Το πρώτο εκλογικό ημίχρονο «σφύριξε» με τον αυτοδιοικητικό χάρτη να βάφεται μπλε και η Κουμουνδούρου ετοιμάζεται για το δεύτερο και καθοριστικό μέσα σε βαρύ κλίμα.
Παρότι ουδείς περίμενε στο κυβερνών κόμμα ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου αυτοδιοικητικού γύρου θα ήταν υπέρ τους σε περιφέρειες-κλειδιά, όπως η Αττική, τόσο η απώλεια άλλων περιφερειών όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε υποψηφίους μαζί με το ΚΙΝΑΛ (όπως τον Απόστολο Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα που έχασε από τον υποψήφιο της ΝΔ) όσο και η θέα του χάρτη, επιβάρυναν την ατμόσφαιρα.
Ακόμα και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, εν μέσω της Ρένας Δούρου και του Νάσου Ηλιόπουλου, θεωρήθηκε αμυντική: «Έδωσαν μια μάχη πολιτικού πολιτισμού, αλλά στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει σημασία να ξέρεις να κερδίζεις και να ξέρεις και να χάνεις», είπε, καλώντας σε ανασύνταξη δυνάμεων εν όψει «της μάχης των μαχών».
Αμήχανo ήταν και το πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα, καθώς εστίασε στην μεγάλη αποχή του δεύτερου γύρου για να χαρακτηρίσει δύσκολο το πολιτικό συμπέρασμα. «Εξαιτίας αυτού του γεγονότος (σ.σ. της μεγάλης αποχής), τα όποια πολιτικά συμπεράσματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθούν. Εξάλλου, τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι συνάρτηση και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, χωρίς να αντιπροσωπεύουν ευθύγραμμα την πολιτική επιρροή κάθε κόμματος, όπως μας έδειξαν και οι εκλογές του 2014», σημείωσε.
«Πυρετός» για την 7η Ιουλίου
Πλέον, όλα τα… σφυριά θα βαρούν ώστε να ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την εθνική κάλπη. Κατ΄ αρχάς, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ με τις επίσημες ανακοινώσεις του όσο και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αναφέρονται «στη μάχη της 7ης Ιουλίου», θέλοντας να απαντήσουν εμμέσως πλην σαφέστατα σε «φήμες» ότι το κυβερνητικό επιτελείο «το ξανασκέφθηκε» και θέλει… να μεταθέσει την ημερομηνία των εκλογών για τον Σεπτέμβριο. «Τι είναι αυτά, ποιός τα λέει;», απαντούν οργισμένοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, κόβοντας τη συζήτηση «δια ροπάλου».
Ο πυρετός της εκλογικής προετοιμασίας, άλλωστε, δίνει την απάντηση, καθώς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό:
* Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν «κλείσει» τα ψηφοδέλτια (πλην του Επικρατείας) ώστε οι υποψήφιοι να ριχτούν στη μάχη των εκλογών. Πλην του κ. Τσίπρα και του γραμματέα Πάνου Σκουρλέτη, την ευθύνη θα έχουν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Βίστας (όπως και το 2015), Αντώνης Κοτσακάς και Θοδωρής Δρίτσας.
* Στο ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθεί η προγραμματική πρόταση που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία επεξεργάζονται οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Χαρίτσης. Όπως σημειώσαμε και χθες, θα πρόκειται για «θετικό αφήγημα» όπου θα παρατίθενται τα πεπραγμένα της τετραετίας και θα προτάσσεται η αναπτυξιακή-οικονομική πρόταση για το επόμενο διάστημα. Κατά τις πληροφορίες, θα υπάρξει επικέντρωση στα μεσαία στρώματα (που τιμώρησαν την κυβέρνηση στις ευρωκάλπες) ενώ το στίγμα θα είναι «στην πρώτη τετραετία στηρίξαμε τους ‘εξαθλιωμένους’ αντιμετωπίζοντας την ανθρωπιστική κρίση, τώρα είναι σειρά των ελευθέρων επαγγελματιών, των μεσαίων επιχειρηματιών και των μεσαίων μισθωτών».
Τα διλήμματα δε, θα είναι επικεντρωμένα και εξειδικευμένα διότι «ο φόβος γενικώς δεν πουλάει». Τα πρώτα δείγματα τα έδωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου χθες: «ο κ. Μητσοτάκης μιλά αρκετά συχνά για μείωση δαπανών. Οι δαπάνες του κράτους είναι συγκεκριμένες, μισθοί, συντάξεις και πέντε μεγάλα επιδόματα: Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα αναπηρίας, επίδομα ανεργίας και το στεγαστικό επίδομα που θεσμοθετήσαμε το 2019. Όταν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται σε μείωση δαπανών, ποια από αυτά θα κόψει; Γιατί δεν λέει;».
Ούτε κυβέρνηση ούτε… αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ
Όσο για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, αίσθηση προκάλεσε (και) στην Κουμουνδούρου ο «ωμός» τρόπος με τον οποίον επιτίθεται πλέον η Φώφη Γεννηματά στο κυβερνών κόμμα. Όπως είπε χθες, «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανίκανη κυβέρνηση και δεν αξίζει να είναι αντιπολίτευση, διότι αν παραμείνει ισχυρή αντιπολίτευση σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανέλθει».
Αυτή η θέση, καθώς και η άρνησή της να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα συνεργαστεί κυβερνητικά με τη ΝΔ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, φαίνεται να δικαιώνουν όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισαν με καψυποψία το διαζύγιο Γεννηματά-Βενιζέλου. Και βλέπουν «υψηλό σχεδιασμό» με στόχο να προβληθεί η «αριστερή στροφή» του ΚΙΝΑΛ ώστε να αποσπάσει προοδευτικούς ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποβοηθώντας, ταυτόχρονα, την προσπάθεια αυτοδυναμίας της ΝΔ.