Δύο μήνες μετά τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει από τη ΔΕΘ, το εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο για την διακυβέρνηση της χώρας, ενώ θα δώσει το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βράδυ θα απευθύνει ομιλία από το Βελλίδειο και αύριο το μεσημέρι θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα «απαντήσει» στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προηγούμενο Σάββατο στον ίδιο χώρο, με κεντρική ιδέα ότι η «ανάπτυξη για όλους», έτσι όπως την παρουσίασε αφορά πολύ λίγους.
Επιχειρώντας μία πρώτη σύγκριση για το τι υλοποιεί και σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση σε σχέση με όσα δρομολόγησε η δική του, ο πρώην πρωθυπουργός θα αναφερθεί εκτενώς στις δικές του εξαγγελίες στην περσινή ΔΕΘ, δίνοντας έμφαση στο ότι «παρά τους σφιχτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς υλοποιήθηκαν όλα, ένα προς ένα».
Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει στην εγκατάλειψη του κεντρικού προεκλογικού συνθήματος της ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων (από το 3,5% στο 2,5%), τη στιγμή που η δική του κυβέρνηση προχώρησε πρακτικά στη μείωση κατά 1% μέσω του ειδικού καταπιστευτικού λογαριασμού.
Με βάση τις αποφάσεις που είχε ανακοινώσει τον Μάιο για ελαφρύνσεις τη διετία 2019-2020 και την εγκατάλειψή τους από τη σημερινή κυβέρνηση, ο κ.Τσίπρας θα επαναφέρει ορισμένες από αυτές ως αιτήματα, πλέον, της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως:
• Άμεσες φοροελαφρύνσεις υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και μικρομεσαίων (π.χ. κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% που θα ίσχυαν από 2020 αλλά ακυρώθηκαν)
• Νέα αύξηση κατώτατου μισθού κατά επιπλέον 7,5%, όπως είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση
• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που είναι από 500-650 ευρώ το χρόνο.
• Στήριξη του κοινωνικού κράτους: στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, στην κοινωνική ασφάλιση.
Κυβέρνηση προνομιούχων
Το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί, είναι η παρουσίαση της ανάγκης να υλοποιηθούν πολιτικές με προοδευτικό χαρακτήρα προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας (εργαζόμενοι, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα) και όχι μονάχα υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Αντιθέτως, όπως θα επισημάνει, η μέχρι στιγμής πολιτική της ΝΔ εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο προνομιούχους και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ επαναφέρει τις χειρότερες μνημονιακές ρυθμίσεις ακύρωσης εργασιακών δικαιωμάτων ως μέσο ενίσχυσης της ανάπτυξης.
Ως παραδείγματα, αναμένεται να διευκρινίσει ότι κερδισμένοι από τη μείωση φορολογίας επιχειρήσεων στο 24% είναι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, αφού οι μικρές έχουν εξαιρετικά περιορισμένα κέρδη, κερδισμένοι από τη μείωση του φόρου των μερισμάτων στο 5% είναι οι μέτοχοι μεγάλων επιχειρήσεων, και, επίσης, κερδισμένοι από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες άνω των 500.000 ευρώ.
Εκτενής θα είναι η αναφορά του στην επιστροφή στα εργασιακά των πρώτων μνημονιακών χρόνων, όπως περιγράφεται, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές.
Το …come back της διαπλοκής
Στο γήπεδο της οικονομίας πάντα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στην Ανάπτυξη και στις Επενδύσεις, ενώ θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για τακτικές όπως η στοχευμένη απαξίωση της ΔΕΗ, η μεθόδευση να γίνει η επένδυση στο Ελληνικό με δανεικά και χρήματα των φορολογουμένων, καθώς και η επέκταση της Eldorado στη Θράκη.
Δεν θα αφήσει ασχολίαστο το ... come back της διαπλοκής (σ.σ. ήδη το επικαλέσθηκε χθες κατά τις συναντήσεις που είχε με φορείς στη Θεσσαλονίκη).
Παραπέμποντας στα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης, θα πει, κατά τις πληροφορίες, ότι «δεν είναι πρόοδος η μιντιακή υπερσυγκέντρωση και το καθημερινό λιβάνισμα που παρακολουθεί ο ελληνικός λαός καθημερινά στους δέκτες του. Όλα αυτά είναι ο ορισμός της διαπλοκής και της συναλλαγής».
«Στήστε Ειδικά Δικαστήρια»
Ο κ.Τσίπρας δεν θα αφήσει στο απυρόβλητο την επιχειρούμενη αντιστροφή των ρόλων στην υπόθεση Novartis, μετά την διαβίβαση στη Βουλή δικογραφίας για τους εισαγγελικούς χειρισμούς και τις καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις στην υπόθεση.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλωστε, “σήκωσε το γάντι” χθες και (προ)κάλεσε τον πρωθυπουργό προσωπικά “να προχωρήσει σε Εξεταστική Επιτροπή, σε Προανακριτική Επιτροπή, να στήσει Ειδικά Δικαστήρια ή ό,τι άλλο του ταιριάζει, για να μάθει όλος ο Ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».
Δημοκρατικό κάλεσμα και εγρήγορση
‘Οσο για τον χαρακτήρα του σχεδίου «προοδευτικής διακυβέρνησης», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τον περιγράψει σε έξι άξονες: Πραγματική ισότητα - Δημοκρατική πολυφωνία - Διαφάνεια - Δίκαιη ανάπτυξη με την εργασία στο επίκεντρο και με προστασία του περιβάλλοντος - Ελάφρυνση της πλειοψηφίας και όχι των ολιγαρχών - Διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα.
Από την παρέμβαση του κ.Τσίπρα δεν θα απουσιάσει η αναφορά στον στόχο μαζικής διεύρυνσης του κόμματός του και μετασχηματισμού του ώστε να εκφράσει το σύνολο του προοδευτικού χώρου. Μεταξύ άλλων, θα επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μεν τις εκλογές ωστόσο το ποσοστό (31,5%) επιβεβαίωσε ότι αποτελεί τον έναν από τους δύο μεγάλους πόλους του πολιτικού συστήματος και, άρα, έχει ευθύνη όχι μόνο απέναντι στους ψηφοφόρους του αλλά απέναντι στο σύνολο των πολιτών.
Αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απευθύνει «κάλεσμα δημοκρατικής εγρήγορσης», μπροστά στον κίνδυνο να οικοδομηθεί ένα νέο αυταρχικό κράτος της Δεξιάς, χωρίς κανέναν σεβασμό στους Θεσμούς. Ως παραδείγματα, αναμένεται, να αναφερθεί στην εκδίωξη της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην αλλαγή του νόμου ώστε να ορισθεί ο νέος επικεφαλής της ΕΥΠ και να αποκτήσει υπεραρμοδιότητες η Υπηρεσία ή στον διορισμό του Κωσταντίνου Ζούλα στην ΕΡΤ. Και δεν θα παραλείψει να αναδείξει την «υποκρισία της ΝΔ» στη Συμφωνία των Πρεσπών, υπενθυμίζοντας την προεκλογική στάση της ως «μακεδονομάχου» και την μετεκλογική στροφή 180 μοιρών.