«Αν τα κάνατε όλα τόσο καλά, φαντάζομαι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα ήταν διαφορετικό», είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και από την πρώτη στιγμή άρχισε την -κατά το Μαξίμου- «διόρθωση των λαθών».
Είτε σε νομοθετικό, είτε σε άλλης μορφής επίπεδο, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του άρχισαν να... ξηλώνουν βήμα βήμα όλα τα «κακώς κείμενα» των προκατόχων τους σε διάφορα μέτωπα. Κάτι που φαίνεται να συνεχίζεται και μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, με φόντο τους κρίσιμους μήνες που ακολουθούν.
Οι συγκεκριμένες κινήσεις, ως αναμενόταν, έχουν προκαλέσει την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατηγορεί την κυβέρνηση για ρεβανσιστική πολιτική, με το πρωθυπουργικό περιβάλλον από την πλευρά του να κάνει λόγο για αναγκαίες πρωτοβουλίες, συνδεόμενες με την επιδιωκόμενη αλλαγή φιλοσοφίας και τρόπου διοίκησης, σε θέματα που άπτονται κυρίως της καθημερινότητας του πολίτη.
Ήδη, νόμος του κράτους είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου προκειμένου τα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα «να επιστρέψουν», όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, στους φοιτητές και τους καθηγητές, «εκεί που πραγματικά ανήκουν». Το ίδιο ισχύει και με την παράκαμψη της απλής αναλογικής στους δήμους, όπως εφαρμόστηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, με στόχο την «ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εισήγαγε ο «Κλεισθένης», σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία.
Συνέχεια θα πάρει η αλλαγή της απλής αναλογικής στο σημερινό σύστημα για τις εθνικές εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσδοκά και στην στήριξη του ΚΙΝΑΛ.
Τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο, εξάλλου, έχει πάρει ο διαγωνισμός πρόσληψης 1.500 ειδικών φρουρών για την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και την ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, η οποία είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που ο πολιτικός υδράργυρος εκτοξεύτηκε στα ύψη λόγω της απομάκρυνσης από το τιμόνι της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Βασιλικής Θάνου, την οποία το γαλάζιο επιτελείο ταυτίζει με τον πρώην πρωθυπουργό.
Πρότυπα σχολεία
Έντονη είναι επίσης η πολιτική αντιπαράθεση με την απόφαση της κυβέρνησης να μην συσταθεί νέα νομική σχολή στην Πάτρα, όπως είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ και πάλι στον τομέα της παιδείας, η νέα πολιτική ηγεσία εξέφρασε την πρόθεσή της να επαναφέρει τον θεσμό των πρότυπων σχολείων που είχε καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Πολύ κουβέντα γίνεται και για τον Ποινικό Κώδικα, άρθρα του οποίου έχουν μπει στο μικροσκόπιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ανάμεσά τους, η αποφυλάκιση ισοβιτών και τρομοκρατών, το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας και της κατοχής βόμβας μολότωφ, καθώς και το ποινικό πλαίσιο για όσους διαπράττουν «ειδεχθή εγκλήματα» όπως ο εμπρησμός.
Χθες, εξάλλου, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία θεσπίζεται ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μιας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). «Οι χρυσές συντάξεις του ΣΥΡΙΖΑ από σήμερα αποτελούν παρελθόν», δήλωσε, ενώ ένα άλλο ζήτημα του υπουργείου του που θέλησε να... αγγίξει, τα εργασιακά, έχουν γίνει η «σημαία» του αντιπολιτευτικού λόγου της Κουμουνδούρου.
Ταυτόχρονα, ανακοινωνόταν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η κατάργηση ενός ακόμη μέτρου του ΣΥΡΙΖΑ, της υπουργικής απόφασης του περασμένου Ιουνίου που αφορά τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις. Σε αυτήν γινόταν προσπάθεια να διευκρινιστεί το πλαίσιο αναγνώρισης και λειτουργίας των συγκεκριμένων οργανώσεων, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί διαβούλευση.
Και η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών δείχνει να έχει πολλά επεισόδια ακόμη...