«Ο πρώτος στόχος επετεύχθη», λένε στην κυβέρνηση, αποτιμώντας την χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, αρχικό σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Η ικανοποίηση είναι έκδηλη στο Μέγαρο Μαξίμου, που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός βρήκε έναν «καλό φίλο και σύμμαχο» στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συμφώνησε -ως φαίνεται- σε πολλά θέματα, αν και στο μείζον ζήτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Μητσοτάκης ήταν εξαιρετικά φειδωλός.
«Όταν βρισκόμαστε σε μια αναπτυξιακή παγίδα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία, η έμφαση στην ανάπτυξη ως απόλυτη προτεραιότητα είναι κάτι που συμμεριζόμαστε απόλυτα», ήταν το σχετικό σχόλιο του πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους, αφήνοντας να διαφανεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος συμμερίζεται τις ελληνικές θέσεις.
Τα πιο δύσκολα έρχονται τις επόμενες μέρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς μετά το Ελιζέ, ακολουθούν οι επισκέψεις του σε «πιο σκληρές έδρες», το Βερολίνο και τη Χάγη, όπου θα έχει συναντήσεις με την Άγκελα Μάρκελ και τον Μάρκ Ρούτε, αντίστοιχα. Κι εκεί πάντως, θα επιμείνει στην κεντρική του στόχευση, να αλλάξει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το αφήγημα για την Ελλάδα.
«Είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει την δυνατότητα να είναι η ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων», εκτιμά ο πρωθυπουργός, επιδιώκοντας στο πλαίσιο αυτό την προώθηση διεθνών συμμαχιών. Στοίχημά του είναι η χώρα να πορευτεί από εδώ και πέρα σε περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας και να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές προοπτικές και το κλίμα αισιοδοξίας που θεωρεί ότι αναπτύσσεται για το μέλλον της χώρας.
Απηύθυνε πρόσκληση
Μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις του τόσο με τις δηλώσεις του στα Ηλύσια Πεδία όσο και από τις δύο συνεντεύξεις του σε γαλλικά ΜΜΕ, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στους Γάλλους επενδυτές να αξιοποιήσουν τις προοπτικές που ανοίγονται στη χώρα μας και καταγράφονται ήδη -σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία- σε μια σειρά γεγονότων (αποδόσεις ελληνικών ομολόγων, πορεία του χρηματιστηρίου, βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος). Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη δυνατότητα για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση μάλιστα να εκτιμά ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρότζεκτ, με ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος ανταποκρίθηκε μιλώντας για ενίσχυση της οικονομικής, στρατιωτικής και πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Η Ελλάδα, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, ως η μόνη χώρα της περιοχής που είναι ταυτόχρονα μέλος του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, «αποδεικνύεται πυλώνας σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή. Με δεδομένες, μάλιστα, τις τελευταίες εξελίξεις, την παρουσία μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην Ανατολική Μεσόγειο και νότια της Κρήτης, προσφέρει μεγάλες δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό», σημειώνουν.
Ο πρωθυπουργός έλαβε και μήνυμα στήριξης από τον κ. Μακρόν όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα και δη την Τουρκία. Αυτός εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κύπρο και διεμήνυσε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε «επαγρύπνηση» για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, την ίδια ώρα που ο κ. Μητσοτάκης εκτιμούσε πως «υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο».
Κοινές θέσεις εκφράστηκαν για την ανάγκη μιας νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης, τον ενιαίο προϋπολογισμό, για το μεταναστευτικό, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και την κλιματική αλλαγή.