«Πολύ μεγάλη επιτυχία για τις εθνικές μας θέσεις» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι αυτή την άποψη συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της Συνόδου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση, εστιάζοντας στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία με μέτρα που αφορούν την ευρω-τουρκική συνεργασία, αλλά και με μέτρα που μπορούν να έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, εάν δεν σταματήσει άμεσα να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Και πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία, που η ΕΕ καταδικάζει συγκεκριμένα, προειδοποιώντας με λήψη μέτρων. Τέτοια ξεκάθαρη απόφαση δεν είχε ληφθεί ποτέ. Ακόμα και το 1996, με την κρίση στα Ίμια, η ΕΕ είχε κρατήσει ισορροπίες, λέγοντας να ψάξουμε να τα βρούμε μεταξύ μας. Όπως εκτιμήσαμε με τον Νίκο Αναστασιάδη, η σημερινή εξέλιξη αποτελεί επιβεβαίωση της πολυετούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα μείζονα ζητήματα στην περιοχή και να αποκτήσουμε συμμαχίες. Υπ' αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι η εξέλιξη είναι πολύ μεγάλη επιτυχία για τις εθνικές μας θέσεις. Από τη δική μας την πλευρά, θα συνεχίσουμε τους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας αλλά δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις συμπεριφορές. Να βρεθεί, επίσης, δίκαιη, βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, και να αντιμετωπισθεί η μοναδική διαφορά Ελλάδας-Τουρκίας, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία πρέπει να ξέρει πλέον πως από δω και πέρα οι επιλογές της θα έχουν συνέπειες».
Βγήκε από το τραπέζι η υποψηφιότητα Βέμπερ
Αναφορικά με την αδυναμία της Συνόδου Κορυφής να καταλήξει σε αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των νέων ευρωπαϊκών θεσμών, αρχής γενομένης από την προεδρία της Κομισιόν, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτό θα γίνει στην έκτακτη Σύνοδο (31 Ιουνίου) και το πολύ μέχρι την 1η Ιουλίου, καθώς στις 2 Ιουλίου θα συνεδριάσει το Ευρωκοινοβούλιο για να εγκρίνει τα νέα πρόσωπα.
Η είδηση, όπως είπε, από τη σημερινή Σύνοδο είναι ότι βγήκε από το τραπέζι των συζητήσεων η υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν, επειδή ήταν διχαστική υποψηφιότητα, που δεν μπορούσε να ενώσει την Ευρώπη. «Προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στον ευρωπαϊκό Νότο, από το πολιτικό κέντρο μέχρι την Αριστερά. Ηταν μεγάλο λάθος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΝΔ) να επενδύσει σ' αυτή την υποψηφιότητα. Ηταν και είναι λάθος, σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τη χώρα, οι επιλογές να γίνονται με αμιγώς κομματικά κριτήρια. Θυμίζω ότι ο κ. Βέμπερ ξεκίνησε την καμπάνια του από την Ελλάδα και στηρίχθηκε τόσο έντονα από τη ΝΔ, επειδή εκφράσθηκε τόσο αρνητικά για τη χώρα και την κυβέρνηση τις κρίσιμες ημέρες του 2015», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας συντάχθηκε με την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς, τον οποίο προτείνει η Σοσιαλιστική Ομάδα.
Προς αναβολή το debate
Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε, εμμέσως, τις πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τη διακομματική επιτροπή να αλλάξει η ημερομηνία του debate, το οποίο είχε αποφασισθεί για την 1η Ιουλίου. «Ετσι κι αλλιώς, αυτή η ‘τηλεμαχία’ θα είναι παράλληλοι μονόλογοι, θα μπορούσα να βγω και με skype από τις Βρυξέλλες», είπε χαριτολογώντας.
Πρόσθεσε όμως ότι είναι πολύ πιθανόν ο ίδιος να μην προλάβει να επιστρέψει εγκαίρως στην Αθήνα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 31ης Ιουλίου για τις νέες ηγεσίες των ευρωπαϊκών θεσμών, διότι μπορεί οι διαδικασίες να «τραβήξουν» μέχρι και την 1η Ιουλίου.
Kατά τις πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στη διακομματική να γίνει το debate στις 26 Ιουνίου, ενώ αναμένεται η απόφαση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΝΔ δήλωσε διαθεσιμότητα για δύο ημερομηνίες, την 27η και 28η Ιουνίου. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε διαθέσιμο και για τις δύο. Καλούνται, συνεπώς, τα υπόλοιπα κόμματα να αποδεχτούν μία από τις δύο αυτές ημερομηνίες, ώστε να μην ακυρωθεί το debate.