«Ακροδεξιά επέλαση» βλέπει η αξιωματική αντιπολίτευση πίσω από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, συνεκτιμώντας το βαρύ κλίμα στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο και κάποιες κινήσεις που έρχονται σε αντίθεση τόσο με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όσο και με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρουν την αρχική πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει στον ένα βαθμό τις αιτήσεις ασύλου, παρότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει τουλάχιστον δύο.
Κι αν ο περιορισμός ως προς τους βαθμούς φαίνεται ότι ελήφθη υπόψη, το θέμα με τις επαναπροωθήσεις των «παράνομων μεταναστών» στις χώρες τους με το επιχείρημα ότι δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, προσκρούει στην προϋπόθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας να κατατάσσονται οι εν λόγω χώρες στις «ασφαλείς». Το Αφγανιστάν, για παράδειγμα, δεν θεωρείται ασφαλής χώρα καθώς σε μεγάλα τμήματα κυριαρχούν οι Ταλιμπάν και ο Isis. «Συνεπώς, πού θα στείλει η κυβέρνηση όσους αποδειχθεί ότι ήλθαν από το Αφγανιστάν; Και με ποιόν τρόπο;», είναι τι ερώτημα που θέτουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
“Λένε ότι το θέμα είναι μεταναστευτικό. Μα πώς είναι μεταναστευτικό χωρίς να έχει εξεταστεί η αίτηση ασύλου για να δεις αν είναι κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης; Είναι ευθεία βολή στη Σύμβαση της Γενεύης», δήλωσε επί τούτου ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Γιώργος Ψυχογιός.
Την σκληρή κυβερνητική “γραμμή” την έδωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, με το επιχείρημα: “οι παράνομοι μετανάστες (σ.σ. οι πλην Συρίας προερχόμενοι) δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας. Έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είναι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να επαναπατριστούν, άρα ορθώς μιλάμε για μεταναστευτικό”.
“Θερίζουν ό,τι έσπειραν”
Πληροφορίες που θέλουν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να δέχθηκε τα πυρά των “σκληρών” στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας για την “ήπια στάση” που ακολούθησε κατά το πρώτο μετεκλογικό τρίμηνο, προβλημάτισαν την Κουμουνδούρου. Κι αυτό διότι, σε συνδυασμό με την αποτυχία (τουλάχιστον προς το παρόν) του κ. Χρυσοχοϊδη να πείσει “κρίκους” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δεχθούν στις περιοχές τους κάποιες εκατοντάδες από τη Μόρια προκειμένου να αποσυμφορηθεί το νησί, η επιχείρηση εκτόνωσης της (γαλάζιας) έντασης μοιάζει ανεπιτυχής.
“Τέσσερα χρόνια τώρα, κεντρικά και τοπικά στελέχη της ΝΔ πρωτοστατούσαν σε αντιπροσφυγικό μένος για να χτυπήσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θερίζουν ό,τι έσπειραν”, σημειώνουν.
“Αφού πέρασαν περισσότερο από δύο μήνες πρωτοφανούς αδράνειας στη διαχείριση του προσφυγικού, σήμερα υπουργοί της κυβέρνησης, λειτουργώντας ως κακέκτυπα του Ορμπαν και του Σαλβίνι, μίλησαν για ‘λαθρομετανάστες’, δίνοντας ουσιαστικά ‘γραμμή’ στον κ. Μητσοτάκη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε:
“Αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο ρητά προβλέπει την εξατομικευμένη εξέταση κάθε αιτήσεως ασύλου, μιλούν για ‘μεταναστευτικό’ και όχι για προσφυγικό, ενώ έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι μέρος των ανθρώπων αυτών δεν δικαιούνται τη στοιχειώδη ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου. Την ίδια στιγμή, τέσσερα στελέχη της κυβέρνησης έδωσαν σήμερα διαφορετικά στοιχεία για τη σύνθεση των προσφυγικών ροών. Το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο και σοβαρό ζήτημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τυγχάνει διαχείρισης με ακροδεξιά, λαϊκιστικά χαρακτηριστικά”.
Αδιέξοδη και απάνθρωπη θεωρούν επίσης την επιστροφή στα “κλειστά κέντρα κράτησης”, που είχαν θεσπιστεί την περίοδο 2012-2014, για την οποία υπερθεματίζουν, όπως λένε, οι “σκληροί” της ΝΔ.
Τα θερινά σενάρια για “δύο Σέγκεν”
Στο ερώτημα δε, εάν η κυβέρνηση έμεινε αδρανής αυτούς τους τρεις μήνες από άγνοια ή από επιλογή ώστε να ξετυλίξει πρακτικές Όρμπαν-Σαλβίνι με την πρώτη αφορμή, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει προς τη δεύτερη εκδοχή. “Είχαν σχέδιο κι αυτό φάνηκε με τις αποφάσεις που ανακοίνωσαν στο υπουργικό συμβούλιο, μία ημέρα μετά την πυρκαγιά στη Μόρια που στοίχισε τη ζωή μίας γυναίκας”, λένε, επικαλούμενοι πρωτίστως την μετατροπή του “προσφυγικού” σε “μεταναστευτικό”.
Ως προς αυτό, οι πληροφορίες που μετέφερε το Eyro2day.gr στις 24 Ιουλίου, με σχετικό ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου από τις Βρυξέλλες, παρέπεμπαν σε ένα “θερμό φθινόπωρο” λόγω έξαρσης του προσφυγικού και σκλήρυνσης του σκληρού πυρήνα της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, για δύο “ζώνες” Σέγκεν, με την Ελλάδα και την Ιταλία να εντάσσονται στην δεύτερη όπου θα επικρατούν “αναγκαστικά σκληρότεροι κανόνες και έλεγχοι στην υποτιθέμενη ελεύθερη διακίνηση των πολιτών”.
“Την ώρα που ο (νέος) πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης υποσχόταν ‘αποσυμφόρηση’ των νησιών, χωρίς όμως να διευκρινίζει το πώς, ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ, μαζί με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen, ετοιμάζεται να πιέσει την Ελλάδα να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες. Ηδη ο απερχόμενος επίτροπος μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος φέρεται να ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό για τις προκλήσεις που έρχονται”, σημείωνε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Επίσης, ο Γ. Ψυχογιός καυτηρίασε και τη δημιουργία των νέων κλειστών κέντρων κράτησης. «Ξέρουμε πολύ καλά ότι την περίοδο 2012-2014 κρατούνταν επ’ αόριστον άνθρωποι με διοικητική κράτηση. Επιστρέφουμε, δηλαδή σε ένα μοντέλο που το έχουμε ξαναδεί, χωρίς αποτέλεσμα, είναι αδιέξοδο και απάνθρωπο».
Αναφέρθηκε ακόμη στις αλλαγές στη διαδικασία ασύλου, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να βλέπεις την κάθε υπόθεση ξεχωριστά, προφανώς να επιταχύνεις την εξέταση, όχι όμως κάνοντας εκπτώσεις στο Διεθνές Δίκαιο». Τέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη νέα Κυβέρνηση για τον κίνδυνο αποτροπής στη θάλασσα. «Όταν λένε φύλαξη θαλασσίων συνόρων τι εννοούν; Τι σημαίνει; Θα πάμε πάλι σε Φαρμακονήσια; Αυτή είναι η πολιτική που θέλει να ασκήσει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα;»