Με έναν μεγάλο στόχο, που αποτελεί για τον ίδιο και προσωπικό στοίχημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά τις επόμενες μέρες σειρά επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και υψηλές επαφές με ηγέτες και αξιωματούχους της Γηραιάς Ηπείρου: Σε ένα χρόνο να έχει κτίσει τις αναγκαίες συμμαχίες και ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2021, να διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες την πολυπόθητη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Βάσει του συγκεκριμένου σχεδιασμού που έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται, ο πρωθυπουργός, με «όχημα» τις μεταρρυθμίσεις και τα θετικά -όπως θεωρεί- δείγματα γραφής της πολιτικής της κυβέρνησής του, θα αναζητήσει την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα της χώρας. Κάτι που ακολούθως θα σημάνει το «πράσινο φως» για να θέσει στο τραπέζι το θέμα των πλεονασμάτων, η μείωση των οποίων εκτιμά ότι θα ωφελήσει τόσο τη χώρα μας όσο και τους εταίρους.
Είναι μία στρατηγική που, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, δοκιμάστηκε με επιτυχία και στην Ελλάδα και στις εθνικές εκλογές. Έθεσε εξαρχής σκοπό του να κερδίσει όλες τις περιφέρειες της χώρας και για να το πετύχει, άρχισε τις στοχευμένες περιοδείες, «με πρόγραμμα και πειθαρχία». Η στρατηγική αυτή απέδωσε ένα χρόνο αργότερα, με την πανηγυρική εκλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των γαλάζιων υποψηφίων περιφερειαρχών και τη σημαντική παρακαταθήκη που άφησε ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ενάμιση μήνα αργότερα.
Με αυτή την τακτική, επισημαίνει η ίδια πηγή, θα κινηθεί και τώρα. Θα αρχίσει από τώρα και μελετημένα τις επισκέψεις του σε συγκεκριμένες πρωτεύουσες, με φόντο το κρίσιμο καλοκαίρι του 2020, όταν και αισιοδοξεί να ληφθούν οι επιθυμητές αποφάσεις για την επόμενη μέρα.
Δείγμα εμπιστοσύνης
Μέχρι στιγμής, στην ατζέντα του πρωθυπουργού, μετά το συμβολικό πρώτο ταξίδι στην Κύπρο την επόμενη εβδομάδα, έχουν ήδη συμπεριληφθεί τα ραντεβού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου, τον «σκληρό» Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στο Άμστερνταμ στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, ενώ αναζητείται ημερομηνία και για το τετ α τετ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι μετά τις 20 Αυγούστου.
Πρώτος σταθμός αυτής της προσπάθειας ήταν, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η 45λεπτη πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κλάους Ρέκλινγκ στην Αθήνα. Αμέσως μετά, παρατηρούν κυβερνητικές πηγές, ο ESM έβγαλε για πρώτη φορά ανακοινωθέν -πιστή μετάφραση του ανακοινωθέντος του Μεγάρου Μαξίμου στα αγγλικά. «Είναι ένα πρώτο δείγμα της εμπιστοσύνης που επιζητούμε», σημειώνουν και προσθέτουν: «Οι εταίροι μας προφανώς και θέλουν διασφαλίσεις. Πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα και γι' αυτό εμείς δεσμευόμαστε, χωρίς να αμφισβητούμε τους στόχους».
Οι επισκέψεις σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έχουν διττό σκοπό: Πρώτον, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική Δημοκρατία και, δεύτερον, συζήτηση για τις προτεραιότητες και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο έχει θέσει ο πρωθυπουργός.
Αυτό το μεταρρυθμιστικό σχέδιο, ανέφερε ο συνεργάτης του πρωθυπουργού, είναι σε γνώση και των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών και των δανειστών μας. «Κορυφαίο ζήτημα για μας είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Προχωρούμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο. Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και συζητούμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Επιτελικό κράτος
Εν τω, μεταξύ, αύριο κατατίθεται τελικά στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιό της κυβέρνησης που αφορά το επιτελικό κράτος.
Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιλογή γενικών διευθυντών στην ιεραρχία με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο, τη σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και μια σειρά από άλλες διατάξεις που θα κάνουν το κράτος πιο λειτουργικό, πιο επιτελικό. Μεταξύ άλλων:
α) Θα υπάρχουν κωλύματα και ασυμβίβαστα σε επίπεδο υπουργού, υφυπουργού και γενικού γραμματέα,
β) θα εισάγεται ενιαίος βαθμός υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, προερχόμενου από την ίδια τη διοίκηση, δηλαδή, «δημοσίου υπαλλήλου καριέρας»,
γ) οι διοικητικές πράξεις ατομικού χαρακτήρα θα εκδίδονται, κατά κανόνα, στο επίπεδο της διοίκησης. Έτσι ο γενικός διευθυντής, ο προερχόμενος από τη διοίκηση, θα είναι εκείνος που θα αποφασίζει τελικά με τη δική του υπογραφή την έκδοση πράξης.
δ) το υπουργικό συμβούλιο, από όργανο νομιμοποίησης προειλημμένων αποφάσεων, θα καθίσταται ως καίριο φόρουμ παραγωγής πολιτικής, με συλλογικές διαδικασίες, οργανόγραμμα και πρόγραμμα που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης.