Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις όσον αφορά τις εξαγγελίες του ενώπιον των παραγωγικών φορέων, ωστόσο, πέρα των άλλων, προκάλεσε νέο έντονο γύρο αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στην ομιλία και στη συνέντευξη Τύπου, με το Μέγαρο Μαξίμου να «σηκώνει το γάντι» και να αντεπιτίθεται, εγκαλώντας την Κουμουνδούρου για «λαϊκισμό» και «ψέματα». Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εστιάζει σε τέσσερις «ισχυρισμούς» -όπως τους ονομάζει- του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορούν την οικονομία:
1. Ότι είχε εξασφαλιστεί η πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ. Ωστόσο, το συγκεκριμένο θέμα, σημειώνει, «ουδέποτε το έθεσε στο Eurogroup και χωρίς απόφαση του Eurogroup, δεν μπορούσε να προχωρήσει. Δεν το έθεσε γιατί μέσα στο προεκλογικό κρεσέντο δεν είχε καμιά αξιοπιστία και θα εισέπραττε όχι». Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου διερωτάται: «Αφού το ήθελαν, γιατί δεν προχώρησαν; Τι τους εμπόδιζε; Πλέον, μέσα σε δύο μήνες, οι συνθήκες για να προχωρήσουμε είναι καλύτερες από ποτέ, οι αγορές μάς δανείζουν με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και αποκαθίσταται η αξιοπιστία της χώρας».
2. Ότι με τις εξαγγελίες της η κυβέρνηση «τρώει από τα έτοιμα». Συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιφάσεις, αφού από τη μία ισχυρίζεται ότι είναι λίγα τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και από την άλλη ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. «Ας αποφασίσει, λοιπόν, τι από τα δύο ισχύει», σημειώνει και συνεχίζει: «Για ποια έτοιμα μιλούν, όταν μόλις πριν από λίγους μήνες, τον περασμένο Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της, προέβλεπε, για το 2019, κενό 2 δισ. ευρώ, ενώ κενό -λίγο μικρότερο- προέβλεπε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας; Τώρα -και ενώ ήδη μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ- όλοι αναγνωρίζουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα κενό. Αν ήταν "έτοιμα" όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν τα έκανε εκείνος; Ήθελε να τα αφήσει στη ΝΔ;».
3. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να μειώσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα με τη δημιουργία καταπιστευτικού λογαριασμού. Σε συνέχεια της απάντησης που έδωσε ο πρωθυπουργός στο σχετικό ερώτημα του Euro2day.gr, το Μαξίμου κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση πως στην αρχή υποστήριζε ότι ήταν αδύνατο ακόμη και να διανοηθεί ένα αίτημα για τη μείωση των υπερβολικά υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία, άλλωστε, είχε συμφωνήσει η κυβέρνησή του στο πλαίσιο του τρίτου αχρείαστου μνημονίου. Στη συνέχεια, καταγγέλλει το κυβερνητικό επιτελείο, «είπαν ότι βρήκαν τη λύση με τη δημιουργία του καταπιστευτικού λογαριασμού κι ότι θα την εφάρμοζαν κιόλας, δίχως να χρειαστούν διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο ψέμα. Η λύση αυτή ήταν μάλλον πολύ "κρυφή", αφού δεν τη γνώριζε κανένας στην Ευρώπη. Διαφορετικά, θα την είχαν κάνει σημαία και θα την εφάρμοζαν». Εξάλλου, συνεχίζουν στην κυβέρνηση, «η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ συγχέει δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας με τους στόχους επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
4. Ότι η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις για τους λίγους. Οι δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε ο πρωθυπουργός, σημειώνει τακτικός συνομιλητής του, «για το επόμενο διάστημα, στόχο έχουν να φέρουν ανάπτυξη παντού και για όλους. Πρώτο μέλημα, ωστόσο, είναι να ανασάνουν οι Έλληνες, παντού στη χώρα» και αναφέρει, ως παραδείγματα, το νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, την απαλλαγή όσων εντάσσονται στη ρύθμιση από την απειλή κατασχέσεων, καθώς και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.