Μεγάλη πολιτική ένταση θα φέρει η εβδομάδα, με κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση “να αδειάζουν τα θηκάρια” σε μείζονος σημασίας ζητήματα που θα εξελίσσονται ταυτόχρονα: οικονομία, Novartis, εκλογικές αλλαγές (ψήφος αποδήμων) και το προσφυγικό που, έτσι κι αλλιώς, θα παραμένει ψηλά στην ατζέντα.
Με την κατάθεση, αύριο, του προσχεδίου του Προϋπολογισμού ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «θα πέσουν οι προεκλογικές μάσκες της ΝΔ» και, κυρίως, ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πάψει πια να τρώει από τα έτοιμα που της άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα». Κι αυτό διότι, όπως λένε αρμόδια στελέχη, το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισ. και ο στρωμένος Προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους, επέτρεψε στην κυβέρνηση της ΝΔ «να μην τρέχει να μαζεύει λεφτά ακόμα και για τις πιο απλές ανάγκες του Δημοσίου, όπως κάναμε εμείς το 2015».
Οπότε «είχε χρόνο να ασχοληθεί με την γιγάντωση της κυβερνητικής μηχανής μέσω του επιτελικού κράτους και των αθρόων διορισμών, καθώς και με την ακύρωση σημαντικών εργασιακών μέτρων που σηματοδότησαν το τέλος των μνημονίων».
Κατά τα ίδια στελέχη, δεδομένων των ευρω-προβλέψεων για δημοσιονομικό κενό το 2020, που οι συγκεκριμένες πηγές τοποθετούν στο 1,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα κληθεί είτε... να τις παραβλέψει («όπερ άτοπον») είτε να ακυρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της: ευθέως (π.χ. να μην δώσει κοινωνικό μέρισμα ή να ισοφαρίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών) και εμμέσως (με το νέο κτίσιμο του αφορολόγητου που στην πράξη θα οδηγήσει στην μείωσή του). Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι μόνο οι εξαγγελίες του κ.Μητσοτάκη στην ΔΕΘ ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ.
Ως εκ τούτου εμφανίζονται βέβαιοι πως όσο θα προχωράει προς την ψήφιση του Προϋπολογισμού, στα μέσα Δεκεμβρίου, όχι μόνο θα αναδεικνύονται τα προεκλογικά ψέματα, αλλά θα φανερώνεται και η κρυφή ατζέντα, με έμφαση το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων, τα εργασιακά και το φορολογικό.
Σημειώνεται ότι ο Πιερ Μοσκοβισί, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα την Παρασκευή ως επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, κατέστησε σαφές ότι το δημοσιονομικό κενό θα πρέπει να έχει καλυφθεί έως τις 15 Οκτωβρίου που θα σταλεί το προσχέδιο στην Κομισιόν. Κατά τις πληροφορίες δε, η Κομισιόν δεν θα δεχθεί την λύση να προσμετρηθούν στα έσοδα του νέου προϋπολογισμού οι επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
Παραπομπή με κάλπη του Δ. Παπαγγελόπουλου
Για τους παραπάνω λόγους, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι η επιχειρούμενη αντιστροφή της υπόθεσης Novartis έρχεται ως σωσίβιο, προκειμένου δηλαδή να μεταφερθεί η συζήτηση από τα γκρίζα σημεία του Προϋπολογισμού στα της «πολιτικής σκευωρίας».
Δεν θεωρούν τυχαία, συνεπώς, την επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ξεκινήσει την Τρίτη (σ.σ. ένα 24ωρο μετά την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού) η διαδικασία της Προανακριτικής επιτροπής, με «κατηγορούμενο» τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Όπως έγινε γνωστό, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης και η ψηφοφορία (με κάλπη) για την παραπομπή του στην Προανακριτική τοποθετείται περί τα μεσάνυχτα. Στη συνέχεια, «θα πιάσει δουλειά» η επιτροπή και, σύμφωνα με τους νέους σχεδιασμούς της πλειοψηφίας, θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα δίμηνο (σ.σ. οι αρχικοί σχεδιασμοί αφορούσαν μία-δύο συνεδριάσεις και επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη).
Η πορεία της διερεύνησης... της κανονικής Novartis παραμένει άγνωστη. Κι αυτό διότι ναι μεν η Βουλή ήρε την ασυλία του Ανδρέα Λοβέρδου για να δικαστεί με την κατηγορία της δωροδοκίας (η Εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη του άσκησε ποινική δίωξη), ωστόσο ο ίδιος κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης της κ. Τουλουπάκη από την υπόθεση. Αυτό το αίτημα (ενδέχεται να) πάει πίσω την ολοκλήρωση της έρευνας για τα άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα που μένουν σε εκκρεμότητα, δηλαδή τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Κομματικό... θρίλερ για την ψήφο των αποδήμων
Πέραν των παραπάνω, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να καλέσει τις επόμενες ημέρες τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να αναζητήσει συναίνεση στο θέμα της ψήφου των αποδήμων. Η βασική διαφορά ανάμεσα στις θέσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι η πρώτη θέλει να προσμετρώνται οι ψήφοι του εξωτερικού στα συνολικά ποσοστά των κομμάτων, ενώ η δεύτερη προτείνει να υπολογίζονται μόνο για την εκλογή βουλευτών Επικρατείας (έως δώδεκα το πολύ).
Η κυβέρνηση δηλαδή δίνει στους απόδημους τα δικαιώματα που έχουν και οι εγχώριοι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπολογίζει, εμμέσως, την παράμετρο της μακρόχρονης, μόνιμης, απουσίας στο εξωτερικό (20-50 χρόνια) και θέτει θέμα αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.
Παρότι το ΚΙΝΑΛ άλλαξε θέση και τάσσεται υπέρ του πυρήνα της πρότασης της ΝΔ, θεωρείται αβέβαιο ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, καθώς το Σύνταγμα απαιτεί 200 θετικές ψήφους. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ μαζί συγκεντρώνουν 180 ψήφους (ή 178 εάν διαφοροποιηθούν από την επίσημη θέση ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης), οπότε απαιτούνται άλλα 20 ή 22 «ναι».
Το ΜΕΡΑ25 (εννέα βουλευτές) κατέθεσε δικό του σχέδιο νόμου χωρίς να αποσαφηνίζει εάν δέχεται να προσμετρώνται οι ψήφοι του εξωτερικού στα ποσοστά των κομμάτων, οπότε μένει να φανεί εάν, ποιος και προς τα πού θα κάνει εκπτώσεις. «Κατ΄αρχήν θετική» εμφανίζεται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που διαθέτει δέκα βουλευτές.
Ακόμα και εάν όλοι μαζί υπερψηφίσουν, το νομοσχέδιο θα σκοντάψει στις 199 ψήφους, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ μαζί αριθμούν 101 βουλευτές. Που σημαίνει ότι, σε μία τέτοια περίπτωση, θα παιχτεί... άλλου είδους θρίλερ για το εάν θα υπάρξει μία, έστω, μετατόπιση από τα δύο κόμματα.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο «θα περάσει διότι οι αριθμοί βγαίνουν»...