Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Έρχεται τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου

Τέλος στα σενάρια περί διεξαγωγής των εθνικών εκλογών το φθινόπωρο έβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Έρχεται τροπολογία για κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου πριν τη διάλυση της Βουλής. Τι είπε για τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης. Είχε πολιτικό κόστος η Συμφωνία των Πρεσπών. «Και όμως γυρίζει» τόνισε, αναφερόμενος στη σημερινή εικόνα στο πολιτικό σκηνικό.

Τσίπρας: Έρχεται τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου

Τέλος στη σεναριολογία περί μετάθεσης των βουλευτικών εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όπου ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου και πως θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 Ιουνίου για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής.

«Και να ήθελα δεν θα μπορούσα να πάω νωρίτερα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επικαλούμενος τις συνταγματικές διατάξεις που ορίζουν ως μέγιστο διάστημα της προεκλογικής περιόδου τις τριάντα ημέρες. Η Βουλή θα παραμείνει ανοικτή τις επόμενες ημέρες και το νομοθετικό έργο, καθώς και το εκτελεστικό της κυβέρνησης, θα υλοποιείται κανονικά, διευκρίνισε.

«Είναι η πρώτη φορά νομίζω σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα των πολιτών και επισπεύδει την εκλογική διαδικασία μετά από μία ευρωπαϊκή κάλπη», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως κάθε φορά στο παρελθόν βρέθηκε ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων ζήτησε τη γνώμη του ελληνικού λαού.

Μέχρι την ημέρα των εκλογών η κυβέρνηση θα ασκεί τα καθήκοντά της, επανέλαβε και πρόσθεσε πως η χώρα «θα πάει συντεταγμένα σε εκλογές. Η κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε, αποφασίσαμε να οδηγήσουμε τη χώρα πρόωρα αλλά συντεταγμένα στην κάλπη. Μέρος της απόφασης αυτής έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα προδίκαζε μια μακρά και παρατεταμένη εκλογική περίοδο έντασης και πόλωσης με επιβλαβείς συνέπειες στην εθνική οικονομία».

Η προσφυγή στην κάλπη γίνεται προκειμένου να μη διαταραχθεί ο ενάρετος κύκλος στον οποίο έχει μπει η εθνική οικονομία, εξήγησε.

Πριν τη διάλυση της Βουλής η κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση μια τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Για τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης

  Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «ασφαλώς εμείς αναγκαστήκαμε, χωρίς να υιοθετούμε την ιδιοκτησία αυτών των πολιτικών, να μοιράσουμε με δικαιοσύνη τα βάρη ώστε να βγούμε από τη χαράδρα. Το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης επιβλήθηκε στη μεσαία τάξη από εκείνους που εμφανίζονται σήμερα ως λυτρωτές. Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος;» ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η κόπωση της κοινωνίας εμφανίστηκε «στην πρώτη χαλαρή εκλογή, δεν με πολυάκουγε ο κόσμος που έλεγα ‘δημοψήφισμα για τα μέτρα’. Η αλήθεια είναι πως πράγματι υπήρξε για ένα μεγάλο διάστημα συσωρευμένη και παρατεταμένη επιβάρυνση της μεσαίας τάξης και πράγματι τώρα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο στο πλαίσιο δημοσιονομικής ασφάλειας που θα μοιράσει πιο δίκαια τα βάρη και θα δώσει προοπτικές δίκαιης ανάπτυξης».

«Έχουμε εξαγγείλει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχιστεί η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός που σχολίασε πως η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι διασφαλισμένη.

«Τα πρώτα 3,5 χρόνια ήμασταν υποχρεωμένοι να ασκήσουμε μία πολιτική που δεν ήταν δική μας. Σχεδιάζαμε με τα χέρια δεμένα και με διαρκή αντιπαράθεση και σύγκρουση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους… Δέχομαι την κριτική της υπερφορολόγησης αλλά θέλω ταυτόχρονα να εξηγήσω σε αυτό τον κόσμο πως οι επιλογές μας εκείνη την περίοδο ήταν απολύτως περιορισμένες. Η επιλογή μας να κατανείμουμε με δικαιοσύνη αυτά τα βάρη προσωρινά, αυτός ο κύκλος έχει κλείσει τώρα, ώστε να έχουμε δημόσια σχολεία και νοσοκομεία που λειτουργούν κανονικά ήταν μια δίκαη επιλογή δεδομένων των συνθηκών εκείνης της περιόδου» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Για τα αίτια της εκλογικής ήττας

