Με εκτενή αναφορά στην πολιτική επικαιρότητα ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει ως κύριο θέμα το «άνοιγμα» του κόμματος στην κοινωνία, με μαζικές εγγραφές νέων μελών.
Σε πρώτο πλάνο, ο πρώην πρωθυπουργός έφερε το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στη Ν. Υόρκη, επισημαίνοντας τη συνάντηση που δεν έγινε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και την ατζέντα που δεν έθεσε στο τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Κεντρικός στόχος του ταξιδιού ήταν η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Όσο είδαμε εμείς τον Ντόναλντ Τραμπ άλλο τόσο τον είδε και ο κ. Μητσοτάκης», είπε, ενώ ειρωνεύτηκε το φωτογραφικό ενσταντανέ με το ζεύγος Τραμπ, το οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας ανήρτησε με το σχόλιο «μία φωτό χίλιες λέξεις».
«Εντάξει, δεν λέω, περίμενε υπομονετικά στη σειρά μαζί με δεκάδες άλλους στη δεξίωση του προεδρικού ζεύγους Τραμπ, προκειμένου να έχει την ευκαιρία για 15'' να βγάλει μια φωτογραφία μαζί του, μετά συζύγων. Αλλά συνάντηση δεν έκανε.
Φανταστείτε να είχε συμβεί αυτό σε μένα, ποιοι θα ήταν οι τίτλοι των γνωστών έγκυρων εφημερίδων και ποια τα σχόλια στα δελτία των ειδήσεων», σημείωσε.
Τι δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Τ. Ερντογάν
Για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε:
«Για πρώτη φορά στα χρονικά, Έλληνας πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο δεν θέτει το ζήτημα της ανάγκης άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Και το χειρότερο: Τη στιγμή που τα τουρκικά γεωτρύπανα αλωνίζουν την κυπριακή ΑΟΖ, δεν θέτει θέμα άμεσου τερματισμού των παράνομων γεωτρήσεων, όπως προκύπτει από την πρώτη κυβερνητική ενημέρωση.
Και πάλι σας καλώ να αναρωτηθείτε τι ακριβώς θα γινόταν αν συναντούσα τον Ερντογάν σε μια στιγμή που κορυφώνει ρητορικές απειλές αλλά και έμπρακτες παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας και συζητάγαμε μόνο για Θράκη και Χάλκη.
Φαίνεται όμως πως οι διαπρύσιοι υπερασπιστές των εθνικών μας συμφερόντων εξαντλήθηκαν να παριστάνουν τους Μακεδονομάχους την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Και τώρα, που έβγαλαν τη ΝΔ στην κυβέρνηση, γιατί αυτός ήταν ο στόχος, κατέβηκαν από τον Βουκεφάλα και βγάλανε τις περικεφαλαίες. Ορθώς, λέω εγώ».
«Μητσοτάκης Νέας Υόρκης»
Ο κ. Τσίπρας δεν άφησε στο απυρόβλητο ούτε τη μετεκλογική αλλαγή ρητορικής στα θέματα που είχαν κυριαρχήσει από τη ΝΔ πριν από τις εκλογές.
«- Μας υπενθύμισε ότι στο Μάτι είχαμε ένα ακραίο φαινόμενο και η τραγωδία οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
- Μας υπενθύμισε, συναντώντας τον Ζάεφ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα.
- Μας υπενθύμισε ότι το προσφυγικό είναι μια ευρύτερη γεωπολιτική κρίση.
- Μας υπενθύμισε, σε συνάντησή του με επενδυτές, ότι η Ελλάδα με τη Συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους που πέτυχε το '18, έχει πλέον έναν καθαρό διάδρομο δεκαετίας».
Επικαλούμενος το λογοπαίγνιο για «πρωθυπουργό εξωτερικού και πρωθυπουργό εσωτερικού», ο κ. Τσίπρας συνέχισε:
«Εγώ θέλω να συγχαρώ τον "Μητσοτάκη Νέας Υόρκης", διότι είπε ακριβώς αυτά που έπρεπε να πει εκεί, αν ήθελε να τον λάβουν στοιχειωδώς στα σοβαρά οι συνομιλητές του.
Έτσι ξέχασε τον "Μητσοτάκη εσωτερικού", που στα ίδια ακριβώς θέματα έλεγε ακριβώς τα αντίθετα τόσα χρόνια, προκειμένου να βγει πρωθυπουργός.
Για τα όσα ενθουσιώδη είπε, για πρώτη φορά, για τη συμφωνία για το χρέος, του απάντησε ο Ευκλείδης, που ήταν και ο αρχιτέκτονας. (σ.σ. ότι εάν ο πρωθυπουργός μείνει ένα μήνα ακόμα στις ΗΠΑ, θα τον καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριό του για να παρουσιάσει τα οικονομικά επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης).
