Από τις πρώτες του κιόλας ώρες στην πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να δώσει το στίγμα του για τον τρόπο με τον οποίο θέλει να κυβερνήσει και τις προτεραιότητες που θέτει. Ενδεικτικές των προθέσεών του είναι οι επιλογές του για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο, μέσα από τις οποίες εξέπεμψε σαφή μηνύματα για την πολιτική που θα επιχειρήσει να ασκήσει.
Ο νέος πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να εφαρμόσει από την αρχή της θητείας του κάποιες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, με τον αέρα που του δίνουν άλλωστε οι 158 έδρες στη Βουλή και το σχεδόν 40% των πολιτών που του έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει.
Η υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη για ανανέωση, τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται από τους νέους υφυπουργούς, δείχνει να λαμβάνει σάρκα και οστά, αφού το περίπου 40% του υπουργικού σχήματος αποτελείται από εξωκοινοβουλευτικούς που δεν είχαν μέχρι τώρα εμπλακεί με την ενεργή πολιτική και πολλοί εξ αυτών άφησαν τις θέσεις εργασίας τους για να συμπορευτούν με τον πρωθυπουργό στη συγκεκριμένη προσπάθειά του. Και αυτό χωρίς να εκλείπουν και τα έμπειρα πολιτικά στελέχη -κυρίως υπουργοί-, τα οποία ο πρωθυπουργός θεωρεί αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
Το γεγονός εξάλλου ότι το σύνολο των εξωκοινοβουλευτικών είναι τεχνοκράτες, άνθρωποι της αγοράς και επιτυχημένα στελέχη από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, προερχόμενοι ακόμα και από το εξωτερικό, καταδεικνύει τη βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων που -κατά τον ίδιο- έχει ανάγκη η χώρα. Το μεταρρυθμιστικό προφίλ της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με το επιτελείο του, είναι χρήσιμο για να σταλούν τα απαραίτητα μηνύματα και προς το εξωτερικό, όσον αφορά τη διάθεση, την αξιοπιστία και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να πετύχει όλα όσα χρειάζονται στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ
Και μπορεί στο νέο υπουργικό συμβούλιο να περιλαμβάνονται στελέχη όλων των τάσεων της κεντροδεξιάς με τις εσωκομματικές ισορροπίες να μη διαταράσσονται, ωστόσο το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το τολμηρό άνοιγμα Μητσοτάκη στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα, τρεις υπουργοί προέρχονται από τον χώρο αυτό: ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραλαμβάνοντας το ίδιο χαρτοφυλάκιο που είχε και επί κυβέρνησης Σημίτη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία υπηρέτησε στο ίδιο υπουργείο ως γενική γραμματέας την πενταετία 1999-2004 και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Πιερρακάκης, άλλοτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επί Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί και ο προερχόμενος από το Ποτάμι Χάρης Θεοχάρης, νέος υπουργός Τουρισμού.
Ειδικά για τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την καλύτερη εικόνα από την προηγούμενη θητεία του ως υπουργού Δημόσιας Τάξης, του πιστώνει την εξάρθρωση της «17Ν» και επιβεβαιώνει την ύψιστη σημασία που δίνει στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών, σε υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι ολιγομελής, αριθμεί 51 μέλη, από τα οποία 18 υπουργούς και 2 αναπληρωτές υπουργούς, ενώ χαρακτηριστική είναι η μικρή εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου αφού μόλις 5 γυναίκες βρίσκονται στο νέο υπουργικό σχήμα. Ενισχυμένος είναι εξάλλου ο ρόλος του επιτελείου που θα πλαισιώσει τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με κομβικό ρόλο να διαδραματίζουν ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Άκης Σκέρτσος και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τη δοκιμασμένη λύση του Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος έχει προηγούμενη αντίστοιχη εμπειρία από τη θητεία του στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Αντίστοιχα, στα άλλα παραγωγικά υπουργεία, κριτήριο ήταν η βούληση για την προώθηση των επενδύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων. Στο πλαίσιο αυτό, επιλέχθηκαν οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ, ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο Κωστής Χατζηδάκης στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.