Προτεραιότητα στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δίνει η κυβέρνηση, με αυστηροποίηση των ποινών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Οι σχετικές διορθώσεις, όπως τις χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, θα λάβουν χώρα με νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον σκοπό αυτό.
Ο πρωθυπουργός, όπως προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη την περασμένη Κυριακή, θα επισκεφθεί σήμερα το υπουργείο προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο της διαδικασίας, η οποία καθυστέρησε σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, ώστε -κατά τον κ. Μητσοτάκη- «να ωριμάσουν οι αλλαγές, με μια νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο».
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν χτυπητές αστοχίες, μία από τις οποίες οδήγησε στην απαλλαγή στελεχών της Χρυσής Αυγής για επίθεση που φέρονται να έκαναν το 2013 στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, λένε στην κυβέρνηση, έρχεται ως κρίκος σε μια αλυσίδα γεγονότων που συνέβησαν με την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα. «Η ΝΔ το είχε επισημάνει και ειδικά την περίοδο που η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε μόνη της τον ποινικό κώδικα, μία μέρα πριν κλείσει η Βουλή και προκηρυχθούν οι εκλογές», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
«Ο νέος Ποινικός Κώδικας θα μας φέρει αντιμέτωπους με πολλά τέτοια γεγονότα στο μέλλον», εκτιμά ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, εφόσον δεν προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, επιλέγοντας «την εξισορρόπηση και τη θεσμική οδό». Το Μέγαρο Μαξίμου δεν παραγνωρίζει πως οι νέοι κώδικες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θεωρεί πως η σχετική προσπάθεια «αδικήθηκε από τον πρόχειρο και βιαστικό τρόπο με τον οποίο προωθήθηκε και εφαρμόζεται».
Οδηγία Μητσοτάκη
Παράλληλα, αναφορικά με το θέμα των επενδύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει οδηγία στον Κώστα Τσιάρα για βελτίωση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Δικαιοσύνη και υψώνει διαρκώς εμπόδια στους υποψήφιους επενδυτές. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επισπευστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η λειτουργία στη Δικαιοσύνη, ώστε να «τρέχουν» πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να δημιουργηθεί ένα πραγματικά ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα, ένα ακόμα νομοσχέδιο, αυτό για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τελεί υπό επεξεργασία από το υπουργείο Εσωτερικών. Αναμένεται να έρθει στη Βουλή προς το τέλος Οκτωβρίου, λαμβάνοντας υπόψη τις δημόσιες προεκλογικές παρεμβάσεις και τις θέσεις της σχετικής Επιτροπής στην οποία συμμετείχαν πολλοί ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, υποδεικνυόμενοι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «θέλει να ανταποκριθεί σε αυτό που οφείλει προς τους εκτός Ελλάδος εκλογείς και προς αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα: Να διευκολυνθούν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ασκήσουν το κορυφαίο τους δημοκρατικό δικαίωμα, δηλαδή να ψηφίσουν, από τον τόπο κατοικίας τους, ώστε να μην αποκλείονται από το εκλογικό σώμα, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν», σημειώνουν.
Αναφορικά με την υπόθεση της Novartis, όπως λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά -τελευταία φορά στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης-, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διάκριση των λειτουργιών και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι τα ζητήματα αυτά τα αντιμετωπίζει η Βουλή και όχι η Κυβέρνηση. Άλλωστε, η υπόθεση διερευνάται ακόμα από τη Δικαιοσύνη, τονίζουν, κρατώντας εμφανώς αποστάσεις από τη διαδικασία.