Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κυβερνητικό «μικροσκόπιο» οι προκλήσεις της Αγκυρας

Τα αυστηρά μηνύματα Πομπέο προς την Άγκυρα και η έκτακτη επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο. Παρέμβαση Μητσοτάκη κατά την τριμερή Σύνοδο στην Αίγυπτο. Νέες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Στο κυβερνητικό «μικροσκόπιο» οι προκλήσεις της Αγκυρας

Η στήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και το αυστηρό μήνυμά του προς τον Ταγίπ Ερντογάν, δεν φαίνεται -ως αναμενόταν άλλωστε- να άλλαξαν κάτι όσον αφορά την προκλητική στάση της Άγκυρας σε Αιγαίο και -κυρίως- Κύπρο.

Η Τουρκία, την ίδια ώρα που συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με τη Συρία, απειλεί να ξεκινήσει σήμερα γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 7» της κυπριακής ΑΟΖ, συνεχίζει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας και επιμένει σε στρατιωτικές ασκήσεις με επίκεντρο το Καστελόριζο. Κινήσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ελληνικής πλευράς και έχουν σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον Νίκο Δένδια μάλιστα να μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα στη Λευκωσία. 

Σκοπός του, να έχει συναντήσεις με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις 14 Οκτωβρίου, αλλά και με φόντο τις νέες πρωτοβουλίες του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Το Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκε με ικανοποίηση τις αυστηρές προειδοποιήσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προς την Άγκυρα και το μήνυμά του ότι οι ΗΠΑ «θα δράσουν» προκειμένου να μην παραβιαστεί το Διεθνές Δίκαιο σε περίπτωση τουρκικής εισβολής σε ελληνικό νησί αποτυπώνουν τις προθέσεις της Ουάσιγκτον. «Να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε αντίστοιχο ύφος κινήθηκε και η επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που, κατά την ελληνική κυβέρνηση, αποτέλεσε την επιβεβαίωση της στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας μας, γεγονός σημαντικό για τους ευρύτερους σχεδιασμούς ασφάλειας και άμυνας των συμμαχικών οργανισμών στους οποίους συμμετέχουμε.

Διεθνές δίκαιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία και από το Κάιρο όπου θα βρεθεί το επόμενο διήμερο, στο πλαίσιο της 7ης τριμερούς Συνόδου Αιγύπτου - Ελλάδας – Κύπρου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,  θα τονιστεί η ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, θα τονισθεί ότι απαραίτητη για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα «με τη συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων. Μια λύση επί τη βάσει των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση, βεβαίως, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο».

Ηχηρή, άλλωστε, ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού και κατά τη συνάντησή του με τον Μάικ Πομπέο: «Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα βοηθήσει σε ένα πιο γόνιμο κλίμα στην περιοχή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Στις εξελίξεις παρενέβησαν και οι Ρώσοι, οι οποίοι, δια του υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζουν την ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, προτείνοντας παράλληλα την αποφυγή της κλιμάκωσης μιας δυνητικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v