Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Μητσοτάκης τα «ξανάβαλε» με τους συνδικαλιστές

Η απεργία, ο αναπτυξιακός νόμος και τα εργασιακά. «Νοιάζεται για τους πολλούς που ταλαιπωρούνται από τους λίγους», το σχόλιο του Μαξίμου. Μήνυμα του πρωθυπουργού για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Γιατί ο Μητσοτάκης τα «ξανάβαλε» με τους συνδικαλιστές

Ανέκαθεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τα πήγαινε καλά με τους συνδικαλιστές. Από όταν ανέλαβε ακόμα την ηγεσία της ΝΔ, με δημόσιες παρεμβάσεις του, ζητούσε «να μπει τέλος στην ασυδοσία τους», εξέφραζε τακτικά την ανάγκη αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου και πρότεινε να μη γίνεται καμία απεργία χωρίς το 50% +1 των εργαζομένων.

Η φιλοσοφία αυτή δεν άλλαξε ούτε υπό τη νέα του ιδιότητα και, με αφορμή τη χθεσινή απεργία αλλά και το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, είχε την ευκαιρία να βάλει εκ νέου κατά των «επαγγελματιών συνδικαλιστών» και των πρακτικών «περασμένων δεκαετιών» που -κατά τον ίδιον- χρησιμοποιούν. Η σχετική ανάρτησή του μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, που καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό για «καθεστωτική νοοτροπία».

«Η ανάρτησή του αφορούσε το αυτονόητο. Τους πολλούς που ταλαιπωρούνται από τους λίγους», είναι η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης απλώς «εξέφρασε έγνοια για την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας». Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, νομοθετεί ώστε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν, με στόχο οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

«Οι εργαζόμενοι και όλοι οι Έλληνες κατάλαβαν πολύ καλά τι εννοούσε ο πρωθυπουργός», επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, επιτιθέμενο στην Κουμουνδούρου. «Ο μόνος που κάνει ότι δεν κατάλαβε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί ταυτίζεται με τους λίγους για να ταλαιπωρούνται οι πολλοί. Γιατί ευλογεί τα προνόμιά τους σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων για να παίζουν κι εκείνοι τα παιχνίδια του», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο εγκαλούν τους «εργατοπατέρες ότι έφτασαν στο σημείο να χρησιμοποιούν ανεύθυνα τους εργαζόμενους, για να διασφαλίζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και να συντηρούν τα προνόμιά τους. Θέλουν να παίρνουν αποφάσεις αγνοώντας τη βούληση της πλειοψηφίας. Και βλέπουν ότι το  νομοσχέδιο βάζει τέλος στην αντιδημοκρατική αυτή νοοτροπία», σημειώνουν και επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι «επ’ ουδενί δεν μπορεί να μιλά κανείς για… φακέλωμα των εργαζομένων». Διευκρινίζουν δε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι  η αντιμετώπιση της μερικής και της εκ περιτροπής εργασίας.

«Πρέπει να συνεργαστούμε»

Όσον αφορά την οικονομία και μετά τη θεμελίωση από τον πρωθυπουργό της νέας μονάδας φυσικού αερίου της Mytilineos, ύψους 350 εκατ. ευρώ, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο κ. Μητσοτάκης ήταν ότι «ήρθε η ώρα ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας να ανταποκριθεί στον ρόλο του, να εμπιστευτεί την Ελλάδα, να κερδίσει κι αυτός μαζί της».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ύστερα από μια 10ετία κρίσης, όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να συνεργαστούμε, δηλαδή επενδυτές, εργαζόμενοι και κράτος. Κανείς πια δεν μπορεί να επικαλείται ανυπέρβλητα εμπόδια και αντικίνητρα, σε μια χώρα που μετατρέπεται σε τόπο πολιτικής σταθερότητας και κινήτρων και όπου όλοι αναγνωρίζουν πλέον ως φιλική στις επενδύσεις».

Η χώρα, λένε στην κυβέρνηση, έχει πληρώσει ακριβά τις εμμονές και ιδεοληψίες που δαιμονοποίησαν την ιδιωτική πρωτοβουλία και αυτό θέλουν με κάθε τρόπο να το αλλάξουν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v