Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα συζητηθούν στην Βουλή το επόμενο Σαββατοκύριακο έχει ρίξει το βάρος το Μέγαρο Μαξίμου και οι επαφές του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους υπουργούς του είναι διαρκείς για τις τελευταίες… πινελιές.
Η γενική εικόνα έχει παρουσιαστεί ήδη στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο, ωστόσο αυτή συμπληρώνεται με βάση και τα δεδομένα που βρήκαν σε ρεαλιστική βάση πλέον οι πολιτικοί προϊστάμενοι του κάθε υπουργείου. Ο πρωθυπουργός, στη χθεσινή σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, έστειλε το μήνυμα ότι σκοπός των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων είναι η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, επαναλαμβάνοντας παράλληλα πως βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η ισχυρή ανάπτυξη και η δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας.
Ένα από τα βασικά στοιχεία των προγραμματικών δηλώσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα είναι η εθνική στόχευση να αναδειχθεί το 2021 ως έτος ορόσημο για Ελλάδα, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την απελευθέρωση της χώρας. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να λειτουργήσει αυτή η χρονιά ως έτος καταλύτης που αφενός θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και αφετέρου η Ελλάδα θα έχει γυρίσει δια παντός σελίδα, με νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο και έχοντας αφήσει πίσω τον λαϊκισμό.
Τις επόμενες μέρες μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα πρόσωπα που θα προέρχονται κυρίως από την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα και τα οποία θα συστήσουν την εθνική επιτροπή που θα αναλάβει την προετοιμασία του 2021. Ακολούθως, θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της επιτροπής για τη χρονιά εκείνη και τη διαφαινόμενη αλλαγή επιπέδου της χώρας.
Μοντέλο διακυβέρνησης
Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νέου μοντέλου διακυβέρνησης που εξήγησε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και στο παρελθόν, αναφέρει στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού, υπήρξαν προσπάθειες κεντρικού συντονισμού της κυβέρνησης, ωστόσο στην παρούσα πρωτοβουλία υπάρχει μια διαφορετική, εντελώς άλλου τύπου οργάνωση.
Το καινούργιο στοιχείο του στενού επιτελείου συνεργατών του κ. Μητσοτάκη είναι η συγκρότησή του σε Προεδρία, κατά τα πρότυπα της Γερμανικής Καγκελαρίας, αφού αποκτά ουσιαστικές θεσμικές αρμοδιότητες άσκησης εξουσίας με τη δημιουργία υποδομών που θα ασκούν με τη σειρά τους άμεσο έλεγχο, επίβλεψη και καθοδήγηση της εργασίας στα υπουργεία. Επιπλέον το πλάνο του κυβερνητικού έργου στα υπουργεία, θα καθορίζεται με την άμεση παρέμβαση της προεδρίας της κυβέρνησης και των γενικών γραμματειών που αυτή θα διαθέτει. Με το νέο μοντέλο, σε κάθε υπουργείο θα υπάρχουν δύο «κεραίες» του Μεγάρου Μαξίμου. Η μία ενός στρατηγικού συνδέσμου (διαφορετικό πρόσωπο σε κάθε υπουργείο, με ανάλογη σχετική εμπειρία) ο οποίος, με δεδομένο τις προτεραιότητες και τους στόχους για το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης, με ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος έτους.
Από τη νέα χρονιά αυτός θα συνδιαμορφώνει με τον κάθε υπουργό ένα στρατηγικό σχέδιο που θα ιεραρχεί τους στόχους και τα έργα που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Η δεύτερη «κεραία» του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος θα βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των γραμματέων, με όλες τις δράσεις των υπουργείων να παρακολουθούνται με on line σύστημα και τόσο ο υπουργός όσο και το Μέγαρο Μαξίμου να μπορούν να παρακολουθούν μέρα με τη μέρα την πρόοδο εκτέλεσης ενός έργου. Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει κυβερνητική πηγή, «αντί το Μαξίμου να έρχεται να επιλύει εκ των υστέρων προβλήματα και καθυστερήσεις, θα είναι σε θέση να προλαμβάνει καταστάσεις και να παρεμβαίνει βοηθητικά. Ουσιαστικά, με αυτό το νέο συντονιστικό σύστημα οργάνωσης έρχεται να συνδράμει και όχι να ελέγξει τους υπουργούς».
Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τη βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα επέχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα τελεί υπό την άμεση επίβλεψη του πρωθυπουργού. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το παλιό υπουργείο Προεδρίας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής, το οποίο θα διαχειρίζεται μεγάλα πρότζεκτ για τη δημόσια διοίκηση, την οικονομία και την πολιτική προστασία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τον Κυριάκο Πιερρακάκη, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του.