Μόνο μην έχετε αυταπάτες, στην Ελλάδα δεν θα είναι Μητσοτάκης Νέας Υόρκης αλλά Μητσοτάκης εσωτερικού, που όταν άνοιγε πράγματι ο δεκαετής διάδρομος, αυτός μίλαγε για τέταρτο μνημόνιο. Όχι προφανώς επειδή δεν το κατάλαβε, αλλά συνειδητά».
«Τους προειδοποιώ για το προσφυγικό»
Ειρωνική ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα και στην αλλαγή στάσης της κυβερνώσας, πλέον, ΝΔ στο προσφυγικό, καθώς παραδέχθηκε (δια του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου) ότι η αύξηση των προσφυγικών ροών οφείλεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις.
«Θέλω να τους προειδοποιήσω: το προσφυγικό δεν είναι ζήτημα καλής ή κακής επικοινωνίας, δεν αντιμετωπίζεται με κόλπα και δεν είναι μια αφηρημένη έννοια.
Πρόκειται για μάνες και παιδιά, αφορά σε ανθρώπους βασανισμένους. Δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα με εκκενώσεις κτιρίων, αποκλείοντας παιδιά από τα σχολεία και την πρόσβαση στην υγεία.
Αυτές οι ενέργειες είναι και αχρείαστες και απάνθρωπες και επικίνδυνες. Είναι οι ενέργειες και οι πολιτικές που έκαναν δημοφιλείς στις χώρες τους τον Όρμπαν και τον Σαλβίνι.
Μόνο που αυτοί έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη ως πολιτικοί που διχάζουν τους λαούς τους και αμαυρώνουν το πρόσωπο του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».
Στο σημείο αυτό συνεχάρη τους γιατρούς και τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου της Καβάλας, που εμβολίασαν 117 παιδάκια, χωρίς να λογαριάσουν αν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή όχι.
«Είμαι σίγουρος πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα καταφέρει να βρει ούτε έναν γιατρό ο οποίος θα πατήσει τον όρκο του για να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές που διαχωρίζουν την αξία της ανθρώπινης ζωής, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος», κατέληξε.
«Ο… αθεόφοβος για τη ΔEH»
Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την τακτική της κυβέρνησης στη ΔEH και στα ΕΛΠΕ:
- «Καταρρέει η ΔEH, ακούγαμε από τον κ. Χατζηδάκη σε καθημερινή βάση, με στόχο να αυξήσουν τα τιμολόγια μετακυλίοντας τα βάρη στους καταναλωτές και να πουλήσουν σε ιδιώτες ό,τι έχει τη μεγαλύτερη αξία.
Το μεγαλύτερο φιάσκο έγινε όταν ανακοινώθηκε η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της Ernst&Young για το πρώτο εξάμηνο του ’19, αποδεικνύοντας ότι τα μέτρα που είχαμε λάβει ως κυβέρνηση ήταν αρκετά και δεν κινδυνεύει η εταιρεία.
Και τι έκανε ο αθεόφοβος; Αντί να ζητήσει συγγνώμη για την κινδυνολογία και να πάρει πίσω τις αυξήσεις στα τιμολόγια για 7 εκατ. καταναλωτές, βγαίνει και πανηγυρίζει ότι μέσα σε δύο μήνες, αυτός κατάφερε και έσωσε τη ΔEH από τη χρεοκοπία.
Μιλάμε για θράσος απύθμενο και συνειδητή εξαπάτηση».
Φτηνή εκποίηση των ΕΛΠΕ
- Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του δημοσίου από τα ΕΛΠΕ.
Πρόκειται για μια απόφαση φτηνής εκποίησης μιας επιχείρησης με ιδιαίτερο βάρος για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, που ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής ανευθυνότητας.
Τα ΕΛΠΕ είναι ακόμη μια περίπτωση που καταφέραμε να σώσουμε από τον όλεθρο, όπως τη ΔEH και τον ΑΔΜΗΕ.
Το 2014, παρουσίαζαν περί τα 370 εκατ. ευρώ ζημίες. Η τότε Διοίκηση, την οποία επανέφερε τώρα η Ν.Δ. μαζί με τον Όμιλο (ΠΕΤΡΟΛΑ - ΛΑΤΣΗ), οδηγούσαν την επιχείρηση σε αδιέξοδο. Σήμερα όμως τα ΕΛΠΕ αποτελούν έναν από τους πιο κερδοφόρος ομίλους στην Ελλάδα, με 60% εξαγωγές.
Αυτή την επιχείρηση τώρα επιθυμούν να εκποιήσουν στο χρηματιστήριο, δηλαδή με γελοίο αντίτιμο για το δημόσιο, προς όφελος του ιδιώτη.
Καθώς επίσης και τη θυγατρική των εξορύξεων υδρογονανθράκων, που σχεδιάσαμε να είναι 100% δημοσίων συμφερόντων.
Μη φοβηθούμε «να μεγαλώσουμε»
Όσο για το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση για αντιστοίχισή του με την κοινωνία, «χωρίς να φοβηθούμε να μεγαλώσουμε και να αλλάξουμε, χωρίς (εσωτερικές) καχυποψίες και με ανοικτή καρδιά».