Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «κόκκινη» γραμμή Μαξίμου για την ψήφο των αποδήμων

Σήμερα οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Διάθεση για συναίνεση και υποχωρήσεις, με στόχο τη σύγκλιση. Ποιους αφορά η προτεινόμενη ρύθμιση.

Η «κόκκινη» γραμμή Μαξίμου για την ψήφο των αποδήμων

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, θα βρεθεί τελικά κοινός τόπος μεταξύ των κομμάτων στο θέμα της ψήφου των αποδήμων. Για τον σκοπό αυτό, όπως είχε προαναγγείλει, σήμερα θα συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναζητώντας να εξασφαλίσει τις αναγκαίες 200 ψήφους προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Αριθμός όχι εύκολο να συγκεντρωθεί, δεδομένου ότι, ακόμα και αν το ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση και το Μέρα25 συγκλίνουν με την κυβερνητική πρόταση, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ που δείχνουν πιο μακριά έχουν από κοινού 101 βουλευτές. Όπερ σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του Μαξίμου απαιτείται η… υπέρβαση από έναν τουλάχιστον βουλευτή από τα δύο κόμματα -αν μη τι άλλο, διόλου εύκολο.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στα πέντε τετ α τετ με μία και μόνο «κόκκινη γραμμή», ζητώντας η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο σύνολο των ψήφων της Επικράτειας και όχι μόνο να εκλέγονται «βουλευτές ομογένειας», όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δίχως να επηρεάζουν την εκλογή του πρωθυπουργού. Η βασική δημοκρατική και συνταγματική αρχή, λένε στην κυβέρνηση, ότι η ψήφος όλων των Ελλήνων είναι ισότιμη, δεν γίνονται διακρίσεις και έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην Επικράτεια», τόνισε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και συνέχισε: «Να τους λέμε, δηλαδή, πολύ απλά, ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό. Αυτό τους λένε κάποιοι οι οποίοι εισηγούνται προτάσεις που συν όλων των άλλων είναι και κατάφωρα αντισυνταγματικές».

Τόπος διαμονής

Πέραν τούτου, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος μεταξύ των κομμάτων. Μάλιστα δηλώνει έτοιμος να κάνει και τις αναγκαίες υποχωρήσεις -όπου χρειάζεται-, ώστε «επιτέλους το πολιτικό σύστημα να κάνει πράξη τη δέσμευσή του απέναντι στους συμπατριώτες μας οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να μπορούν να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους».

Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχει ήδη έτοιμο σχέδιο νόμου με το οποίο θα προσέλθει στα τετ α τετ, αφού όλα -πλην του προαναφερόμενου- είναι συζητήσιμα. Για παράδειγμα, συζητήσιμες θα πρέπει να θεωρούνται οι θέσεις του ΚΚΕ ότι 1) οι απόδημοι που θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, θα πρέπει να υπόκεινται σε φορολογικές υποχρεώσεις, 2) να μην απουσιάζουν από την Ελλάδα για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών και 3) να ψηφίζουν αυτοπροσώπως κι όχι με επιστολική ψήφο. Όπως συζητήσιμη φέρεται να είναι και η πρόταση του ΚΙΝΑΛ, για προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά σε ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια και όχι στις υπόλοιπες της ελληνικής επικράτειας, ώστε να μην αλλοιώνεται η κατανομή των εδρών.

Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αφορά όλους εκείνους που σήμερα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά δεν μπορούν λόγω μεγάλης απόστασης και οικονομικής επιβάρυνσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Δεν πρόκειται συνεπώς για παραχώρηση νέου δικαιώματος, αλλά για τη δυνατότητα άσκησης ενός δικαιώματος που ήδη υφίσταται. Δηλαδή, κανένας πολίτης δεν θα προστεθεί στους εκλογικούς καταλόγους και δεν θα αλλάξει το εκλογικό σώμα. Αντίθετα, όσοι έως σήμερα μπορούσαν να ψηφίσουν, με το νέο σύστημα θα διευκολύνονται στην άσκηση αυτού του δικαιώματός τους.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί κατά σειρά με τον Αλέξη Τσίπρα στις 11:00, τη Φώφη Γεννηματά στις 12:15, τον Δημήτρη Κουτσούμπα στις 16:00, τον Κυριάκο Βελόπουλο στις 16:45 και τον Γιάνη Βαρουφάκη στις 17:30.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v