Αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε συντεταγμένα, άμεσα και... μαζικά. Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όλοι οι τομεάρχες (κανονικοί και… αναπληρωτές) απάντησαν αναλυτικά, ο καθένας για τον τομέα του, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης έδωσε το κεντρικό «δια ταύτα», εστιάζοντας στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Από σήμερα άλλωστε αρχίζει στην Κουμουνδούρου η τελική προετοιμασία για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, εγκαινιάζοντας τη «χειμερινή επίθεση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλα τα μέτωπα.
Η ερώτηση του Euro2day.gr στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, για την κίνηση της κυβέρνησης Τσίπρα να μειώσει στην πράξη κατά μία ποσοστιαία μονάδα τα πρωτογενή πλεονάσματα μέσω του ειδικού καταπιστευτικού λογαριασμού (5,5 δισ. ευρώ), έδωσε το έναυσμα για μία σκληρή κόντρα του κ. Χαρίτση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.
Πέραν των σχολίων και αντισχολίων, η Κουμουνδούρου εκτιμά πως πίσω από την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μη θέσει σε αυτή τη χρονική στιγμή θέμα μείωσης των πλεονασμάτων, κρύβονται άλλα σχέδια, που αφορούν στην υλοποίηση μνημονιακών εντολών του ΔΝΤ παρότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια. Υπενθυμίζουν δηλαδή ότι το Ταμείο είχε αντιταχθεί ευθύς εξαρχής στον στόχο για πλεονάσματα 3,5% και αντιπρότεινε χαμηλότερα, με αντιστάθμισμα «σκληρές» μεταρρυθμίσεις, κυρίως στα εργασιακά και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Σε αυτή τη στάση, σημειώνουν, επέμεινε και την προηγούμενη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία επικαλείται πλέον η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει εναρμονισμός κινήσεών της με το ΔΝΤ.
Όσο για το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη (και αργότερα του κ. Πέτσα) ότι οι θεσμοί δεν είχαν ιδέα για τον ειδικό λογαριασμό, κορυφαία πηγή της Κουμουνδούρου απάντησε στο Euro2day.gr: «Ο καταπιστευτικός λογαριασμός διασφάλιζε αποπληρωμή χρέους και τήρηση των αποφάσεων του Εurogroup.
Γι’ αυτό κανείς (από τους θεσμούς) δεν είχε ή δεν μπορούσε να έχει διατυπώσει αντιρρήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να μειωθούν τα πλεονάσματα με τον μηχανισμό που επεξεργάσθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
«Τουλάχιστον υπάρχει η βεβαιότητα ότι το 2022 θα μειωθούν τα πλεονάσματα», ήταν το σκωπτικό σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου μέσω των social media, εννοώντας ότι ο στόχος του 3,5% ισχύει για τρία χρόνια ακόμα.
Εξεταστική το 2015 και... Γαβράς
Ένα άλλο σημείο που δεν διέλαθε της προσοχής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το «κρύο-ζέστη» του κ. Μητσοτάκη στο θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Παρότι ο νυν πρωθυπουργός δήλωνε προεκλογικά ότι αν κέρδιζε τις εκλογές, «μία και μόνη Εξεταστική επιτροπή θα ζητήσω, αυτή για το πρώτο εξάμηνο του 2015», χθες προτίμησε να απαντήσει μεσοβέζικα.
Είπε δηλαδή ότι «το 2015 έχει κριθεί πολιτικά και η δική μου έμφαση είναι να κοιτάξω στο μέλλον», αλλά ευθύς αμέσως πρόσθεσε: «Η διενέργεια εξεταστικών επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής, όχι της κυβέρνησης, αν γίνουν επιτροπές, θα το αποφασίσει η Βουλή».
Δεδομένου ότι την πλειοψηφία στη Βουλή την έχει η ΝΔ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το Μαξίμου «κρατά στο μανίκι» τον άσο της εν λόγω Εξεταστικής επιτροπής, για να τον βγάλει «όταν αρχίσουν τα ζόρια για την κυβέρνηση».
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό, ο εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου και σημερινός αρχηγός του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, όχι μόνο έχει «προκαλέσει» την κυβέρνηση να στήσει «και στρατοδικεία και ειρηνοδικεία», αλλά εσχάτως εξέφρασε την πρόθεση να καταθέσει στη Βουλή τις απομαγνητοφωνήσεις εκείνων των κρίσιμων συνεδριάσεων του Eurogroup, σημεία των οποίων (φέρεται ότι) θα γίνουν γνωστά μέσα από την περίφημη ταινία του Κώστα Γαβρά, που θα βγει στις αίθουσες στο τέλος του μήνα.
Πυρ ομαδόν από τους τομεάρχες
Κατά τα λοιπά, οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ καυτηρίασαν με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους σημεία των παρεμβάσεων Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για την κρυφή προεκλογική ατζέντα της ΝΔ που σιγά σιγά φανερώνεται.
* Κατά την Έφη Αχτσιόγλου, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στη χώρα το 2018. «Εξήγγειλε ότι στο εξής οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παρεκκλίνουν προφανώς επί το δυσμενέστερο από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης καταργείται», είπε.
Τόνισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός «προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση των υπερωριών, με τον οποίο ξεκίνησε να ρυθμίζεται ένα μαύρο τοπίο της ελληνικής αγοράς εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που δηλώνονται».
* Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στάθηκε στις προσλήψεις στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύθηκε για την τήρηση του κανόνα «ένα προς ένα» που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους θεσμούς. «Οι 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή αφορούν το 2019, και η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει καθυστερήσει να τις ολοκληρώσει. Οι 10.500 προσλήψεις της γενικής εκπαίδευσης αφορούν τα έτη 2020 και 2021, στη βάση του κανόνα 1:1 και του πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει άλλες προτεραιότητες, που δεν τις ομολογεί», σημείωσε.
* Επ' αυτού, ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός απαρίθμησε τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για τις προσλήψεις στα νοσοκομεία. «Ήδη είναι στο ΑΣΕΠ οι 1.100 θέσεις νοσηλευτών παραϊατρικού προσωπικού, στα Συμβούλια Επιλογής ή στο Υπουργείο για διορισμό είναι 500 θέσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ για τα ΤΕΠ και 450 για τα Κέντρα Υγείας, είχαν εγκριθεί 940 θέσεις μονίμων γιατρών για τα νοσοκομεία που η προκήρυξή τους «πάγωσε» λόγω των εκλογών, ενώ υπάρχει Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για άλλες 1.500 θέσεις μονίμων νοσηλευτών-λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία για το 2019».
* Κατά τον Γιάννη Ραγκούση, «ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε "ανάπτυξη για όλους", γιατί θέλει να εξισώσει τους Έλληνες που παράγουν και εξάγουν με τους αεριτζήδες και τους μεταπράτες. Εξήγγειλε την "ανάπτυξη παντού", γιατί θέλει να δώσει στην παρασιτική ελίτ τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της πατρίδας μας, τους αιγιαλούς, τις παραλίες, τα δάση».
* Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για ευτελισμό του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, παραπέμποντας στην επισήμανση του κ. Μητσοτάκη ότι με το υπό Αναθεώρηση Σύνταγμα, η εκλογή του Προέδρου θα μπορεί να γίνει μόνο από 151 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.