Με ενδιαφέρον αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου τις παρεμβάσεις και τα μηνύματα που θα εκπέμψουν από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist οι εκπρόσωποι των θεσμών και των κορυφαίων ευρωπαϊκών οργάνων.
Σε συνδυασμό και με την απογευματινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, πολλοί κάνουν λόγο για το πρώτο crash test της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης με τους εταίρους, με φόντο τις προεκλογικές δεσμεύσεις και «σημαία» τις φοροελαφρύνσεις.
Είναι το διαφορετικό μείγμα πολιτικής στο οποίο επιμένει εξαρχής ο πρωθυπουργός, ωστόσο ήρθε η ώρα, με τη νέα του ιδιότητα, να πείσει και τους ξένους συνομιλητές του για την ανάγκη εφαρμογής του. «Ίσως είναι η πρώτη φορά που δεν καλείται η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε πρόγραμμα που έχουν συντάξει οι θεσμοί, αλλά αυτοί να υιοθετήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει στο Euro2day.gr στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνεχίζει: «Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός της χώρας δεν καλείται να πει αν έχει ή όχι την ιδιοκτησία του προγράμματος που συνέταξαν οι εταίροι μας, αλλά αυτοί να πειστούν και να υιοθετήσουν ένα αμιγώς ελληνικό, αναγκαίο, πλήρες και ρεαλιστικό σχέδιο, για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση».
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε λογική ρήξης με τους θεσμούς. Σύμφωνα με το επιτελείο του, αποδέχεται δίχως άλλο τους συμπεφωνημένους ποσοτικούς στόχους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εφαρμόσει μια άλλη συνταγή δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία έχει παρουσιαστεί και εγκριθεί από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού στις πρόσφατες κάλπες.
Εντελώς διαφορετικό
Το πρωθυπουργικό περιβάλλον προσδοκά ότι το σημερινό τετ α τετ με τον Κλάους Ρέγκλινγκ θα είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με όλα τα αντίστοιχα που έχουν γίνει κατά το παρελθόν μεταξύ Έλληνα πρωθυπουργού και εταίρων. Και αυτό διότι ναι μεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αμφισβητεί τους στόχους και δέχεται την αυξημένη επιτροπεία στη χώρα, όμως από την άλλη, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, και οι θεσμοί θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τα δικά τους παλαιότερα σφάλματα και τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων με άλλους τρόπους.
Μεγάλη είναι η αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι κυβερνητικές προτάσεις θα γίνουν αποδεκτές από τους δανειστές. Όπως εκτιμούν, με δεδομένες και συγκεκριμένες κατά καιρούς δημόσιες παρεμβάσεις τους, «οι εταίροι αντιλαμβάνονται πως η χώρα έχει μπει σε ένα σπιράλ οικονομικής καθήλωσης που δεν επιτρέπει στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις να αναπτυχθούν. Εξού και η αναιμική ανάπτυξη της χώρας εδώ και χρόνια, με τους στόχους και των δύο εμπλεκόμενων πλευρών, λόγω της υπερφορολόγησης, να διαψεύδονται».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, λένε στην κυβέρνηση, κατά τις συζητήσεις που έχουν κάνει και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «έχουν πειστεί για το λάθος μείγματος», αλλά είναι προφανές ότι περιμένουν και συγκεκριμένα δείγματα γραφής από την ελληνική πλευρά. Αυτό το γνωρίζει καλά ο πρωθυπουργός και με χρονικό ορίζοντα ενός έτους, εφόσον έχει επιδείξει και έμπρακτα αποτελέσματα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, θα διεκδικήσει την πολυπόθητη επαναδιαπραγμάτευση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Κάτι που προσώρας δεν πρόκειται να το πράξει, αφού είναι δεδομένο πως αυτή τη στιγμή δεν θα έχει απτό αποτέλεσμα…