«Εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας ερωτηματικό για τη στάση «μη διεκδίκησης» που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κύριος Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις γεωπολιτικές εξελίξεις και στο προσφυγικό, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις για τη Novartis, την ψήφο των αποδήμων και την οικονομία.
Αναλυτικά, στην ερώτηση «τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα» στο γεωπολιτικό τοπίο, όπως διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, απάντησε: «Κατανοώ ότι χρειάσθηκε χρόνο για να ενημερωθεί. Όταν παρέδωσα τον ενημέρωσα για τις κυρώσεις που αποφάσισε η ΕΕ, πέρασαν τρεις μήνες και δεν είδαμε κυρώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να ζητήσει την εφαρμογή τους. Τώρα συζητούν και στις ΗΠΑ για κυρώσεις. Γιατί η κυβέρνηση έχει απεμπολήσει το όπλο των κυρώσεων εδώ και τρεις μήνες;
Είναι προφανές ότι διστάζει να διεκδικήσει έχοντας να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση. Ακολουθεί πολιτική κατευνασμού που, με βάση την εμπειρία που έχω, δεν θα οδηγήσει πουθενά. Διαχειρίσθηκα χειρότερη προσφυγική κρίση και πήγα τρεις φορές στην Τουρκία. Καταφέραμε: συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας (από χιλιάδες σε 100 ημερησίως), μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ φτάσαμε το Κυπριακό μία ανάσα πριν την επίλυσή του. Άκουσα χθες τον κ. Δένδια (τον οποίον εκτιμώ), με τα τουρκικά πλοία να έχουν περικυκλώσει την Κύπρο την ώρα που ετοιμάζονταν για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, να λέει ότι «λάσπη τρυπούν, θα βαρεθούν και θα φύγουν».
Στη Μόρια είχαμε 5.600 πρόσφυγες, την 1η Οκτωβρίου κατεγράφησαν 12.680. Η Ελλάδα ήταν η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη σε απόδοση ασύλου.
Καλωσήλθαν στην πραγματικότητα, θα πω, παραδέχθηκαν ότι το πρόβλημα είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις, άκουσα τις θετικές δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη όταν πήγε στη Μόρια μετά τις εκλογές.
Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροπολιτική και αντιπαράθεση, ούτε επικοινωνιακή πολιτική, θέλει πολιτική ουσίας».
Γιατί με εξαίρεσαν από την Προανακριτική;
Για την πολύκροτη υπόθεση και την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε Προανακριτική επιτροπή, ο κ. Τσίπρας τόνισε:
«Ποτέ άλλοτε δεν συστάθηκε Προανακριτική με την κατηγορία σε πρώην υπουργό όχι ότι έβαλε το χέρι στο μέλι αλλά ότι ανέδειξε αδικήματα άλλων.
Έχουμε δύο πρόσωπα υπό διερεύνηση (σ.σ. τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο) και έναν, τον κ. Λοβέρδο, σε ποινική δίωξη.
Η εύκολη για μας επιλογή πέρυσι, που έφτασε στη Βουλή η δικογραφία για τη Novartis, θα ήταν να πούμε ότι από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα ξεχωρίζουμε κάποια (σ.σ. για Ειδικό Δικαστήριο) και επιστρέφουμε τα άλλα στη Δικαιοσύνη. Είδαμε ότι υπάρχουν ενδείξεις για αδικήματα που έχουν παραγραφεί αλλά και για αδίκημα, της δωροδοκίας, που δεν έχει παραγραφεί. Θα μπορούσαμε να μην παραπέμψουμε κάποιους, πχ τους πρώην πρωθυπουργούς. Αν' αυτού είπαμε ότι επιστρέφουμε τον φάκελο στη Δικαιοσύνη για να ερευνήσει την υπόθεση. Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος κατέθεσαν μηνύσεις εναντίον δύο πολιτικών, του Παπαγγελόπουλου και εμού. Στην Προανακριτική όμως δεν παραπέμφθηκα εγώ. Γιατί;
Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος θεωρήθηκαν (από τα κόμματά τους) ότι είναι ψευδομηνυτές και γι΄αυτό εξαιρέθηκα εγώ από την παραπομπή; Μπήκε ο πρωθυπουργός δώδεκα παρά τέταρτο σαν τον κλέφτη από την διπλανή πόρτα να ψηφίσει για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου στην Προανακριτική, ενώ έλειπε, όπως και όλοι οι υπουργοί, από τη συζήτηση. Πρώτη φορά συνέβη αυτό στο Κοινοβούλιο. Υπάρχει το σκάνδαλο Novartis, ο πολίτης πλήρωνε πιο ακριβά το φάρμακο, κάποιοι υπέγραφαν για τις τιμολογήσεις, δεν γίνονταν μόνες τους».
