Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει… δριμύτερος και προαναγγέλλει «θερμό φθινόπωρο»

Μάχες εντός κι εκτός Βουλής με έμφαση σε εργασιακά και οικονομία. Το νέο πρόγραμμα και οι ενστάσεις για τον χρόνο του συνεδρίου. Εκλογή προέδρου από τη βάση εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε δίωξη του Α.Τσίπρα «α λα Πολάκη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει… δριμύτερος και προαναγγέλλει «θερμό φθινόπωρο»

Θερινή ραστώνη τέλος και για την αξιωματική αντιπολίτευση, τα στελέχη της οποίας ετοιμάζονται για ένα ιδιαίτερα θερμό φθινόπωρο, καθώς θα δώσουν μάχες σε δύο μέτωπα: εντός κι εκτός Βουλής για την αποκάλυψη/απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής και εντός του κόμματος για το περίφημο κομματικό restart που κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την εκλογική ήττα του Ιουλίου.

Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να δρομολογήσει τις διαδικασίες, ενώ τα μηνύματα από τις αιτήσεις εγγραφής νέων μελών στο Οργανωτικό του κόμματος κρίνονται ως «ανέλπιστα θετικά» καθώς, σύμφωνα με κορυφαία κομματική πηγή, «την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές έφτασαν τις 1.500».

Έχοντας ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό σοκ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν έτοιμα να (ξανα)πάρουν «τα όπλα», καθώς η νέα κυβερνητική ηγεσία ετοιμάζεται, με τη σειρά της, να δρομολογήσει μία σειρά από πολιτικές που, κατά την Κουμουνδούρου, «θα είναι μνημονιακές χωρίς να έχουμε μνημόνιο».

Οι τροπολογίες που έφερε ο υπουργός Εργασίας άρον άρον και λίγα λεπτά πριν διακόψει η Βουλή για τη θερινή ανάπαυλα, (σ.σ. για την αιτιολογημένη απόλυση και τους εργαζόμενους σε υπεργολάβους) θεωρούνται πρόβα τζενεράλε για ό,τι έρχεται.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν «γερά χτυπήματα» στον εργασιακό τομέα παραπέμποντας στα όσα είχε πει προεκλογικά ή σε ανύποπτο χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και σε «επιταγές του ΣΕΒ» που άρχισαν να υλοποιούνται, όπως λένε. Κρατούν «ζωντανό» δε, το θέμα της καρατόμησης της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού («λίγο πριν υπάρξει απόφαση για το μονοπώλιο του πρακτορείου διανομής Τύπου ‘ΑΡΓΟΣ’») και περιμένουν παρέμβαση της αρμοδίας Επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Όπως έκαναν γνωστό το προηγούμενη τριήμερο ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και ο βουλευτής Γιάννης Δραγασάκης, η κ. Βεστάγκερ ενημέρωσε ότι «το θέμα παραμένει ανοικτό για την Κομισιόν» και ότι η ίδια «ενημερώνεται ακόμα για την κυβερνητική κίνηση να απομακρύνει με τροπολογία την κ. Θάνου, παρότι το Ενωσιακό Δίκαιο επιβάλλει την μη κυβερνητική εμπλοκή στις Ανεξάρτητες Αρχές».

Ενστάσεις για τον χρόνο του συνεδρίου

Παράλληλα με την «παρακολούθηση» του κυβερνητικού έργου, τα στελέχη του κόμματος θα εντείνουν την επεξεργασία του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σημεία του οποίου θα «φωτογραφηθούν» από τον κ. Τσίπρα στην ομιλία του στη ΔΕΘ στις 15 Σεπτεμβρίου. Κατά τις πληροφορίες, «οι Τομείς έχουν πιάσει δουλειά» μεν, ωστόσο το τελικό κείμενο θα είναι προϊόν των προσυνεδριακών διαδικασιών, με έμφαση στις «λαϊκές συνελεύσεις» στις μεγάλες πόλεις και στους δήμους, που θα ξεκινήσουν στις αρχές φθινοπώρου.

Η ολοκλήρωσή του θα εξαρτηθεί από το πότε θα γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, εν προκειμένω, οι απόψεις διίστανται:

* Οι λεγόμενοι «κομματικοί» επιμένουν ότι πρέπει να γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου («το πολύ στις αρχές του επόμενου έτους»).

* Οι υπέρμαχοι του «γενναίου restart» μέσω του ανοίγματος στην κοινωνία και του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πιο ευρύ αριστερό σχήμα του προοδευτικού – δημοκρατικού χώρου, μιλούν για συνέδριο την άνοιξη.

Οι πρώτοι προβάλλουν ως επιχείρημα την αναλυτική συζήτηση για τα αίτια της ήττας («τι θα συζητήσουμε τον Απρίλη, 11 μήνες μετά το ευρωαποτέλεσμα-σοκ;», λένε), ενώ αντιμετωπίζουν με καχυποψία το restart «εάν δεν γίνει με προγραμματικούς όρους για να ξέρουμε τι θέλουμε και πού πάμε».

Οι δεύτεροι... ξορκίζουν τις στενά κομματικές διαδικασίες: «γίναμε κυβέρνηση με 35-36% και περάσαμε στην αξιωματική αντιπολίτευση με 31,5%. Ο κόσμος που μας ψήφισε θέλει να συμβάλλει, τα μηνύματα που έχουμε είναι άκρως ενθαρρυντικά για τη συμμετοχή του στον προβληματισμό και, εν τέλει, στο νέο μας πρόγραμμα», αντιτείνουν.

Η τυχόν δίωξη Τσίπρα και η εκλογή από τη βάση

Όσο για το εάν ο πρόεδρος θα εκλεγεί από το συνέδριο (όπως ορίζει το σημερινό καταστατικό) ή από τον λαό όπως φέρεται να προκρίνει η περί τον κ. Τσίπρα ηγεσία;

Και σ' αυτό το θέμα εγείρονται ενστάσεις ή προβληματισμοί από τους «κομματικούς» με τα εξής επιχειρήματα: πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρχηγικό κόμμα και, δεύτερον, αφού δεν υπάρχει εσωκομματικός αντίπαλος του κ. Τσίπρα τι νόημα έχει η εκλογή από τη βάση;

Την απάντηση, σ΄ αυτό το ερώτημα, θα δώσει ενδεχομένως... η κυβέρνηση. Εάν δηλαδή επιβεβαιωθούν πληροφορίες για δίωξη του πρώην πρωθυπουργού «α λα Πολάκη», η λαϊκή προσέλευση στις κομματικές θα πάρει άλλον χαρακτήρα, δηλαδή έμπρακτης στήριξης στον κ. Τσίπρα και όχι, απλώς, επανεκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς έκανε σαφές ότι θα επιμείνει στην μήνυση που κατέθεσε εναντίον του κ. Τσίπρα για τον χειρισμό της υπόθεσης «Novartis». Αυτή η παράμετρος κρατά το θέμα ανοικτό, με σχεδόν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τελούν εν αναμονή εξελίξεων... από το Μαξίμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v