Τις επόμενες κινήσεις τους εξετάζουν στην κυβέρνηση, όσον αφορά τη στάση τους στη Novartis, με αφορμή την άφιξη της σχετικής δικογραφίας στην Βουλή. Και μπορεί επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου να μιλά απολύτως θεσμικά, ότι όταν μια δικογραφία φτάνει στο Κοινοβούλιο από τη Δικαιοσύνη, η απόφαση ανήκει στη Βουλή και όχι στην κυβέρνηση, ωστόσο κοινό μυστικό είναι ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Και αν και οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι οι τάσεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ: η πρώτη είναι η κατάθεση πρότασης για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής με βάση τα γραφόμενα στην δικογραφία και η δεύτερη η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες, κατ’ αρχήν του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τα ονόματα των οποίων έχουν προκύψει από τις μαρτυρίες Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου.
«Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε», τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πάντως ότι «δεν έχει πρόθεση να μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών». Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μελετά την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και, αναλόγως με τα στοιχεία που προκύπτουν, να υπάρχει και η αντίστοιχη εξέλιξη.
Ειδικά, πάντως, η υπόθεση της Novartis, όπως διαμηνύουν όλα τα κορυφαία γαλάζια στελέχη, έχει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος αφού επιχειρήθηκε -όπως λένε- «να κατασκευαστούν ανύπαρκτες» ευθύνες για πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς. «Εικάζω ότι πάρα πολλοί συνάδελφοί μου, όπως και εγώ, θα έχουμε μεγάλη απορία να ψάξουμε αυτό το θέμα και να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει», δήλωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.
«Το ίδιο νόμισμα»
Η γενική φιλοσοφία, διευκρινίζει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, «δεν είναι η εκδίκηση ούτε η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ με το ίδιο νόμισμα. Άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι ένας πολιτικός με σταθερές απόψεις και θέσεις, μετριοπαθής, που τάσσεται υπέρ της σύνθεσης και της συναίνεσης. Άλλωστε και τους πολίτες τους ενδιαφέρουν άλλα πράγματα, που άπτονται της καθημερινότητάς τους και της ποιότητας της ζωή τους», σημειώνει.
Στην όλη υπόθεση πάντως δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί και η εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει βάλει ως στόχο της ζωής του να «πάει μέχρι τέλους» τους πολιτικούς του αντιπάλους που τον συσχέτισαν με το θέμα και ενώ «δίνουν και παίρνουν» οι φήμες για δυσαρέσκειά του προς τον κ. Μητσοτάκη επειδή δεν ανέλαβε την αντιπροεδρία της Κομισιόν. Ο πρώην πρωθυπουργός και οι βουλευτές που είναι φίλα προσκείμενοι σε αυτόν μιλούν διαρκώς για «πολιτική σκευωρία», όπως άλλωστε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, το οποίο επίσης παρακολουθεί με ενδιαφέρον την υπόθεση και ζητά τις τιμωρίες των ενόχων.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει νέος πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήδη, η Νέα Δημοκρατία, σε απάντηση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Novartis, αναφέρει ότι «ρεβάνς ζητά όποιος έχει ηττηθεί. Και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ζητάμε μόνο την αλήθεια. Ας μην την προσβάλλουν, λοιπόν, οι οπαδοί του «ή εμείς ή αυτοί». Και όσοι μόλυναν τη δημόσια ζωή με φαινόμενα «Ρασπούτιν» ας μην προκαλούν την μνήμη των Ελλήνων».
Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία για την Novartis είχε ξαναπάει στη Βουλή στις 6 Φεβρουαρίου 2018, ωστόσο η προκαταρκτική επιτροπή που συστάθηκε την επέστρεψε στη Δικαιοσύνη τον επόμενο Νοέμβριο.