Οι πολιτικές – διπλωματικές εξελίξεις σε τρία διεθνή μέτωπα έχουν σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Βόρεια Μακεδονία, Συρία και Βρετανία βρίσκονται στο κυβερνητικό μικροσκόπιο, με τα γεγονότα να… τρέχουν, τα δεδομένα να αναθεωρούνται και όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά για το επόμενο διάστημα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα συμπεράσματα των εργασιών, ωστόσο δύο σημαντικές εξελίξεις σε Σκόπια και Λονδίνο ανακάτεψαν την τράπουλα και έθεσαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -ανάμεσά τους και την Αθήνα- σε επιφυλακή.
Ο πρωθυπουργός, που περιοδεύει στην Πελοπόννησο, βρίσκεται σε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την διπλωματική του σύμβουλο Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, αποτιμώντας την κατάσταση και χαράζοντας την ελληνική στρατηγική. Προς ώρας τουλάχιστον, η ελληνική πλευρά τηρεί στάση αναμονής και παρακολουθεί στενά τα γεγονότα.
Στην Βόρεια Μακεδονία, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Ζόραν Ζάεφ και ο κίνδυνος ανόδου στην εξουσία των εθνικιστών του VMRO προβληματίζουν την κυβέρνηση, η οποία επισήμως επαναλαμβάνει την πάγια θέση της περί μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών. Πέραν τούτου, όμως, οι αναταράξεις στη γείτονα χώρα, σύμφωνα με συνομιλητή του κ. Μητσοτάκη, για μία ακόμη φορά θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα στα Βαλκάνια, ως επακόλουθο της άρνησης των Ευρωπαίων ηγετών να ανάψουν το πράσινο φως στην ενταξιακή προοπτική της χώρας, όπως και της Αλβανίας.
Όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το κυριότερο όπλο το οποίο έχει στα χέρια της η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει ζητήματα που έχει και με τις δύο χώρες, αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική. Όσο πιο κοντά σε μία ευρωπαϊκή πορεία είναι αυτές οι δύο χώρες, τόσο μας δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε και ζητήματα τα οποία εμείς έχουμε σε διμερές επίπεδο, με πρώτο όλων τη συμφωνία των Πρεσπών. Συμφωνία, που ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε αφού έχει κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο», σε θεωρητικό επίπεδο κατ’ αρχήν τίθεται εν αμφιβόλω, εφόσον προκύψει πολιτική αλλαγή με ήττα του Ζόραν Ζάεφ.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, έστειλε το μήνυμα πως η χώρα μας στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική αυτών των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ τόνισε και την ανάγκη εκπλήρωσης εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων χωρών των απαιτούμενων προϋποθέσεων προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια.
«Θα σπάσει τα κεφάλια»
Όσον αφορά το θέμα της τουρκικής εισβολής στην Συρία και τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μέχρι την Τρίτη, στην κυβέρνηση δεν εξεπλάγησαν από τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, ότι η Τουρκία θα «σπάσει τα κεφάλια» των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία αν δεν αποσυρθούν από την περιοχή στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Και μπορεί στη Σύνοδο Κορυφής να υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης, όμως από τα λόγια μέχρι την πράξη η απόσταση είναι μεγάλη και η πρώτη χώρα που θα υποστεί τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης συνέχισης του πολέμου θα είναι -κατά τα φαινόμενα- η χώρα μας, δια του προσφυγικού και μεταναστευτικού. Πρόβλημα που εντείνεται και από τη στάση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες αρνούνται να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί.
«Είναι απαράδεκτη πολιτική. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, να επωφελούμαστε από ευνοϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ζώνη του Σένγκεν και ταυτόχρονα να μη δεχόμαστε κανέναν απολύτως επιμερισμό αυτού του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός την Παρασκευή.
Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί στενά και τις εξελίξεις στη Βρετανία, μετά και τη συμφωνία με την Ε.Ε., αλλά και την νέα ήττα του Μπόρις Τζόνσον στην Βουλή της χώρας του. Το σήριαλ πήρε νέα παράταση, η κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία εξόδου από την Ε.Ε. δεν έγινε λόγω της τροπολογίας για αναβολή της και όλα κινούνται πάνω σε «μια λεπτή κλωστή». Ο κ. Μητσοτάκης είχε εκφράσει την ελπίδα ότι και η Βρετανική Βουλή θα επικυρώσει τη συμφωνία «ώστε να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με το φαινόμενο να έχουμε εγκρίνει μία συμφωνία, σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων, αλλά αυτή να μην γίνεται αποδεκτή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο». Τα πράγματα, προς ώρας, δεν πήγαν βάσει του σχεδιασμού και οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες…