«Η ώρα των συγκρίσεων πλησιάζει και οι αριθμοί θα θέσουν σε δοκιμασία την επικοινωνιακή υπεροπλία της κυβέρνησης». Αυτή τη βεβαιότητα εκφράζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή σε λιγότερο από ένα μήνα και την ακύρωση (ή την τροποποίηση επί το χείριστον) των κοστολογημένων αποφάσεων που ανακοίνωσε για το 2020 ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο στις αρχές Μαΐου.
Τις βασικότερες αποφάσεις θα υπενθυμίσει άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από το βήμα της ΔΕΘ, έχοντας πλέον ως «πατήματα», όχι δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης.
Κομματικές πηγές αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα την εισφορά αλληλεγγύης, σημειώνοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης ακύρωσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που ήταν προγραμματισμένη για το 2020 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και για να χαϊδέψει αυτιά, παραπέμπει ενδεχόμενη μείωσή της στο μέλλον και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει δημοσιονομικό χώρο. Τόσο πολύ ενδιαφέρεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες».
Στον αντίποδα, υπενθυμίζουν την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως παρουσιάστηκε επισήμως από τον κ. Τσίπρα στο Ζάππειο τον Μάιο: «Προχωρούμε στην κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης για την πλειοψηφία των εισοδημάτων (έως 20.000 ευρώ) και τη ριζική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μεγαλύτερα από 20.000 ευρώ. Ένα μέτρο σημαντικής μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών.
* Από 2% (που είναι σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης) για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, θα ήταν μηδέν.
* Από 5% για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, θα ήταν 2%.
* Από 6,5% για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, θα ήταν 4%.
* Από 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ, θα ήταν 6%.
* Το 9% έως 220.000 ευρώ θα ήταν 8%.
Οι ίδιες πηγές κατηγορούν τον κ. Μητσοτάκη ότι «απέρριψε ένα προς ένα όλα τα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων και αναπτυξιακής στόχευσης με έμφαση τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2020».
Όπως τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% που θα ίσχυε από 1.1.2020, την αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150% ή τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών που είχαν προγραμματιστεί με το «ένα προς ένα» για το 2020 και το 2021 για όλα τα δημόσια σχολεία.
«Δεν ήξερε το κόστος ο κ. Μητσοτάκης»
Ένα άλλο στοιχείο που αναδεικνύουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αδυναμία του πρωθυπουργού να παρουσιάσει την κοστολόγηση «των όποιων εξαγγελιών του» στη ΔΕΘ. «Ηταν τόσο κοστολογημένες, που σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε μόνο για το κόστος της μείωσης φόρου στις επιχειρήσεις, ενώ για τα υπόλοιπα δεσμεύθηκε να στείλει τα ποσά με email», λένε.
Παραπέμπουν συνεπώς στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού με την επισήμανση ότι «στα στοιχεία του για το 2020 δεν θα υπάρχουν πλεονάσματα 2,5% που είχε εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά 3,5% που επανέφερε η ΝΔ, με μία αόριστη υπόσχεση για επαναδιαπραγμάτευση από το 2021. Εκεί θα φανεί και το κόστος των εξαγγελιών αλλά και το κόστος των ισοδύναμων που θα αναζητήσει η κυβέρνηση. Να δούμε ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο».
Σε τροχιά ΔΕΘ η Κουμουνδούρου
Η Κουμουνδούρου μπήκε από χθες και επισήμως σε «τροχιά ΔΕΘ», καθώς ο κ. Τσίπρας βρίσκεται διαρκώς σε συσκέψεις με συνεργάτες, τομεάρχες και συμβούλους για την ομιλία στο Βελίδειο (Σάββατο) και τη συνέντευξη Τύπου (Κυριακή).
Κατά τις πληροφορίες, θα έχει επαφές και με παράγοντες εκτός του κομματικού πυρήνα, προκειμένου να δεχθεί παρατηρήσεις και προτάσεις που αφορούν ευρύτερα τμήματα, στα οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απευθυνθεί με ένταση το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, εργασιακά, ανάπτυξη, κοινωνικό κράτος και θεσμοί-Δημοκρατία θα είναι τα βασικά σημεία της ομιλίας.