Στην εθνική κάλπη αποφασίζουμε για την ίδια μας τη ζωή: αν θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε όλοι μαζί μπροστά ενωμένοι ή αν θα γυρίσουμε πίσω, ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει.
Με αυτά τα λόγια, κι αφού τόνισε με πάθος ότι «το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει» διότι «τώρα ξεκινάμε τον αγώνα», ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το δίλημμα της 7ης Ιουλίου, ανοίγοντας από το Θησείο τον κύκλο των προεκλογικών ομιλιών του.
Και το εξειδίκευσε ως εξής:
«Τώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν επιθυμούμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί στο δρόμο της ανάκαμψης, της ανάπτυξης, της οριστικής εξόδου από την κρίση. Με δικαιοσύνη για όλους, με δικαιώματα για όλους, με προστασία για όλους.
Ή εάν θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας και του αυταρχισμού. Στα χρόνια της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, που κανείς δεν έχει ξεχάσει. Στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, του κυνισμού και του αυταρχισμού, όπου ο καθένας μόνος θα προσπαθεί και πάλι να επιβιώσει, χωρίς κανένα στήριγμα, χωρίς έγνοια, χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς φροντίδα και προστασία».
Θυμηθείτε τι παραλάβαμε το 2015
Έχοντας αναγνωρίσει ότι ένα τμήμα ψηφοφόρων προσήλθε στις ευρωκάλπες με έντονη δυσαρέσκεια για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ.Τσίπρας επιχείρησε αναδρομή στην κατάσταση που βρισκόταν η χώρα και η κοινωνία όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση.
«Κανείς δε μπορεί να ξεχάσει ότι το Γενάρη του 2015, παραλάβαμε μια χώρα διαλυμένη, χρεοκοπημένη, με άδεια δημόσια ταμεία και με αγωνία για το αν θα καταφέρουμε να βγάλουμε το μήνα.
Μια χώρα βυθισμένη στην απόγνωση και ένα λαό εξαντλημένο από τις απανωτές δοκιμασίες της λιτότητας και των περικοπών.
Αλλά και έναν λαό βαθύτατα προσβεβλημένο από την αλαζονεία μιας εξουσίας που βάφτιζε τη φτώχεια success story και είχε δώσει το δικαίωμα στους δανειστές να ρίχνουν πάνω του το φταίξιμο.
Να τον κατηγορούν και από πάνω ότι ευθύνεται για τη χρεοκοπία, ότι μαζί τα φάγαμε όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά, ότι είναι τεμπέλης και ανίκανος, ότι πρέπει να μάθει να ζει χωρίς μισθούς, χωρίς δικαιώματα και χωρίς ελπίδα.
Και κανείς δε μπορεί να διαγράψει ότι αυτός ο λαός έδειξε πίστη στις δυνάμεις του και το Σεπτέμβρη του 2015, μετά από μια σκληρή μάχη και ένα δύσκολο συμβιβασμό, μας έδωσε ξανά εντολή και εμπιστοσύνη για να καταφέρουμε αυτό που τότε έμοιαζε απολύτως απίθανο.
Να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να ανακτήσουμε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της πατρίδας μας, να ξαναχτίσουμε από την αρχή μια οικονομία και μια κοινωνία διαλυμένη.
«Σκεφτείτε, αν τότε, τέσσερα χρόνια πριν, σας έλεγε κάποιος ότι το καλοκαίρι του 2019, η Ελλάδα θα έχει βγει από τα μνημόνια, θα έχει ανακτήσει τη κυριαρχία της, θα έχει ρυθμίσει το χρέος της, θα δανείζεται από τις αγορές φθηνότερα από ποτέ, θα έχει αναβαθμίσει το ρόλο της στη διεθνή σκηνή, θα έχει δημιουργήσει 400.000 νέες δουλειές μειώνοντας την ανεργία εννέα ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει μπροστά της ένα σχέδιο γενναίων φορολογικών ελαφρύνσεων, είμαι σίγουρος ότι θα τον περνούσατε είτε για τρελό είτε για αιθεροβάμονα».
Τώρα μπορούμε
Ο κ.Τσίπρας επέμεινε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία «διότι τώρα δεν θα κυβερνούμε με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη, θα μπορούμε να ξεδιπλώσουμε όχι το σχέδιο των δανειστών αλλά το δικό μας.
