Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Πιστεύουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου συγκρούονται δύο στρατηγικές για την οικονομία τόνισε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του για τους μικρομεσαίους. Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για τα φυσικά πρόσωπα και στο 80% για τις επιχειρήσεις. Mείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%.

Τσίπρας: Πιστεύουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα

Τις δεσμεύσεις της κυβέρνησής του για τους μικρομεσίους παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση του τμήματος Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη.

Αρχικά, διαχώρισε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από την «μεγάλη» με αφορμή τη γενίκευση που προβάλλει η ΝΔ.

«Οι αντίπαλοι μας προσπαθούν να καλλιεργήσουν μια αντίληψη ότι όλοι οι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως μεγέθους και αντικειμένου της επιχείρησης τους, είναι το ίδιο.

Όμως το ξέρετε καλύτερα από τον καθένα ότι αυτό είναι μια τεράστια πλάνη. Για παράδειγμα πώς είναι δυνατόν ο επιχειρηματίας που θέλει να χτίσει ένα mall, να έχει τα ίδια συμφέροντα με όσους έχουν μαγαζιά σε εκείνη την περιοχή; Ή πως μπορεί ένας επιτηδευματίας να έχει τα ίδια συμφέροντα με μια πολυεθνική», τόνισε.

Τι κάναμε για τους μικρομεσαίους

Στη συνέχεια, παραδέχθηκε τις τεράστιες δυσκολίες που πέρασαν οι μικρομεσαίοι και επί της δικής του διακυβέρνησης. «Δεν ήρθα εδώ να κρυφτώ από σας», είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι «κι εσείς ξέρετε καλά τι περάσαμε», αναφερόμενος στην κατάσταση που ήταν η χώρα πριν τον Ιανουάριο του 2015.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, κυβερνήσαμε με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Τα καταφέραμε. Στα εύκολα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», είπε, απαριθμώντας τις βασικότερες ελαφρύνσεις γι΄αυτό το τμήμα των ελεύθερων επαγγελματιών:

- Καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη που έστελνε κόσμο στα κρατητήρια για χρέη μέχρι 100.000 στο Δημόσιο.

Το 2015 υπήρχαν σε εκκρεμότητα 23.000 καταδικαστικές αποφάσεις για χρέη στον ΟΑΕΕ. Και το εξοργιστικό είναι ότι παρά τα κατασταλτικά μέτρα τα χρέη διπλασιάζονταν.

- Προχωρήσαμε στην Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων μικρομεσαίων που είχαν οφειλές.

Στη διαγραφή από τη δική μας κυβέρνηση χρεών προς το δημόσιο, για νοσήλεια των τότε ανασφάλιστων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Θυμάστε πως με οφειλές δύο μηνών στον ασφαλιστικό φορέα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες παρέμεναν ανασφάλιστοι ενώ χρεώνονταν και τις εισφορές για την υγεία.

- Θεσπίσαμε πρόσφατα την προστασία πρώτης κατοικίας για πρώτη φορά και για επιχειρηματίες.

Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι την άλλη Δευτέρα ανοίγει επιτέλους η πλατφόρμα και εντάσσονται σε αυτήν ηλεκτρονικά πάνω από 175 χιλιάδες δικαιούχοι.

- Προχωρήσαμε επιτέλους στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας για να πέσει χρήμα και πάλι στην αγορά.

Με 14 νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπαίνουν μπροστά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και με το νόμο των μικροπιστώσεων έως 20 χιλιάδες ευρώ για τις μικρότερες επιχειρήσεις.

- Προχωρήσαμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για χρέη ως 300.000€

Ανακουφίσαμε έτσι χιλιάδες μικρομεσαίους από δυσβάσταχτα χρέη με τη δυνατότητα επανυπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών από το 2002, με βάση το εισόδημα του κάθε μικρού επαγγελματία και όχι οριζόντια, ανεξάρτητα αν έχει κέρδη ή ζημίες.

Με διαγραφή κύριας οφειλής - στο 70% περίπου - αλλά και προσαυξήσεων με αποτέλεσμα 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πληρώνουν σήμερα μικρότερες εισφορές, ειδικά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

- Δώσαμε επίσης τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε περίπου 60.000 μικροεπαγγελματίες που ήταν εγκλωβισμένοι στα χρέη προηγούμενων ετών.

- Φέραμε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος απευθύνεται για πρώτη φορά και στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και δε μοιράστηκε σε δέκα ημέτερους κατά τη συνηθισμένη πρακτική του παρελθόντος.

- Μειώσαμε ήδη φέτος τον φόρο των επιχειρήσεων και θα συνεχίσουμε μειώνοντας τον συνολικά 4% ως το 2022.

- Πετύχαμε την αύξηση των εξαγωγών από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που κάνει ρεαλιστικό το στόχο να φτάσουν οι εξαγωγές το 50% του ΑΕΠ μέχρι 2025.

Τι θα κάνουμε στην επόμενη τετραετία

Στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στα νέα μέτρα ανακούφισης, «αυτά που μπορούμε να κάνουμε τώρα που έχουμε τα χέρια μας λυμένα, χωρίς μνημόνια και καταναγκασμούς».

Συγκεκριμένα δεσμεύθηκε:
• Να μειωθεί η προκαταβολή φόρου στο 50% για τα φυσικά πρόσωπα και στο 80% για τις επιχειρήσεις

• Να μειωθεί το πρώτο κλιμάκιο του φόρου εισοδήματος στο 20%

• Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για εισόδημα μέχρι 20.000

• Να μειωθεί ο δεύτερος συντελεστής του ΦΠΑ από το 13% στο 11%

• Να αυξηθεί ο συντελεστής αποσβέσεων στο 150%.

Αυτά τα μέτρα, όπως είπε, είναι μετρημένα, σχεδιασμένα και κοστολογημένα, «όχι τουφεκιές στον αέρα ούτε κόλπα υφαρπαγής της ψήφου σας».

Υπαναχωρεί ο κ.Μητσοτάκης στις φοροδεσμεύσεις

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην υπαναχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις αρχικές υποσχέσεις περί άμεσων φοροελαφρύνσεων.

«Είδα τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται χθες στα μέτρα που έχει εξαγγείλει για τη φορολογία. Δεν θα σας πω για το κόστος, ούτε τι θα περικόψει για να τα υλοποιήσει. Θα σταθώ μόνο στην αξιοπιστία του.

Αφού μας έλεγε ότι αν εκλεγεί θα ξεκινήσει αν μειώνει φόρους, τώρα ο άνθρωπος βάζει αφετηρία εφαρμογής των βασικών φορολογικών του εξαγγελιών το 2021. Λιγότεροι φόροι από το 2021 και βλέπουμε, δηλαδή».

Το ερώτημα της 7ης Ιουλίου

Αναφερόμενος στο μεγάλο στοίχημα της 7ης Ιουλίου ο κ.Τσίπρας έθεσε το ερώτημα:
«Με ποιόν αισθάνεστε πιο ασφαλείς στο τιμόνι της χώρας; Με αυτόν που γονάτισε το μαγαζί ή με αυτόν που το έσωσε από το λουκέτο και σήμερα κινείται ξανά;

Στις 7 Ιουλίου αυτό το ερώτημα νομίζω θα κρίνει τη στάση κάθε μικρομεσαίου επιχειρηματία στην πατρίδα μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v