Σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, λόγω Brexit και προσφυγικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει έτοιμος για την πρώτη παρουσία του σε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Οι συνθήκες δύσκολες και το σκηνικό εξαιρετικά σύνθετο, με φόντο την τουρκική εισβολή στη Συρία και τον κίνδυνο νέων μεγάλων μεταναστευτικών ροών προς τη Δύση, με την ελληνική πλευρά πάντως να τοποθετεί τη θέση της από την πλευρά των ισχυρών. «Η Ελλάδα βρίσκει πάλι τη θέση της μέσα στην Ευρώπη. Είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή μας. Δεν ζητάμε, συζητάμε και είμαστε σε όλα παρόντες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, όσον αφορά τη στάση του πρωθυπουργού απέναντι στους ομολόγους του των χωρών της Ε.Ε.
Ο κ. Μητσοτάκης, λένε στο επιτελείο του, είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός κατά την τελευταία δεκαετία που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες «χωρίς να αμφισβητείται η παρουσία ή η πολιτική του. Έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη -40%- και αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ συνέτεινε στην επιστροφή της οικονομίας μας στην ανάπτυξη», τονίζουν. Όπερ σημαίνει, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ότι σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο», όπως συνέβαινε με τους προκατόχους του, αλλά «με τον αέρα του πρόσφατου νικητή των εκλογών, που έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει με καλές πιθανότητες τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τη χώρα μας».
Ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να κάνει στη Σύνοδο επαφές με τους ομολόγους του των χωρών του Νότου, της Ιταλίας και της Ισπανίας, που θίγονται από το πρόβλημα του προσφυγικού, αναζητώντας μια νέα, επικαιροποιημένη συμμαχία του νότου. Παράλληλα, έχει προαναγγείλει πως θα θέσει το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών σε όλες τις χώρες, καταγγέλλοντας μάλιστα ως «απαράδεκτο» τον ισχυρισμό ορισμένων αρχηγών κρατών -για να αποφύγουν την εμπλοκή των χωρών τους- ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.
Απαιτούμενη αλληλεγγύη
Η Ευρώπη, κατά τον κ. Μητσοτάκη, πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού κύματος και είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ η επίδειξη της απαιτούμενης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών. Η κυβέρνησή του, θα πει στους Ευρωπαίους ηγέτες, θέτει ως προτεραιότητα την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Όσον αφορά το Brexit, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για μία υπόθεση από την οποία «όλοι θα βγουν χαμένοι, αλλά κυρίως οι Βρετανοί», ενώ ειδική αναφορά θα κάνει και στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (15:00 ώρα Βρυξελλών), ενώ νωρίτερα (12:00 τοπική ώρα) θα λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, στην κυβέρνηση υπενθυμίζουν ότι το Ταμείο ήταν πάντα περισσότερο απαισιόδοξο στις εκτιμήσεις του και πολλές φορές διαψεύστηκε. Σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα, το Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπει στην τελευταία έκθεση των θεσμών -που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο- και προέβλεπε, για τη χρονιά που διανύουμε, δημοσιονομικό κενό περίπου 2 δισ. ευρώ. Τώρα, συνεχίζουν τον συλλογισμό τους κυβερνητικές πηγές, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία- δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό ούτε για το 2019 ούτε για το 2020.
Σχετικά με τη μείωση των εσόδων ως ποσοστού του ΑΕΠ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «είναι κάτι απόλυτα συνεπές με μια φιλελεύθερη πολιτική, καθώς αυξάνονται τα ονομαστικά φορολογικά έσοδα, αλλά το ΑΕΠ αυξάνεται ταχύτερα λόγω της φιλοαναπτυξιακής πολιτικής, με αποτέλεσμα ο λόγος φόροι/ΑΕΠ να πέφτει».