Ένα σχέδιο με περισσότερη δικαιοσύνη και στήριξη πλέον και όσων έβαλαν πλάτη και έκαναν θυσίες για να είμαστε ξανά ελεύθεροι. Αλλά κυρίως για να είμαστε όλοι μαζί σε ξέφωτο».
Η ΝΔ αντιγράφει πιστά το ΔΝΤ
Στον αντίποδα τοποθέτησε το πρόγραμμα του αντιπάλου (της ΝΔ) λέγοντας ότι το σχέδιο των δανειστών δεν έχει φύγει από τον ορίζοντα, είναι εδώ και αποτελεί το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων.
«Είναι το σχέδιο της ΝΔ, πιστό αντίγραφο των προτάσεων του ΔΝΤ, που με μάχες σκληρές αποτρέψαμε την εφαρμογή του κατά τις σκληρές διαπραγματεύσεις των τριών δύσκολων χρόνων, μέχρι και την έξοδο από τα μνημόνια.
Είναι ένα σχέδιο που μας το παρουσιάζουν βέβαια σε ωραίο αμπαλάζ, με όμορφα λόγια, όμορφες λέξεις.
Με εύηχα κλισέ και συνθήματα, περί δήθεν λιγότερων φόρων, αλλά αποφεύγοντας σαν ο διάολος το λιβάνι να μας πούν τι κρύβεται πίσω από το όμορφο αυτό περιτύλιγμα.
Δε μας λένε:
--- Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο των δραστικών μειώσεων δαπανών,
--- Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της απορύθμισης της αγοράς εργασίας,
--- Ποιος θα πληρώσει ξανά το μάρμαρο της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και των απολύσεων,
--- Ποιος θα πληρώσει πάλι το μάρμαρο της εγκαθίδρυσης ξανά του νόμου του ισχυρού και μιας διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας, που θα φοροδιαφεύγει με offshore και θα ξαναστήσει τη παράγκα της λεηλασίας των αναπτυξιακών δυνατοτήτων, των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας και της οικονομίας μας».
Με τη δέσμευση ότι μία νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα (στην κοινωνία, στην ανάπτυξη, στην εξωτερική πολιτική, στην δημόσια παιδεία-υγεία κ.α) ο κ.Τσίπρας απηύθυνε το εκλογικό κάλεσμα στους πολίτες:
«Στο χέρι του καθενός και της καθεμιάς είναι να αποφασίσει στις 7 του Ιούλη:
Αν η χώρα θα ξεφύγει οριστικά προς τα εμπρός ή θα ξανακυλήσει πίσω, αν θα συνεχίσουμε μαζί ενωμένοι, αποφασισμένοι για ένα μέλλον με ασφάλεια.
Ή αν θα σκορπίσουμε πάλι, ο καθένας μόνος του να προσπαθεί ξανά να τα βγάλει πέρα με τα προβλήματα και τα αδιέξοδα του, μέσα στην ανασφάλεια».
Το ΚΥΣΕΑ δεν πάει τριήμερα
Όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην ΝΑ Μεσόγειο, στηλιτεύοντας την μικροπολιτική στάση της αντιπολίτευσης.
«Έφτασαν στο σημείο να μας κατηγορούν γιατί συγκαλέσαμε το ΚΥΣΕΑ ημέρα Κυριακή, λες και η ασφάλεια της χώρας πρέπει να πηγαίνει τριήμερα.
Και ακόμα χειρότερα, αντί να αναγνωρίσουν τουλάχιστον τη δύναμη των συμμαχιών και των ερεισμάτων μας στην Ευρώπη και το κόσμο, αντί να στοιχηθούν στην εθνική γραμμή που χαράσσουμε με τη Κυπριακή κυβέρνηση, τυφλωμένοι από μικροπολιτικές σκοπιμότητες μας λένε ότι κάνουμε κόλπα για να φτιάξουμε προεκλογικό κλίμα.
Τους απαντάμε δεν είναι κόλπο η εθνική μας στρατηγική, Ελλάδα και η Κύπρος να διαμορφώσουμε ένα αρραγές ευρωπαϊκό και διεθνές μέτωπο ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.
Και τους καλούμε στα εθνικά θέματα να αφήσουν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συνταχθούν στην ενιαία εθνική γραμμή.
Γιατί οι Έλληνες είναι ασφαλείς και θα είναι ακόμη περισσότερο, γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρή και θα είναι ακόμη περισσότερο».