Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Αλ. Τσίπρας πάτησε το κουμπί για «restart» του ΣΥΡΙΖΑ

On line κοινότητα μελών-φίλων μέσω του e-SYRIZA για άμεση συμμετοχή και επικοινωνιακή αντεπίθεση. προς το παρόν, λήξαν το θέμα της απευθείας εκλογή προέδρου από τη βάση. Στήριξη στα στελέχη που δέχονται επιθέσεις από τα μίντια.

Ο Αλ. Τσίπρας πάτησε το κουμπί για «restart» του ΣΥΡΙΖΑ

Με τη φράση «θέλουμε ένα κόμμα μεγάλο και ζωντανό, δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για εσωστρέφεια», ο Αλέξης Τσίπας δρομολόγησε τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ με διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα που βρήκαν σύμφωνα όλα τα στελέχη του.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή, πολύωρη, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου, προς διάψευση φημών περί «εμφυλίου» και «ισχυρών διαφωνιών», η απόφαση για τον μετασχηματισμό του κόμματος, το γενναίο άνοιγμά του στην κοινωνία με μαζικές εγγραφές νέων μελών και η κοινή πορεία προς το συνέδριο με τους «συμμάχους» (την Προοδευτική Συμμαχία), ελήφθη ομόφωνα. Κατά τις πληροφορίες μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της άμεσης διαδικασίας διεύρυνσης, όλα τα στελέχη αντιτάχθηκαν σε φαινόμενα εσωστρέφειας που, κατά κύριο λόγο, καλλιεργούνται από μέσα ενημέρωσης, ενώ το συνέδριο τοποθετήθηκε στις αρχές του επόμενου έτους.

Ως προς το τελευταίο, θα υπάρξει ειδική συζήτηση στο αμέσως επόμενο διάστημα για την επικοινωνιακή αντεπίθεση του κόμματος, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ υποβαθμίζει ή αντιμετωπίζει εχθρικά την δράση του. «Ο επικοινωνιακός πόλεμος στοχεύει στην ‘εξαφάνιση’ του ΣΥΡΙΖΑ, παίζεται μιντιακό παιχνίδι σαν να μην υπήρξαμε και να μην υπάρχουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος.

Η οn line κοινότητα του e-SYRIZA

Σε πρώτη φάση, θα «τρέξει» η ηλεκτρονική πλατφόρμα του κόμματος (e-SYRIZA) με διπλή στόχευση: αφενός να δημοσιοποιείται «σε real time» οποιαδήποτε ομιλία (εντός κι εκτός Βουλής) του Αλέξη Τσίπρα και των στελεχών-βουλευτών ή εκδήλωση ή ανακοίνωση κ.λπ. και, αφετέρου, να παραθέτουν απόψεις ή φίλοι (και όχι μόνο...) του κόμματος.

«Πρόκειται για μία on line κοινότητα των μελών και των φίλων μας», σημειώνεται, ενώ στον σχεδιασμό ανήκει και η διοργάνωση ανοικτών συζητήσεων ή δημοψηφισμάτων. Για τη λήψη αποφάσεων πάντως θα υπάρξει μέριμνα ώστε να λαμβάνονται από τα μέλη – για παράδειγμα με χρήση κωδικού.

Το εγχείρημα έχει αναλάβει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, η λειτουργία της πλατφόρμας θα γίνεται σταδιακά («βήμα το βήμα») και η πρεμιέρα τοποθετείται στα τέλη Σεπτεμβρίου με την καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών.

Οι «σύμμαχοι» θα ενταχθούν στα όργανα

Όσον αφορά στο πώς θα πορευτεί το κόμμα στο συνέδριό του, όλα τα στελέχη τόνισαν ότι τους κάλυψε πλήρως η συνθετική πρόταση του κ. Τσίπρα. Έτσι:

* Στα ηγετικά όργανα του κόμματος (Κεντρική Επιτροπή, Πολιτική Γραμματεία) θα μετέχουν πλέον και εκπρόσωποι της Προοδευτικής Συμμαχίας, ώστε η συνεδριακή προετοιμασία να γίνει από κοινού. Η σύνθεση των νέων οργάνων θα αποφασισθεί, φυσικά, στο συνέδριο, ενώ η ονομασία δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει: «θα παραμείνουμε ΣΥΡΙΖΑ», λένε.

Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη στη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς την εκπροσώπησή της, πλην του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, γίνεται και από την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Επίσης, τομεάρχες έχουν αναλάβει και βουλευτές που δεν είναι κομματικά μέλη, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης ή ο Βασίλης Κόκκαλης.

Την απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρώσει το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας στη σημερινή του συνεδρίαση.

«Δεν με ενδιαφέρει η εκλογή από τη βάση»

* Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο πως δεν ενδιαφέρεται να γίνει η εκλογή του (στην προεδρία του κόμματος) απευθείας από τον λαό. Στο σημείο αυτό μάλιστα, όταν κάποια στελέχη του μετέφεραν δημοσιεύματα περί του αντιθέτου, τους απάντησε: «εμένα με ρωτήσατε;».

Οι πληροφορίες θέλουν τον ίδιον να μην έλκεται από την ιδέα της εκλογής προέδρου από τη βάση, καθώς αυτή την οδό ανακάλυψαν υποψήφιοι που είτε είχαν πάρει το δαχτυλίδι της διαδοχής και ήθελαν νομιμοποίηση (Γιώργος Παπανδρέου το 2004), είτε υπήρξαν ισχυροί εσωκομματικοί αντίπαλοι με «στρατούς» υποστηρικτών και μηχανισμούς (Αντώνης Σαμαράς vs Ντόρα Μπακογιάννη το 2009). «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ένα κόμμα μεγάλο και ζωντανό», είπε ο κ. Τσίπρας.

Προς επίρρωση, άλλα στελέχη παραπέμπουν στο ένα εκατομμύριο(;) οπαδών που πήγαν στις εσωκομματικές κάλπες να βγάλουν πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου ή στους 200.000 που έπραξαν το ίδιο για να βγάλουν πρόεδρο την Φώφη Γεννηματά. «Μεταφράστηκε αυτό σε δυναμική και σε ενίσχυση του κόμματός τους;», το ρητορικό ερώτημα.

Το θέμα «τρόπος εκλογής προέδρου» έκλεισε, συνεπώς, μέχρι το συνέδριο, ωστόσο στη διάρκεια των εργασιών του θα υπάρξει συζήτηση για το πώς θα αναδειχθούν όλα τα όργανα – από τις νομαρχιακές επιτροπές μέχρι την Κεντρική Επιτροπή.

Ας γράφουν ό,τι θέλουν…

* Για το θέμα της “αμφισβήτησης” του Πάνου Σκουρλέτη δεν υπήρξε προθυμία (ούτε από τον ίδιον) να δοθεί συνέχεια, δεδομένοι ότι τα «πυρά» προήλθαν από δημοσιεύματα και όχι από το εσωτερικό του κόμματος. «Τη μια ημέρα έγραψαν εναντίον του Πάνου και την άλλη εναντίον του Νίκου Παππά, εμείς θα βγάζουμε ανακοινώσεις στήριξης μετά από κάθε επίθεση;», ήταν η κεντρική ιδέα των τοποθετήσεων.

«Οι επιθέσεις στον Γραμματέα και σε στελέχη μας δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν αμυντικά, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, αλλά συλλογικά προωθητικά, με ενότητα και σαφήνεια γραμμής και αποφάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v