Μπορεί το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ τελικά να μην πραγματοποιήθηκε, εξαιτίας της εξελισσόμενης έρευνας σε βάρος του Αμερικανού προέδρου, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει την ελληνική αποστολή να δηλώνει την ικανοποίησή της από τη μέχρι τώρα παρουσία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.
Πρωταρχικός στόχος του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με το επιτελείο του, ήταν να καταδείξει πως μετά την εκλογική του νίκη και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, αυτή αλλάζει προς το καλύτερο και να περιγράψει το σχέδιο της κυβέρνησής του για την επόμενη μέρα. Στοιχεία, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο συλλογισμό και ειδικά σε σχέση με την οικονομία, αρκούντως πειστικά για τους ξένους οικονομικούς παράγοντες να επενδύσουν στη χώρα μας, αξιοποιώντας τη θετική συγκυρία.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο επιτελείο του πρωθυπουργού δίνουν μεγάλη έμφαση στις επαφές του με ανθρώπους της αγοράς, στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων και εκπροσώπους των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Έτσι, στην εκδήλωση της Goldman Sachs, όπου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησής του, έδωσαν το παρών 30 CEOs κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι της Pimco, της Blackstone, του Bain Capital, του Cerberus, του Avenue Capital, του York Capital και της Invesco Oppenheimer.
Ο κ. Μητσοτάκης, όπως και στη συνέντευξή του στο Bloomberg TV, εξήγησε το πλάνο του για τη μειωμένη φορολόγηση, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο και τις μεγάλες αλλαγές που στοχεύουν να χτυπήσουν τη γραφειοκρατία. Κατά τη συνάντησή του εξάλλου με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος και άλλους επενδυτές τούς απηύθυνε κάλεσμα να τοποθετήσουν μέρος των χρημάτων τους στην Ελλάδα, ενώ συμμετείχε και στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council και στο Global Business Forum του Bloomberg μαζί με άλλους σημαντικούς πολιτικούς και επιχειρηματίες.
«Το κλίμα αλλάζει για την Ελλάδα, που ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου και παραπέμπουν και στη φράση του πρωθυπουργού ότι στοχεύει να κάνει τη χώρα μας ως «το success story της ευρωζώνης τα επόμενα 3 με 4 χρόνια». Το momentum άλλωστε, λένε στην κυβέρνηση, είναι πολύ καλό για την ελληνική πλευρά, όπως αποτυπώνεται και στις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων, ενώ τονίστηκε εκ νέου η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Άνοιγμα των συνόρων
Μηνύματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε και όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα. Μετά τους Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ, είχε χθες συνάντηση και με τον Ταγίπ Ερντογάν, με το πρόβλημα του προσφυγικού να απειλεί εντονότερα από κάθε άλλη φορά.
«Εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα είμαστε θετικοί στην ενταξιακή της προοπτική», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να περιοριστούν οι ροές τόσο από τις τουρκικές ακτές όσο και στη θάλασσα, την ώρα πάντως που ο Τούρκος πρόεδρος ακόμα και από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ πριν από δύο μέρες φρόντισε να απειλήσει τη Δύση με ενδεχόμενο άνοιγμα των συνόρων.
Ο κ. Μητσοτάκης επίσης τάχθηκε υπέρ της λύσης του Κυπριακού, βάσει της πρότασης του Νίκου Αναστασιάδη, τον οποίο θα συναντήσει σήμερα, ενώ έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με την τουρκική πλευρά να το αφήνει ανοικτό. Αποφασίστηκε δε να ενεργοποιηθεί άμεσα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, σε μια προσπάθεια διατήρησης χαμηλών τόνων και ύπαρξης ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Σήμερα, εκτός του Κύπριου προέδρου, ο κος Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations. Επίσης έχουν προγραμματιστεί ραντεβού με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, καθώς και σειρά επαφών με παράγοντες της ομογένειας.