Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελληνικές προσδοκίες από την τριμερή Σύνοδο του Καΐρου

Ο Μητσοτάκης «κτίζει συμμαχίες» στη νοτιονατολική Μεσόγειο. Νέα αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία. Οι επενδύσεις, η ενέργεια και ο τουρισμός.  

Οι ελληνικές προσδοκίες από την τριμερή Σύνοδο του Καΐρου

Με τον διπλό στόχο, αφενός, της ενίσχυσης του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και αφετέρου, της ενδυνάμωσης των διεθνών συμμαχιών της χώρας μας στην «ευαίσθητη» αυτή περιοχή, μεταβαίνει σήμερα στο Κάιρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

Σε μια περίοδο ιδιαίτερα αυξημένης έντασης, με την Τουρκία να επιμένει στην προκλητική στάση της, οι ηγέτες των τριών χωρών αναμένεται να εκπέμψουν αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, θα τονισθεί ότι απαραίτητη για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή σήμερα είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, επί τη βάσει των Αποφάσεων του ΟΗΕ, με τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός ήταν αρχικά προγραμματισμένο να επισκεφθεί από χθες το Κάιρο, ωστόσο οι εξελίξεις με τις τουρκικές απειλές τον κράτησαν στην Αθήνα για να παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα και, εάν χρειαστεί, να συντονίσει τις κινήσεις των υπουργών του. Κατά την κοινή παρουσία των τριών ηγετών, θα υπογραφεί εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία των χωρών τους και αντίστοιχα διμερή προγράμματα (Ελλάδας - Αιγύπτου και Κύπρου - Αιγύπτου).

Στο τετ α τετ που θα έχει με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, όπως έκανε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή μας. Επίσης, θα τεθούν τα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας σε επίπεδο διμερών σχέσεων αλλά και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, το Συριακό, το Μεσανατολικό, η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και το μεταναστευτικό.

«Εξαιρετικά σημαντική»

Σημαντική θέση στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας προσλαμβάνει ο ενεργειακός τομέας, καθώς η αιγυπτιακή πρωτοβουλία για το East Mediterranean Gas Forum (EMGF) χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά ως «εξαιρετικά σημαντική». Η Αθήνα ελπίζει ότι το Forum θα δράσει ως καταλύτης για στενότερη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πέρα από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κοινότητας στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη στο Κάιρο, ενώ θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, όπου θα συναντηθεί με τον επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο. Θα τον συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς και ο επικεφαλής του Enterprise Greece Γεώργιος Φιλιόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο τριμερής αυτός θεσμός «αποβλέπει σε πολυθεματική περιφερειακή συνεργασία και είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής τον σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή των αρχών καλής γειτονίας».

Θετικά βλέπουν τη Σύνοδο και οι Αιγύπτιοι, με τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας, πρέσβη Μπάσαμ Ράντι, να επισημαίνει ότι «η τριμερής σύνοδος κορυφής έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού». Πρόσθεσε δε ότι «οι τρεις ηγέτες θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους στην επίτευξη περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας και της καλύτερης εξυπηρέτησης των συμφερόντων των λαών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v