Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπουργικό με το βλέμμα στο προσφυγικό και στη Μόρια

Το «μπαρούτι» στην ατμόσφαιρα ανησυχεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου. Ποιες οι άμεσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Στην Άγκυρα εκτάκτως ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Υπουργικό με το βλέμμα στο προσφυγικό και στη Μόρια

Οι χθεσινές δραματικές εξελίξεις στη Μόρια της Λέσβου επέτειναν την ανησυχία της κυβέρνησης στο πρόβλημα του προσφυγικού. Η κατάσταση δείχνει να γίνεται ανεξέλεγκτη, η στάση της Τουρκίας επικίνδυνα απρόβλεπτη, οι Ευρωπαίοι -έως τώρα τουλάχιστον- με τις συνήθεις αποστάσεις και η ατμόσφαιρα μυρίζει… μπαρούτι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όσον αφορά τα γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό και τους χειρισμούς που θα πρέπει να γίνουν, ενώ για σήμερα το πρωί έχει συγκαλέσει τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Θέμα του, το νομοσχέδιο του υπουργείου που θα εκσυγχρονίζει συνολικά, με βάση και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

«Οι υφιστάμενες δομές δεν είναι επαρκείς, με την πολύ μεγάλη αύξηση των ροών, κυρίως χρειάζεται παρά πολύ ταχεία διαδικασία για την επεξεργασία των αιτήσεων άσυλου», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε χθεσινή του συνέντευξη. Βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μεγαλύτερη φύλαξη των ελληνικών συνόρων με ενεργοποίηση του Πολεμικού Ναυτικού, του λιμενικού και μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Frontex, καθώς και η μεταφορά των προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι το «μοίρασμα» των προσφύγων και στις 13 διοικητικές  περιφέρειες της επικράτειας, ενώ στο «μικροσκόπιο» των αρχών βρίσκονται διάφορα κτίρια -και όχι μόνο στρατόπεδα- σε όλη τη χώρα, κυρίως χώροι όπου στεγάζονταν κατά το παρελθόν βιομηχανίες και μεγάλες βιοτεχνίες και αποθήκες, προκειμένου να διερευνηθούν αν καλύπτουν τις  κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Στη Λέσβο μετέβησαν εσπευσμένα χθες δύο διμοιρίες ΜΑΤ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο μεταξύ, στις 2 και 3 Οκτωβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Βασικός στόχος της επίσκεψης είναι να τεθούν επί τάπητος οι τελευταίες εξελίξεις στο πρόβλημα και να διαπιστωθεί η πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Επίσης, και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος θα έχει, εκτός απροόπτου, συνάντηση με την αντίστοιχη της Τουρκίας αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης.

Στην κυβέρνηση μιλούν για «πρόβλημα που ήρθε για να μείνει», με την ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ, μάλιστα, να επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτική της Ε.Ε. ότι «ήταν απούσα σε κορυφαίες στιγμές. Παίχτηκε ένα μεγάλο παιχνίδι με αδιαφανείς ΜΚΟ που και τώρα ελέγχονται από την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη και το παιχνίδι πια άνοιξε, με αποτέλεσμα να μην είναι διαχειρίσιμο για τη χώρα μας. Για την Ε.Ε. είναι διαχειρίσιμο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει η βούληση να… σπάσουν αβγά, δηλαδή να τεθούν σοβαρές κυρώσεις στις χώρες που δεν συνεργάζονται και από εκεί και πέρα να δούμε πώς θα υπάρξει συνεργασία και με τις χώρες προέλευσης». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v