10 στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει».