Βρυξέλλες, ανταπόκριση
Η τρίτη έκθεση προόδου των θεσμών είναι έτοιμη και παραμένει στα συρτάρια μέχρι το επόμενο EuroWorkingGroup αφού βεβαίως πρώτα συζητηθεί την Τετάρτη στο Κολλέγιο των Επιτρόπων. Μια μικρή συζήτηση έγινε και εχθές, όπου επιγραμματικά λέχθηκε ότι η Κομισιόν δεν θα παρέμβει προεκλογικά στην Ελλάδα.
Διασταυρωμένες πληροφορίες ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι η έκθεση παραμένει «στεγνή» και «to the point», υπογραμμίζοντας τα ρίσκα, αλλά χωρίς τελεσίδικα συμπεράσματα.
Η πιο «σκληρή» σύσταση που αναφέρεται στην έκθεση είναι ότι «η Ελλάδα τείνει προς τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό» (leaning towards fiscal derailment) και αυτό δεν έχει μόνο να κάνει με τις αποφάσεις του ΣτΕ αλλά και με τις κυβερνητικές παροχές, στις επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού, τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και την μείωση του ΦΠΑ.
Τα μέτρα αυτά ωστόσο δεν μπορούν να αποτιμηθούν έναντι του πλεονάσματος εάν δεν κλείσει το οικονομικό έτος του 2019. Βεβαίως πιο ξεκάθαρη εικόνα σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν θα υπάρξει τον Οκτώβριο. Και εδώ ακριβώς είναι που μπαίνει το πολιτικό παιχνίδι.
Η έκθεση αναμένεται να υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων ώστε να ανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των αγορών, σε μια εύθραυστη βεβαίως περίοδο παγκοσμίως όπου ο εμπορικός πόλεμος σπρώχνει προς τα πάνω τα spreads των ομολόγων της περιφέρειας.
Κάποιοι (εντός Ελλάδος) φέρονται να επιθυμούν να γίνει σκληρότερη η έκθεση, κάποιοι (επίσης εντός Ελλάδος) να χαλαρώσει, όμως η Κομισιόν και το Eurogroup φαίνονται αποφασισμένοι να μην παρέμβουν στον προεκλογικό κύκλο. Άλλωστε οι παρεμβάσεις τους στο παρελθόν έφερναν τα αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης ανησυχούν ότι μια συνεχιζόμενη κόντρα για την οικονομία
Τι θα γίνει με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο
Ανώτατος παράγοντας της Κομισιόν ανέφερε αποκλειστικά στο Euro2day.gr ότι παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, η έκθεση του ευρωπαϊκού εξαμήνου που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη μετά το Κολλέγιο, δεν έχει γραφτεί. Σίγουρα, νούμερο ένα στόχος της Επιτροπής θα είναι η Ιταλία και όχι η Ελλάδα. Για το πώς θα αξιολογηθεί η χώρα μας θα αποφασίσουν οι κκ Moscovici και Dombrovskis (οι αρμόδιοι επίτροποι) και αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν την Δευτέρα. Μετά, θα έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean-Claude Juncker όπου θα αποφασιστεί η γραμμή που θα ακολουθηθεί. Εκεί, μεταξύ των τριών και μόνο, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για όλες τις χώρες. Μετά θα παρουσιαστούν οι θέσεις στο Κολλέγιο που εγκρίνει και τυπικά τις εκθέσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Πάντως, τόσο ο ανώτατος αξιωματούχος, όσο και έτερος υψηλά ιστάμενος παράγοντας της Κομισιόν μας είχαν πει λίγο πριν τις ευρωεκλογές ότι η δύσκολα τον Ιούνιο θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα μέτρα – παροχές και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και έδειχναν προς τον Οκτώβριο, με την τελική απόφαση να έρχεται τον Φεβρουάριο του 2020 όταν θα κλείσει ταμιακά ο προϋπολογισμός.
Συνεπώς, για τους αξιωματούχους και τους υπουργούς οικονομικών, πολύ δύσκολα τώρα να αντιστραφεί αυτή η λογική και να έχουμε δηλώσεις «φωτιά» και σκληρές εκθέσεις χωρίς να θεωρηθεί πολιτική παρέμβαση.