Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ σε Μαξίμου: Τώρα θα καταλάβετε το μέγεθος του προσφυγικού

Να ξαναδεί την πολιτική της στο θέμα συνιστά στο Μαξίμου, μετά και τις χθεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ. ΚΙΝΑΛ για κυβέρνηση: «αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων». Τι μετέφερε εγκαίρως το Euro2day.gr για τα «σενάρια» των Βρυξελλών.

ΣΥΡΙΖΑ σε Μαξίμου: Τώρα θα καταλάβετε το μέγεθος του προσφυγικού

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η προσγείωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην πραγματικότητα για το προσφυγικό θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια», εδράζεται (και) στην πληροφόρηση που έχει εδώ και λίγες εβδομάδες από ευρωπαϊκές πηγές, πως το εν λόγω θέμα θα αναδειχθεί στο «υπ' αριθμόν ένα» για την Αθήνα το επόμενο διάστημα.

Η αλήθεια είναι ότι οι συζητήσεις που άρχισαν στις Βρυξέλλες αμέσως μετά την εκλογή της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα ζήσει «καταστάσεις του 2015»: όχι μόνο με την αύξηση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια, αλλά και με τις (νέες) πιέσεις που θα της ασκηθούν από τους εταίρους για να σηκώσει το βάρος του προσφυγικού.

Το Euro2day.gr ανέδειξε εγκαίρως το θέμα, με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου στις 24 Ιουλίου, σύμφωνα με το οποίο:

* Το σενάριο που συζητείται έντονα είναι η δημιουργία μίας πρώτης ταχύτητας χωρών με χαλαρούς κανόνες Σένγκεν (Σένγκεν 1) και μίας δεύτερης (Σένγκεν 2) με σκληρότερους ελέγχους συνολικά στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών τους.

* Ο σκληρός πυρήνας της ΕΕ και η νέα πρόεδρος της Κομισιόν προτίθενται (ή ετοιμάζονται ήδη) να ζητήσουν από την Αθήνα να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες. Η στάση αυτή (εάν εκφραστεί) θα οφείλεται και στο veto της Ιταλίας (σ.σ. τουλάχιστον υπό τη σημερινή της κυβέρνηση) να κινηθεί αναλόγως ως χώρα υποδοχής.

* Ο απερχόμενος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος φέρεται να ενημέρωσε τον νεοεκλεγμένο (τον Ιούλιο) πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. (σ.σ. ίσως να μην είναι τυχαία η κίνηση του αναπληρωτή υπουργού για την Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργου Κουμουτσάκου να δηλώσει δημοσίως, προ δύο εβδομάδων, ότι οι προσφυγικές ροές αυξάνονται συνεπεία των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή).

Τελευταίες πληροφορίες επιμένουν ότι σχετική συζήτηση έγινε με την Άγκελα Μέρκελ κατά την προ ημερών συνάντηση που είχε μαζί της ο κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο.

Η ώρα της κρίσης φαίνεται ότι έφτασε, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται έτοιμος να ανοίξει τις στρόφιγγες αυξάνοντας σημαντικά τις προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, χρησιμοποιώντας το μείζον αυτό πρόβλημα ως μοχλό πίεσης προς την ΕΕ. Για το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να επισημανθεί ότι στην απέναντι πλευρά βρίσκονται άνω των τριών εκατομμυρίων προσφύγων…

Άργησε να καταλάβει η κυβέρνηση…

Σ' αυτό το πλαίσιο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποδέχθηκε τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ σημειώνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ «άργησε πολύ να κατανοήσει και να δράσει για το προσφυγικό ζήτημα», όπως προκύπτει και από την σπουδή του κ. Μητσοτάκη να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις Γραμματείες του.

«Καθυστέρησε απελπιστικά να αντιληφθεί τους ‘γεωπολιτικούς λόγους’ που δημιουργούν τις ροές και να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τις ευάλωτες ομάδες και τη στέγασή τους στην ενδοχώρα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζει δε, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, το 2018 και το 2019 μετέφερε από τα νησιά στην ενδοχώρα πάνω από 30.000 ανθρώπους (με έτοιμα προγράμματα για άλλους 5.000), μεριμνώντας για τη διαμονή τους σε δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία και διαμερίσματα, «βρίσκοντας μεγάλη αντίδραση από στελέχη και αυτοδιοικητικούς της ΝΔ».

Όσο για την κατάργηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό, επισημαίνεται ότι «παραβιάζει κατάφωρα το Κοινοτικό Δίκαιο και τη Νομολογία». Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, συν τοις άλλοις, να οδηγήσει όλες τις αιτήσεις που απορρίπτονται στα Δικαστήρια, όπως προβλέπεται στο Διοικητικό Δίκαιο, αυξάνοντας τελικά τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.

Ειδικά για τις περίφημες «επιστροφές» προσφύγων στην Τουρκία, ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί (εκ κυβερνητικής πείρας…) ότι έχουν περιορισμένα αποτελέσματα, ακόμα και για την Ιταλία του Σαλβίνι, λόγω της άρνησης των χωρών καταγωγής να δεχτούν τους υπηκόους τους. Ως εκ τούτων, το πρώην κυβερνών κόμμα επιμένει ότι αυτό που απαιτείται είναι η πίεση προς την Ευρώπη «με κάθε τρόπο» για δίκαιη κατανομή των προσφύγων, ώστε «να μπει τέλος στα ταξίδια θανάτου στη Μεσόγειο».

ΚΙΝΑΛ: Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση

Σημειώνεται ότι επικριτικά στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ στάθηκε και το ΚΙΝΑΛ, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων».

«Απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων της Κοινής Δήλωσης και πολύπλευρη υποστήριξη της ΕΕ, για να γίνει πραγματικά ευρωπαϊκή υπόθεση η διαχείριση προσφύγων και μεταναστών. Αντί για αυτά, η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα μεταφέρει μερικές εκατοντάδες ανθρώπους στην ενδοχώρα και παρουσίασε γενικόλογα και αμφιλεγόμενα μέτρα για να χαϊδέψει τα αυτιά του συντηρητικού ακροατηρίου της. Ενώ το πρόβλημα των νησιών είναι τώρα, ανακοίνωσε μέτρα με ορίζοντα τριετίας. Όσοι περίμεναν λύσεις εισέπραξαν απογοήτευση», τονίζεται στην ανακοίνωση της Χ. Τρικούπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v