Αρνήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι υπάρχει σχέδιο για πιστοληπτική γραμμή στήριξης εκ μέρους της κυβέρνησής του, εφόσον κερδίσει τις εκλογές. «Δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα», ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Alpha, κλείνοντας το θέμα που άνοιξε με σχετική δήλωσή του ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε για μία ακόμη φορά ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του, καθώς -όπως είπε- η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση με σταθερότητα και με προοπτική τετραετίας. «Η μόνη σίγουρη λύση σήμερα για τον τόπο είναι μια ισχυρή εντολή στη ΝΔ», ανέφερε.
«Η εντολή που ζητάω είναι και εντολή για διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους. Για να μπορέσουμε να τους πείσουμε για τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Ήδη πείθουμε τις αγορές. Το δεκαετές είναι κοντά στο 2%. Κι αυτό κάτι λέει», ανέφερε. Πρόσθεσε δε πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον παροχές το 2019 και ότι οι μειώσεις φόρων θα αρχίσουν από αρχές 2020, χαρακτήρισε λάθος την πολιτική των επιδομάτων και τόνισε την ανάγκη εξορθολογισμού του πλαισίου δαπανών σε μια σειρά από τομείς του δημόσιου τομέα.
Αναφερόμενος σε αυτόν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων που θα μπορεί να απασχολεί ένας υπουργός, ενώ θα περιοριστεί ο αριθμός των γενικών γραμματέων. «Το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου τα τελευταία 4 χρόνια αυξήθηκε 2 δισ. Αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί και ότι θα προχωρήσουν οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Ερωτηθείς για τον Ποινικό Κώδικα, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως θα υπάρξουν διατάξεις που θα αλλάξει η κυβέρνησή του και πως θα επανέλθουν διατάξεις που καταργήθηκαν μετά τις πρόσφατες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι «η ιστορία έχει γράψει ότι ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι είπε "όχι" απειλώντας με βέτο, όταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας είπε "ναι". Αυτή είναι η αλήθεια. Οι δε επιστολές που είδαν το φως αυτές τις μέρες ήταν γνωστές και δημοσιευμένες στον Τύπο από το 2005. Σημασία έχει τι έγινε και αυτό που έγινε ήταν ότι το 2008, κάτω από αφόρητες πιέσεις, η κυβέρνηση είπε ότι δεν μπορούμε να υπογράψουμε τη συμφωνία. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας δεν εξήγησε ποτέ γιατί αυτή η σπουδή να κλείσει το ζήτημα». Ο πρωθυπουργός, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν απάντησε σε σχόλια ότι πίσω από τη συμφωνία κρύφτηκε μια άλλη συναλλαγή, π.χ. ο κ. Γιούνκερ το 2015 είχε θέσει θέμα, αφήνοντας βάσιμα υπονοούμενα ότι ο κ. Τσίπρας εξαργύρωνε γραμμάτια. Πλέον, δεν αφήνει η ίδια η συμφωνία περιθώρια μονομερούς καταγγελίας από τη στιγμή που κυρώθηκε, τώρα καλούμαστε να μαζέψουμε τα σπασμένα».
Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν θα δεχθούμε τουρκική γεώτρηση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» και σημείωσε πως «πρέπει η πολιτική ηγεσία να είναι έτοιμη για το χειρότερο και να προετοιμάζεται για το καλύτερο». Προανήγγειλε ότι «θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F16» και ότι θα εξετάσει πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με το ναυτικό και τον στρατό ξηράς.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε κρίσιμο τον στόχο για την ανάπτυξη και αναγκαίο οι όποιες παροχές να προέρχονται από την ανάπτυξη και όχι από τη φορολογία. Είπε ότι στις προθέσεις του είναι να διατηρηθεί το επίδομα προς τους συνταξιούχους, αλλά αυτό θα κριθεί από το εάν η οικονομία πιάσει τους στόχους για ανάπτυξη ύψους 4%.
Κατήγγειλε εκ νέου την κυβέρνηση για προπαγάνδα και fake news, όσον αφορά τα εργασιακά, και εκτίμησε πως η διαπραγμάτευση μεταξύ επιχείρησης και εργαζομένων λειτουργεί προς όφελος των εργαζομένων. Τόνισε την ανάγκη η εργατική νομοθεσία να εφαρμοστεί στο ακέραιο, προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηροποίηση των ποινών για παραβίασή της.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε γνωστό ότι η αρμοδιότητα των φυλακών θα μεταφερθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του να ενισχύσει την αστυνομία.
Για τον τομέα της υγείας, εξήγγειλε την επιλογή ιδιωτών μάνατζερ στα νοσοκομεία, τα οποία -όπως είπε- «χρειάζονται τεχνογνωσία στη διοίκησή τους» και τη σύμπραξη με ιδιώτες για μια καλύτερη υγεία. Επίσης, τόνισε πως «δεν θα επιστρέψει το εισιτήριο στα νοσοκομεία». «Αλλά», όπως είπε, «συγκρίνετε την αύξηση υπέρ εισφορών υγείας που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα δείτε ότι η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από το πεντάευρο. Αλλά πρέπει να πηγαίνει λιγότερος κόσμος στα νοσοκομεία, πρέπει να δώσουμε βάρος σε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας Υγείας. Ένα σύστημα υπερβολικά κρατικοκεντρικό, με κονδύλια ΕΣΠΑ. Εμείς θέλουμε ελεύθερη επιλογή του οικογενειακού γιατρού», σημείωσε.
Το πανεπιστημιακό άσυλο, ανέφερε, θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο της κυβέρνησής του, αφού «τα πανεπιστήμια έχουν γίνει κέντρα ανομίας, διακίνησης ναρκωτικών και φιλοξενίας μπαχαλάκηδων».