Αποφασισμένος να συνεχίσει την «πετυχημένη» -κατά τον ίδιο- συνταγή των περιοδειών και της διαρκούς επαφής του με τους πολίτες σε όλη τη χώρα, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως εκτιμά, αυτό ήταν ένα από τα «κλειδιά» για την επικράτησή του έναντι του Αλέξη Τσίπρα και της εκλογικής νίκης της ΝΔ στις δύο αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουλίου. Και αυτή τη στρατηγική δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει και τώρα, υπό την νέα του ιδιότητα και παρά τις πολύ περισσότερες υποχρεώσεις του.
Έτσι, από αύριο ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά νέο γύρο επισκέψεών του στην περιφέρεια, με πρώτο σταθμό τον νομό Ιωαννίνων. Συνοδευόμενος από αρκετούς υπουργούς, μεταξύ άλλων, θα επισκεφθεί το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης, καθώς και τη Βίτσα στο Ζαγόρι, για την παρουσίαση της πρότασης για την ένταξη του Ζαγορίου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Στο Μέγαρο Μαξίμου «διαβάζουν» με ικανοποίηση τις θετικές πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και τονίζουν τη βούλησή τους να εξακολουθήσουν να επιδιώκουν την ευρεία αποδοχή που φέρεται να έχει ο πρωθυπουργός από την πλειοψηφία των πολιτών. Και σε αυτό, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν δήμοι και περιφέρειες, που εκ των πραγμάτων βρίσκονται πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες και στα επιμέρους προβλήματά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θέλει να βάλει πιο ενεργά «στο παιχνίδι» της διοίκησης και της διαχείρισης των ζητημάτων των κοινωνιών την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενδεικτικό της εν λόγω πρόθεσης είναι το γεγονός ότι στην αυριανή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ήπειρο, είναι πολύ πιθανόν να βρίσκονται και δύο περιφερειάρχες πλην της Ηπείρου, ο Παναγιώτης Nίκας (Πελοπόννησος) και η Ρόδη Κράτσα (Ιόνια Νησιά), με ζητούμενο το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Προσέλκυση επενδύσεων
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το σημαντικό ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στο περιθώριο αυτής, θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, πιθανότατα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τετ α τετ και με τον Ζόραν Ζάεφ. Έμφαση επίσης θα δοθεί στο θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων, για τις οποίες ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με εκπροσώπους funds και οικονομικούς παράγοντες της χώρας, κάποιοι από αυτούς μάλιστα προερχόμενοι από την ελληνική ομογένεια.
Σήμερα εξάλλου, μέρα που θα διαβιβαστεί ο φάκελος της Novartis στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ίσως αποσαφηνιστεί η στάση που θα κρατήσει η κυβερνώσα πλειοψηφία. Όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day.gr, δύο είναι τα σενάρια που μελετά το Μέγαρο Μαξίμου: η κατάθεση πρότασης για τη σύσταση προκαταρκτικής (προανακριτικής) επιτροπής και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία δείχνει και η επικρατέστερη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε χθες (Open) πως «κανείς δεν αμφισβήτησε ότι υπάρχει διεθνώς σκάνδαλο όσον αφορά τα φάρμακα, αλλά η δίωξη πολιτικών έγινε μόνο στην Ελλάδα και αποσκοπούσε σε πολιτικά κέρδη». Ανέφερε ότι οι οικονομικές πτυχές ερευνώνται, ενώ για το ζήτημα της πολιτικής σκευωρίας θα ασχοληθεί η Βουλή. Κληθείς να εξηγήσει τη φράση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι «δεν θα μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών», σημείωσε ότι βιομηχανία εξεταστικών είναι να προσπαθείς για «ψύλλου πήδημα» να βάλεις στο στόχαστρο τους αντιπάλους σου. «Εμείς δεν το κάνουμε», πρόσθεσε.