Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Δώρο της κυβέρνησης σε Tσίπρα μία δίωξη για Novartis

«Θα είναι η δεύτερη φορά που με Μητσοτάκη πρωθυπουργό διώκεται δικαστικά ο προκάτοχός του», λένε επικαλούμενοι τον Ανδ. Παπανδρέου. Ενδιάμεσες λύσεις επεξεργάζονται στο Μαξίμου, εν μέσω μετριοπαθών και «σαμαρικών» ο πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: Δώρο της κυβέρνησης σε Tσίπρα μία δίωξη για Novartis

Με προσοχή αλλά «όχι αγωνία» παρακολουθεί η Κουμουνδούρου την επιχείρηση «αντιστροφής των ρόλων και των κατηγοριών» στο σκάνδαλο Novartis, αλλά και τις διαφορετικές γραμμές που, κατά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχουν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για τη μεθόδευση.

Η πρόταση-πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση, όπως μεταφέραμε και χθες, είναι: «Κάντε Εξεταστική, Προανακριτική, στήστε Ειδικά Δικαστήρια και ό,τι άλλο σας ταιριάζει, αρκεί να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία στη Novartis. Εγώ είμαι εδώ, εμείς είμαστε εδώ».

Όπως λένε στελέχη του κόμματος, «θα είναι η δεύτερη φορά που με Μητσοτάκη πρωθυπουργό διώκεται δικαστικά ο προκάτοχός του», εννοώντας τη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου από Ειδικό Δικαστήριο το 1991-1992. Επισήμανση με ιδιαίτερη σημειολογία, λόγω της απήχησης που έχει ο κ. Τσίπρας σε πολύ μεγάλο τμήμα του τότε ΠΑΣΟΚ και του νέου ανοίγματος που επιχειρεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ «στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο».

«Ενδιάμεσες λύσεις» συζητούν στο Μαξίμου

Την απόφαση καλείται να πάρει (πιθανότατα αύριο) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο αντίθετες απόψεις, καθώς οι πληροφορίες εμφανίζουν:

- Από τη μια, μετριοπαθή στελέχη και συμβούλους του πρωθυπουργού να απορρίπτουν πιέσεις για παραπομπή του Αλέξη Τσίπρα στις ειδικές επιτροπές της Βουλής (Εξεταστική-Προανακριτική), που θα αφήσουν ανοικτό το ενδεχόμενο να στηθεί Ειδικό Δικαστήριο. Το επιχείρημα είναι ότι μία πολιτική δίωξη εναντίον του πρώην πρωθυπουργού θα λειτουργήσει «ως βούτυρο στο ψωμί του» και δη, σε μία στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ «αντιμετωπίζει κενό στρατηγικής».

- Από την άλλη, τον Αντώνη Σαμαρά και βουλευτές που τον ακολουθούν, να επιμένουν στη γραμμή «θα τον πάμε μέχρι τέλους» (σ.σ. τον κ. Τσίπρα), πιέζοντας για δρομολόγηση της δίωξης μέσω Εξεταστικής ή Προανακριτικής.

Το «όχημα», λένε, θα αποτελέσει η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τις καταθέσεις του κ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου, καθώς οι δύο πολιτικοί ενέπλεξαν το όνομα του πρώην πρωθυπουργού και υπουργού της κυβέρνησής του (σ.σ. πιθανότατα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου) ως υπεύθυνους για την «πολιτική σκευωρία» που στήθηκε εις βάρος δέκα στελεχών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για τη Novartis.

Πληροφορίες των τελευταίων ωρών εμφανίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού να συζητούν ενδιάμεσες λύσεις που θα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο παραπομπής του κ. Τσίπρα «στο μέλλον», προκειμένου να μη ληφθεί τώρα οριστική απόφαση. Μία από αυτές είναι Προανακριτική Επιτροπή, αλλά μόνο εις βάρος πρώην υπουργού, ώστε «εάν από τη διερεύνηση προκύψουν νέα στοιχεία, να υπάρξει παραπομπή και του κ. Τσίπρα σε δεύτερο χρόνο». Στις ενδιάμεσες λύσεις ανήκει και η προσφυγή σε δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου να αποφανθεί για τα επόμενα βήματα.

«Δικός τους είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών»

Για την ουσία της πολιτικής αντεπίθεσης που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ (με ενθάρρυνση παραγόντων του ΚΙΝΑΛ), στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν:

- Οποιαδήποτε μορφή πολιτικής δίωξης επιλέξει η κυβέρνηση θα είναι ένα δώρο για εμάς, διότι οι πολίτες θα μάθουν με λεπτομέρειες ποιο είναι το σκάνδαλο Novartis και γιατί επιχειρούν να το συγκαλύψουν διώκοντας αυτούς που το αποκάλυψαν.

- Δεν ήταν η κυβέρνηση Τσίπρα που αποφάσισε να εμπλέξει (πέρυσι) δέκα πολιτικά πρόσωπα στην υπό διερεύνηση υπόθεση Novartis αλλά το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που έφτιαξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό διότι το Σύνταγμα (άρθρο 86) «υποχρεώνει» τους εισαγγελείς να κλείσουν αμέσως τον φάκελο μίας υπόθεσης και να τον στείλουν στη Βουλή «αμελλητί», εάν προσκρούσουν σε πολιτικό πρόσωπο. Εφόσον, λοιπόν, οι μάρτυρες ενέπλεξαν τους δέκα πολιτικούς, η εισαγγελική οδός ήταν μονόδρομος.

- Για τον σημερινό αντιπερισπασμό, έγινε το ίδιο: μετά τις καταθέσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου για τα περί «πολιτικής σκευωρίας», ο εισαγγελέας έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή. «Η διαβίβαση δεν έγινε… από μόνη της ή με πρωτοβουλία της Δικαιοσύνης», επισημαίνουν.

- Το σκάνδαλο Novartis και οι υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων που στοίχισαν δισεκατομμύρια στους ασφαλισμένους και στο ελληνικό Δημόσιο είναι υπαρκτό. «Εκτός εάν εννοούν ότι στη δήθεν σκευωρία Novartis μετείχε και το FBI. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη και μόνο αυτή θα κρίνει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Διότι οι πολιτικές ευθύνες ούτως ή άλλως είναι υπαρκτές και απαράγραπτες», προσθέτουν.

«Είναι σκευωρία αυτά;»

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιστρέφοντας τα περί «πολιτικής σκευωρίας», θέτουν τα ερωτήματα-κατηγορίες:

• Είναι σκευωρία όσα καταγράφει το εισαγγελικό πόρισμα για όσα διαπράχθηκαν με τα φάρμακα της Novartis; Που έβαζαν κάποιοι τις υπογραφές τους νύχτα για την υπερτιμολόγηση των σκευασμάτων της συγκεκριμένης εταιρείας και την ίδια ώρα υπέγραφαν τη μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης; Που ενέκριναν πανάκριβα φάρμακα της Novartis την ίδια ώρα που πετσόκοβαν τις δαπάνες για άλλα φάρμακα και άφηναν καρκινοπαθείς χωρίς θεραπεία;

• Είναι σκευωρία ότι η Ελλάδα το 2011 ξόδεψε 4 δισ. ευρώ περισσότερα από αντίστοιχου μεγέθους χώρες όπως η Πορτογαλία και η Σουηδία; Δηλαδή 4 δισ. ετησίως περισσότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ; Το μέλος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων τα κατέθεσε αυτά στην Εισαγγελία Διαφθοράς για το 2011. Κι αυτός ήταν ΣΥΡΙΖΑ και σκευωρός;

• Είναι σκευωρία όσα περιλαμβάνονται στα έγγραφα του FBI; Ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπουργός Υγείας πληρώνονταν από τη Novartis; Και το FBI στη σκευωρία;

• Είναι σκευωρία ότι ο ίδιος ο κ. Φρουζής σε εσωτερικό έγγραφο της Novartis κόμπαζε για το φάρμακο Gilenya ότι μπήκε σε χρόνο-ρεκόρ και με μοναδική έγκριση τιμής εκτός της τυπικής διαδικασίας;

• Είναι σκευωρία ότι η Novartis σε εσωτερικά έγγραφα πανηγύριζε για το γεγονός ότι από τα ομόλογα με τα οποία πληρώθηκε η Novartis από το Δημόσιο, η εταιρεία είχε χασούρα μόνο 2% σε σχέση με το τουλάχιστον 20% που έχασαν άλλες εταιρείες με το PSI, χάρη στην έγκαιρη ενημέρωση που είχε; Για να μην ξεχνιόμαστε, μιλάμε για το ίδιο PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία και χιλιάδες μικροομολογιούχους. Και, για να μην ξεχνιόμαστε, η εσωτερική ενημέρωση είναι ποινικό αδίκημα.

• Είναι σκευωρία ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξη πριν τις εκλογές, είπε ότι «δεν είναι όλοι αθώοι εκ των προτέρων»;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v