Ψήφος αποδήμων
Εν όψει και της αυριανής συνάντησής του με τον κ.Μητσοτάκη για το θέμα της ψήφους των Ελλήνων που ζουν μόνιμα εκτός της χώρας, τόνισε:
«Πρέπει να κρατήσουμε το θέμα έξω από την μικροπολιτική αντιπαράθεση και πλειοδοσία, με επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια που αφορούν τη λειτουργία του συστήματος. Τον Φεβρουάριο του 2018 περάσαμε νόμο να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων (σ.σ. ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης) για να αποφανθεί περί της ψήφους των Ελλήνων που ζουν εκτός ελληνικής επικράτειας. Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν σε πόρισμα το οποίο δεν προλάβαμε να φέρουμε στη Βουλή λόγω των πρόωρων εκλογών. Αυτή την πρόταση προωθούμε σήμερα. Αν η πρόταση τη ΝΔ είναι να ανοίξουμε τους εκλογικους καταλόγους σε άλλους 10 εκατ. εκλογείς για να καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα έναντι όσων ζουν και φορολογούνται εντός χώρας, τότε διαφωνούμε».
Πού είναι τώρα το 4ο μνημόνιο;
Με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, σημείωσε:
«Τέτοιο καιρό πέρυσι ο κ.Μητσοτάκης έλεγε ότι έχουμε 4ο μνημόνιο, συνεπώς πώς λέει τώρα ότι θα αποφασίσει θετικά μέτρα; Η άρνηση του κ.Μητσοτάκη να δεχθεί τον ειδικό λογαριασμό των 5,5 δισ. (για την έμπρακτη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά μία μονάδα), σημαίνει 2 δισ. λιγότερα χρήματα που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν την κοινωνία.
Στα μέτρα ενός δισ. ευρώ θα μπορούσε, αν δεχόταν τον λογαριασμό, να προσθέσει άλλα δύο δις ευρώ. Από το 1 δισ. θετικά μέτρα που φέρνει, τα μισά πάνε στη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, από την οποία θα έχουν όφελος μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις. Η όποια έκπτωση έγινε στον ΕΝΦΙΑ θα ισοφαριστεί από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Επίσης, το όριο ηλεκτρονικών δαπανών στο 30% από το οποίο εξαιρείται το ενοίκιο, είναι ένα θέμα για την πραγματική διατήρηση του αφορολόγητου ορίου».
Μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ
Για τον περίφημο μετασχηματισμό του κόμματός του, ο κ.Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε δύο κύκλους (από κόμμα συνιστωσών σε κυβερνητικό κόμμα) και πάμε στον τρίτο. Και πρόσθεσε: «οφείλουμε τώρα να αντιστοιχήσουμε το κόμμα με τον κόσμο που τον ψήφισε και τον ακολουθεί. Οι αλλαγές και το όνομα θα αποφασιστούν στο συνέδριο, προσωπική μου άποψη είναι να διατηρηθεί το όνομα ΣΥΡΙΖΑ».