«Στα δημοσιονομικά, εφαρμόζουν ό,τι τους παραδώσαμε, στα εργασιακά, ετοιμάζουν μνημονιακή λαίλαπα χωρίς να είμαστε σε μνημόνιο και στο πεδίο των θεσμών, έχουν ήδη δρομολογήσει την επέλαση "του κράτους της δεξιάς", παρεμβαίνοντας ωμά στους νόμους, όπως έκαναν για την ΕΥΠ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού».
Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της συζήτησης που έγινε χθες στην Κουμουνδούρου, σε σύσκεψη κεντρικών στελεχών και τομεαρχών, με θέμα τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Προς επίρρωση, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έδειξε να επιχαίρει με την αναφορά της Κριστίν Λαγκάρντ στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, με αφορμή παρέμβασή της στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως σημειώνουν, κυβερνητικές διαρροές θέλουν τη θέση της επικεφαλής του ΔΝΤ (και μέλλουσας διαδόχου του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ) ως δικαίωση της θέσης του κ. Μητσοτάκη για μείωση των πλεονασμάτων, αλλά ξεχνούν ότι:
Πρώτον, το ΔΝΤ είχε από την πρώτη στιγμή διαφωνήσει με τον στόχο για πλεονάσματα 3,5% και ζητούσε 1,5-2%, με αντίβαρο σκληρές μεταρρυθμίσεις.
Δεύτερον, ακόμα και μετά την απόφαση για 3,5%, το Ταμείο απαίτησε τα γνωστά μέτρα για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, τα οποία η κυβέρνηση Τσίπρα υποχρεώθηκε να ψηφίσει για να μην ναυαγήσει η έξοδος από το μνημόνιο και, στη συνέχεια, τα… ξεψήφισε με ακυρωτικούς νόμους.
Τρίτον, η ίδια η κ. Λαγκάρντ επισήμανε χθες ότι ναι μεν η χώρα έπιασε τους στόχους, ωστόσο δεν υλοποίησε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τις υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση.
Γιατί… χαίρεται το ΔΝΤ;
Το ερώτημα λοιπόν που προβάλλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι… ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις που ήθελε το ΔΝΤ, δεν έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα και προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; «Μήπως η (περίφημη) 7ήμερη εργασία, η κατάργηση του 8άωρου, η εκ νέου κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η μείωση του αφορολόγητου και η (νέα) μείωση σε συντάξεις;».
Ειδική αναφορά κάνει η Κουμουνδούρου στις πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο για θέσπιση των «ειδικών οικονομικών ζωνών» στη χώρα, ώστε σε κάθε μία από αυτές να ισχύει «τοπικό» εργασιακό σύστημα με εξαιρέσεις (προς το χειρότερο) από τις εθνικές κλαδικές συμβάσεις -και χαμηλότερους μισθούς.
Υπενθυμίζοντας ότι οι εν λόγω «ζώνες» είχαν αποτελέσει αντικείμενο τριβών με την τρόικα στα πρώτα μνημονιακά χρόνια και, τελικά, δεν είχαν θεσπισθεί, θέτουν το ερώτημα «γιατί η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει την εν λόγω σκληρή μνημονιακή θέση, τώρα που η χώρα είναι εκτός μνημονίων;».
«Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι ετοιμάζει νέα έφοδο στα εργασιακά δικαιώματα, με στόχο να καταργήσει ξανά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οδηγώντας άμεσα σε μειώσεις μισθών χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η Έφη Αχτσιόγλου, με την επισήμανση:
«Μετά τη διευκόλυνση των απολύσεων και την κατάργηση μέτρων προστασίας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, η ΝΔ εμμένει στην αποδιάρθρωση του πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων, που με κόπο οικοδομήσαμε τα προηγούμενα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ αναβιώνει έτσι εθελοντικά σκληρές μνημονιακές πολιτικές, που η χώρα θα έπρεπε να έχει αφήσει πίσω της. Από την πλευρά μας, θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που επαναφέραμε από το καλοκαίρι του 2018 και εγγυώνται βελτιωμένους μισθούς και δικαιώματα για χιλιάδες εργαζόμενους».
Άλλα υποσχεθήκατε (και) στους αγρότες…
Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπαίνει και η υπαναχώρηση από «γαλάζιες» υποσχέσεις στους αγρότες, με πρώτη την αύξηση στο αγροτικό ρεύμα. «Τόσο ο κ. Μητστοτάκης όσο και ο κ. Βορίδης έταζαν στους αγρότες κυβερνητικές παρεμβάσεις, με στόχο να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Με το σχέδιο για τη δήθεν σωτηρία της ΔEH, όμως, οι αγρότες βρίσκονται μπροστά σε αυξήσεις έως και 10% της τιμής του αγροτικού ρεύματος, εκτινάσσοντας το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων».
Υπενθυμίζει δε, ότι μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μία σειρά μέτρων προς στήριξη και ανακούφισή τους, όπως μείωση ΦΠΑ και στο αγροτικό ρεύμα από 13% σε 6% και στήριξη των ΤΟΕΒ, ακατάσχετο αγροτικών ενισχύσεων, κατάργηση ΕΦΚ στο κρασί, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες.
Το θετικό β' τρίμηνο ήταν... πριν τις εκλογές
Στο δημοσιονομικό πεδίο, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει με καυστικό τρόπο την ικανοποίηση της νέας κυβέρνησης... για τα επιτεύγματα της προηγούμενης, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης 1,9% για το δεύτερο (σ.σ. προεκλογικό) τρίμηνο του έτους. «Αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να πανηγυρίζει με τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν προτιμότερο να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την οικονομία της χώρας κι όχι γενικόλογα ευχολόγια περί ανάπτυξης. Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα, που θα περιλαμβάνει όλους τους πολίτες και όχι προκλητικές διευκολύνσεις με σκοπό τον πλουτισμό των ισχυρών φίλων του περιβάλλοντος του κ. Μητσοτάκη», αναφέρει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.