Σε ερώτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως αυτά έχουν να κάνουν με την «κόπωση μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Ένας κόσμος είχε προσδοκίες πως θα καλυτέρευε πιο γρήγορα το βιοτικό του επίπεδο, ένας κόσμος περίμενε άμεση αλλαγή στη ζωή του, μια τρίτη μερίδα ανθρώπων -και είναι αυτή στην οποία εντείνουμε αυτή τη στιγμή την προσοχή μας- είναι όλοι αυτοί που βρέθηκαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια και δεν πήγαν να ψηφίσουν, δεν πήγαν να ψηφίσουν τη ΝΔ, δεν έχουν πειστεί από το αφήγημα της ΝΔ πως θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη». Πρόσθεσε πως ένα μέρος των ψηφοφόρων επέλεξε μικρότερα δημοκρατικά κόμματα.

Για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

«Δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί τους δικαστές, αυτά είναι ανοησίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη διένεξη με την αντιπολίτευση για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση απηύθυνε στην αντιπολίτευση πρόσκληση για συναινετική διαδικασία αλλά η απάντηση ήταν αρνητική.  Η στάση της Νέας Δημοκρατίας κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε πολιτικό κόστος

Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρωθυπουργός τόνισε πως «διαψεύστηκαν οι προσδοκίες όσων είχαν προεξοφλήσει πάρα πολύ χαμηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα. Οφείλω να παραδεχτώ πως΄ηταν μία γενναία και δύσκολη πολιτική απόφαση, είμαι περήφανος και εγώ κια η κυβέρνησή μου που πήγαμε κόντρα στο ρεύμα της εποχής προκεμένου να υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον… Καμία Μακεδονία δεν χάσαμε, αναβαθμίστηκε το κύρος της χώρας, είμαστε σε θέση που μπορούμε να προσανατολιστούμε εκί που πραγματικά υπάρχει κίνδυνος, στα ανατολικά μας, τα δικά μας πολεμικά επιτηρούν το FIR της γείτονος χώρας και όχι τα τουρκικά. Πήραμε μια απόφαση δύσκολη κόντρα στον λαϊκισμό… Είμαι υπερήφανος για αυτό αλλά ναι είχε επίπτωση, δημιούργησε στην κρίσιμη περίοδο που η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια ένα κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης και πόλωσης και εβαλε σε δεύτερη μοίρα την ανάκαμψη, την προοπτική που ήρθε επιτλέλους για τον τόπο». «Είχε πολιτικό κόστος» η Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε.

Και όμως γυρίζει

Ερωτηθείς για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση ενόψει των εθνικών εκλογών, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «το πρωί της 7ης Ιουλίου οι κάλπες θα είναι άδειες. Είναι μια άλλη αναμέτρηση με βασικό διακύβευμα ποιος θα κυβερνήσει και με ποιο πρόγραμμα. Σε αυτή τη μάχη το κοντέρ μηδενίζει. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, των τάσεων που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, αλλά και των δυνατοτήτων μας. Στην περίοδο 2014-2015 κερδίσαμε 670.000 ψηφοφόρους», τόνισε ο πρωθυπουργός και επικαλέστηκε τη ρήση του Γαλιλαίου «και όμως γυρίζει» για να απαντήσει στο αν είναι δυνατή η αντιστροφή της σημερινής εικόνας.

«Η κάλπη της 7ης Ιουλίου θα βγάλει κυβέρνηση το θέμα είναι αν θα βγάλει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή μια κυβερνηση που θα είναι συντηρητική και θα εφαρμόσει ακραίες πολιτικές που ουτε το ΔΝΤ σκέφτηκε να προτείνει όπως η ελαστικοποίηση της εργασίας» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Θα ήμουν πολύ ευτυχής αν η αποχώρηση Βενιζέλου σημαδευόταν από αλλαγή στρατηγικής», τόνισε ο πρωθυπουργός που αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής σχολίασε πως η πολιτική του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν αποχώρησε μαζί του από το κόμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v