Σε τροχιά κατάθεσης στη Βουλή μπαίνει η περίφημη ψήφος των αποδήμων ή ομογενών, ενώ η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφισή του.
Δεδομένου ότι απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, που αριθμούν μαζί 101 βουλευτές, να είναι αντίθετοι με την κυβερνητική πρόταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει σήμερα κύκλο διαδοχικών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να πετύχει την αναγκαία συναίνεση.
Η αρχή θα γίνει στις 11 π.μ., που θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.
Το κυβερνών κόμμα προτείνει:
* Να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο (δηλαδή χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα).
* Να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι όσοι διαθέτουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι ή θα γραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους (αυτή η θέση μετατρέπει αυτομάτως την «ψήφο των αποδήμων» σε «ψήφο των ομογενών»).
* Οι ψήφοι να προσμετρώνται στα τελικά αποτελέσματα των κομμάτων.
«Κόκκινο πανί» το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα
Οι δύο τελευταίες θέσεις αποτελούν «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι ερμηνεύονται ως απροσχημάτιστη προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Κι αυτό επειδή η ελληνική ιθαγένεια παρέχεται με βάση «το δίκαιο του αίματος» και όχι «του εδάφους» (διαμονή) όπως ισχύει σε άλλες χώρες. Το αποτέλεσμα είναι να δικαιούται κάποιος που δεν έχει καν γεννηθεί και ζήσει στην Ελλάδα να ζητήσει και να πάρει ιθαγένεια, εφόσον αποδείξει ότι έχει ελληνική ρίζα.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλείται πλείστα παραδείγματα άλλων χωρών που έχουν μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία), οι οποίες παρέχουν μεν δικαίωμα ψήφου σε πολίτες τους που ζουν στο εξωτερικό, αλλά μόνο για να εκλέξουν «βουλευτές αποδήμων», χωρίς να προσμετράται η ψήφος τους στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στο ομόφωνο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων (ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, όπως καταδεικνύει η συμμετοχή του Συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου) που συνέστησε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και παρέδωσε το πόρισμά της τη φετινή άνοιξη. Το πόρισμα δεν πρόλαβε να πάρει τη μορφή νομοσχεδίου και να φτάσει στη Βουλή, λόγω των πρόωρων εκλογών του Ιουλίου.
Τα βασικά σημεία της πρότασης είναι:
* Η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό θα αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες/εκλογείς, με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
* Το εκλογικό δικαίωμα των συγκεκριμένων εκλογέων θα ασκείται αυτοπροσώπως σε ειδικά εκλογικά τμήματα εξωτερικού, που θα δημιουργούνται στις έδρες των ελληνικών διπλωματικών αρχών και οπουδήποτε αλλού συγκεντρώνεται επαρκής αριθμός εκλογέων.
* Οι εκλογείς του εξωτερικού θα ψηφίζουν για τους συνδυασμούς Επικρατείας των κομμάτων για έναν ορισμένο αριθμό εδρών που θα καθορίζεται αποκλειστικά με βάση τις ψήφους του εξωτερικού και θα κυμαίνεται μεταξύ τριών (3) και δώδεκα (12), ανάλογα με τον αριθμό των εκλογέων που θα εγγράφονται σε κάθε εκλογική διαδικασία στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (σ.σ. μία έδρα ανά 60.000 ψηφοφόρους).
Οριο απουσίας θέτει το ΚΚΕ
Κατά τις πληροφορίες, η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος θα επικεντρωθεί στην εξεύρεση κοινής θέσης με το ΚΚΕ, καθώς με τον ΣΥΡΙΖΑ το εγχείρημα θεωρείται αδύνατον.
Ο Περισσός ωστόσο θέτει δύο σημαντικές προϋποθέσεις, τις οποίες πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αποδεχθεί η κυβέρνηση.
* Να τεθεί ανώτατο χρονικό όριο μόνιμης απουσίας από τη χώρα, προκειμένου να έχει ο ενδιαφερόμενος δικαίωμα ψήφου στις ελληνικές εθνικές εκλογές.
* Να υποβάλλει φορολογική δήλωση εισοδήματος.
Η διευκρίνιση περί «εισοδήματος» γίνεται διότι δεν είναι λίγοι οι ομογενείς που διατηρούν μεν χαλαρή ή μηδενική επαφή με τη χώρα, ωστόσο έχοντας κληρονομήσει (και διατηρήσει) πατρικά σπίτια ή γη καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ.
Το ΚΙΝΑΛ άλλαξε θέση (όπως παραδέχθηκε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος) και στηρίζει την κυβερνητική πρόταση, ενώ το ΜΕΡΑ25 διαφωνεί με την κυβέρνηση μόνο ως προς το σημείο της επιστολικής ψήφου, καθώς προκρίνει την επιτόπια παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα.