Με φόντο τη διαβεβαίωση-προειδοποίηση «είμαστε εδώ», ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε το πρώτο, αμήχανο, μετεκλογικό δίμηνο και έδωσε από τη ΔΕΘ το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει το κόμμα του «μέσα κι έξω από τη Βουλή».
Τη φράση αυτή («είμαστε εδώ» και «είμαι εδώ») την είπε πολλές φορές τόσο κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο το βράδυ του Σαββάτου όσο και στη διάρκεια της τρίωρης(!) συνέντευξης Τύπου χθες, δίνοντας την εικόνα ενός αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης που αντλεί δύναμη από το 31,5% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και από την εμπειρία της τετραετούς διακυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, όμως, μετέδωσε και δύναμη, όπως φάνηκε το Σάββατο από το «ξέσπασμα» του ακροατηρίου που, όρθιο και με παρατεταμένο χειροκρότημα, υποδέχθηκε την αναφορά του κ. Τσίπρα στη Συμφωνία των Πρεσπών. Κυρίως, στις σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκε επί ενάμιση χρόνο η κυβέρνησή του από τη ΝΔ, για να αποδειχθεί τελικά η εκλογική στόχευση αυτών των επιθέσεων, αφού μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε σαφές ότι δεν θα «πειράξει» τη Συμφωνία.
Το ξέσπασμα κορυφώθηκε όταν ο κ. Τσίπρας επικαλέσθηκε την προ ημερών διαβεβαίωση της Ντόρας Μπακογιάννη ότι «η κυβέρνηση θα τηρήσει και θα τιμήσει τη Συμφωνία», με αποτέλεσμα επί αρκετή ώρα να μιλά «πάνω» στο αδιάκοπο χειροκρότημα των συγκεντρωμένων μέσα κι έξω από το Βελλίδειο.
Σύμφωνα με όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δε, «επαναβεβαιώθηκε η ειδική σχέση αλληλοτροφοδότησης που έχει ο Τσίπρας με τον κόσμο», στοιχείο που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει του μετασχηματισμού του κόμματος και του «γενναίου» ανοίγματός του στην κοινωνία.
«Εγώ δεν θα ζητάω συνέχεια εκλογές»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι η αντιπολίτευση θα είναι προγραμματική και σκληρή, όπου χρειάζεται, αλλά «χωρίς ψέματα, όπως έκανε η ΝΔ». Επίσης, δεν θα ζητά διαρκώς εκλογές («εμένα με λένε Τσίπρα, δεν με λένε Μητσοτάκη»), διότι «καμία κυβέρνηση δεν προσφεύγει στις κάλπες επειδή το ζητά η αντιπολίτευση».
Ερμήνευσε δε την τακτική του σημερινού πρωθυπουργού (σ.σ. να ζητά επί τρία χρόνια εκλογές) ως προσπάθεια να δημιουργήσει τοξικό πολιτικό κλίμα με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης και να συσπειρώσει το κόμμα του.
«Είμαστε, λοιπόν, εδώ. Με το ένα τρίτο των Ελλήνων να μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, σε μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη. Από την οποία βγήκαμε μεν ηττημένοι αλλά και ισχυροί. Είμαστε εδώ ως ο μεγάλος, ισχυρός προοδευτικός πόλος», ήταν η πλέον χαρακτηριστική φράση.
Όπως αναμενόταν, ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τα βασικά σημεία της πολιτικής που άσκησε η κυβέρνησή του και στάθηκε αυτοκριτικά σε αδύναμες πλευρές, όπως «δεν χτυπήσαμε τα παράκεντρα εξουσίας, δεν προσέξαμε την επικοινωνία με τους πολίτες, δεν τολμήσαμε να φέρουμε νωρίτερα (σ.σ. του Μαΐου) τις ελαφρύνσεις, με αποτέλεσμα οι πολίτες να εκλάβουν τις ανακοινώσεις ως προεκλογικό τρικ».
Αναφερόμενος στα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, στηλίτευσε την επιχειρούμενη επιστροφή στα εργασιακά των πρώτων μνημονίων («θέλουμε να είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε το ξήλωμα των κατακτήσεων που με πολύ κόπο και θυσίες καταφέραμε»), τις επιδοτούμενες από τους φορολογούμενους επενδύσεις (με έμφαση το Ελληνικό και την Eldorado), το ξανακτίσιμο μίας υπεράριθμης κρατικής μηχανής με πάρτι μετακλητών («ο κ. Μητσοτάκης, όταν ήταν υπουργός, είχε στο γραφείο του 53 μετακλητούς ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στο ίδιο γραφείο, είχε 12») και, φυσικά, τη μετάθεση στο μέλλον των υποσχέσεων για φοροελαφρύνσεις στην περίφημη «μεσαία τάξη».
Ενήμεροι οι θεσμοί για τα 5,5 δισ. ευρώ
Εν προκειμένω, απαντώντας στην ερώτηση του Euro2day.gr, έριξε φως στην απόφαση της δικής του κυβέρνησης να δημιουργήσει τον ειδικό λογαριασμό των 5,5 δισ. ευρώ, ώστε να μειώσει, στην πράξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά μία μονάδα (στο 2,5% από 3,5%) για τα επόμενα τρία χρόνια, χωρίς να έλθει σε ρήξη με τους θεσμούς.
Όπως είπε, οι θεσμοί (και πρωτίστως η Κομισιόν) είχαν ενημερωθεί και δεν είχαν αντιδράσει διότι, στην αντίθετη περίπτωση, «να είστε βέβαιοι ότι θα το είχατε μάθει». Διευκρίνισε δε, ότι δεν υπήρχε θέμα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, διότι ο λογαριασμός αυτός αφενός διασφάλιζε ότι οι δανειστές θα αποπληρώνονταν κανονικά και, αφετέρου, δημιουργούσε τον δημοσιονομικό χώρο των περίπου 2 δισ. ευρώ για κοινωνική πολιτική και ελαφρύνσεις.
Μπούμερανγκ οι υψηλές προσδοκίες
Ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στα εργασιακά και στη φορολογία, δεδομένου ότι βρίσκονται προ των πυλών το αναπτυξιακό νομοσχέδιο (με τις εργασιακές αλλαγές) και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Όπως είπε ενδεικτικά:
- «Δυστυχώς θα οδηγηθούμε ξανά σε ένα πλαίσιο που ήταν ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής, αλλά χωρίς πλέον να υπάρχει μνημόνιο. Η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί καθ' υπαγόρευση του ΣΕΒ και των εργοδοτών, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικά τους συμφέροντα».
- «Στο θέμα της φορολογίας, ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε πολύ μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες πολύ γρήγορα θα διαψευστούν. Θα κριθούμε όλοι. Οι υψηλές προσδοκίες θα γυρίσουν μπούμερανγκ, διότι η πραγματικότητα των πολιτών δεν μπορεί να διαμορφώνεται με επικοινωνιακούς όρους, καθώς θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔEH και άλλες αυξήσεις με έμμεσο τρόπο».
«Καλά ξεμπερδέματα με τη Novartis, κ. Μητσοτάκη»
Όσο για το σκάνδαλο Novartis, όχι μόνο δεν επιχείρησε να «αμυνθεί» σε ενδεχόμενο σχεδιασμό πολιτικής δίωξης από πλευράς κυβερνητικής πλειοψηφίας και ΚΙΝΑΛ, αλλά έδειξε... να τον προκαλεί.
«Εγώ είμαι εδώ. Εμείς είμαστε εδώ. Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει Εξεταστική επιτροπή, Προανακριτική επιτροπή, Ειδικά Δικαστήρια, ό,τι ταιριάζει, για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».
Φωτογραφίζοντας μάλιστα τις πιέσεις (σ.σ. για δίωξη στον κ. Τσίπρα και σε πρώην κυβερνητικά στελέχη του) που φέρεται να ασκεί ο Αντώνης Σαμαράς στον σημερινό πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε σκωπτικά: «Η Novartis αποτελεί διττό σκάνδαλο, καθώς υπάρχει και η προσπάθεια συγκάλυψης. Αντιλαμβάνομαι ότι θα έχει διάφορα εσωτερικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ θα του ευχηθώ καλά ξεμπερδέματα».