Τα ιδιαιτέρως αυξημένα κρούσματα προσφυγικών ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και δη τη Λέσβο έχουν θορυβήσει σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε εκτάκτως για σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) και ενώ ο φόβος τουρκικών εκβιασμών με απρόβλεπτες συνέπειες και είναι πολύ έντονος.
Τη σχετική ανησυχία τους είχαν εκφράσει στις κοινές τους δηλώσεις από το Βερολίνο την Πέμπτη η Άγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας ότι μετά από τόσο καιρό δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί ο πραγματικός μηχανισμός της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, προκειμένου οι πρόσφυγες να παίρνουν το δρόμο της επιστροφής.
Την ίδια στιγμή άλλωστε, στη Λέσβο έφταναν 13 λέμβοι με 500 άτομα, με τις λιμενικές αρχές μάλιστα να υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από την Τουρκία.
Δεδομένων και των αναφορών του Ταγίπ Ερντογάν για τον κίνδυνο αύξησης των προσφύγων από της Συρία προς τη χώρα του, καθώς και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για ενδεχόμενο νέο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός και προετοιμάζονται για τα χειρότερα.
Η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι πρόκειται για οργανωμένη κίνηση της Τουρκίας, που αποδίδεται αφενός σε γεωπολιτικούς συσχετισμούς και στις κακές σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ και αφετέρου σε μαζικούς εκτοπισμούς προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη, αναγκαζόμενοι να κατέβουν και προς τα παράλια της Μικράς Ασίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, οι δομές φιλοξενίας στο Αιγαίο είναι υπεράριθμες κατά 9.000 άτομα, αφού στις 32 δομές διαχείρισης των Ενόπλων Δυνάμεων με δυνατότητα φιλοξενίας 27.012 ατόμων, διαβιούν 36.0301 πρόσφυγες και μετανάστες.
Όπως έγινε γνωστό χθες, η κυβέρνηση προχωρά την προσεχή Τρίτη στη μεταφορά 1.002 ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα από τη Μόρια, με σκοπό αυτή να αποσυμφορηθεί, με τον αριθμό των φιλοξενούμενών της να έχει ξεπεράσει τους 10.000!
Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την Ε.Ε., ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη Μπουράκ Οζούγκερτζιν προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την χώρα του. Του υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί, με τον Τούρκο διπλωμάτη να κάνει γνωστό ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδοκά σε ευρωπαϊκή βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως δήλωσε προχθές από τη Γερμανία, «τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης» και ως εκ τούτου, αναμένει ότι «θα εργαστούμε μαζί, ώστε οι κανόνες χορήγησης ασύλου να είναι ενιαίοι σε όλη την Ευρώπη».