Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Μαξίμου οι τελευταίες εκκρεμότητες πριν διαλυθεί η Βουλή

Εν αναμονή η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αγκάθι οι κρίσεις στη Δικαιοσύνη: «Θα δούμε» λέει η κυβέρνηση, «ξεχάστε το» απαντά η αντιπολίτευση. Μεγάλη ήττα ΣΥΡΙΖΑ σε επαγγελματίες-αγρότες-συνταξιούχους, «κράτησε» σε νέους και άνεργους.

Στο Μαξίμου οι τελευταίες εκκρεμότητες πριν διαλυθεί η Βουλή

Η εβδομάδα που «κερδίζει» η κυβέρνηση μέχρι την επίσημη προκήρυξη των εθνικών εκλογών τής δίνει τη δυνατότητα να κλείσει εκκρεμότητες, ενώ επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει την αποτίμηση του άκρως δυσμενούς ευρωεκλογικού αποτελέσματος «εν ψυχρώ», όσο τουλάχιστον γίνεται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε χθες την εκλογική ημερομηνία (7η Ιουλίου), επικαλούμενος τις πανελλαδικές εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα που ολοκληρώνονται στις 2 του μήνα.

Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας θα υποβάλει το επίσημο αίτημα για εκλογές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι αυτή τη Δευτέρα αλλά την επόμενη. Κι αυτό διότι το Σύνταγμα ορίζει ότι η (επίσημη) προεκλογική περίοδος δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από 30 ημέρες, κάτι που θα συνέβαινε, εάν η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής γινόταν την ερχόμενη Δευτέρα.

Με τη Βουλή εν λειτουργία συνεπώς, το Μαξίμου θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες δύο ημέρες ποιες νομοθετικές εκκρεμότητες θα κλείσει, ενώ θα συγκληθεί για τελευταία φορά και το υπουργικό συμβούλιο.

Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις προγραμματισμένες κρίσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Το ίδιο στέλεχος απαντά στο ερώτημα «θα δούμε», δεδομένου ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση (με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κάνει την αρχή) καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις κρίσεις αφού βρίσκεται, ουσιαστικά, υπό παραίτηση.

Κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να ορίσει διοικητή της ΤτΕ τον Γιάννη Στουρνάρα λίγο μετά την ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2014, ωστόσο ο αντίλογος είναι ότι ο τότε πρωθυπουργός δεν αποφάσισε πρόωρες εθνικές εκλογές εξαιτίας αυτής της ήττας.

Στο θέμα τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ρωτώντας τι ακριβώς φοβάται η αντιπολίτευση από τις κρίσεις στην ηγεσία της δικαιοσύνης.

«Δείχνουν» Στουρνάρα και Βρούτση

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «δεν τίθεται καν θέμα νομοθέτησης νέων ελαφρύνσεων», όπως υπονοούν εσχάτως στελέχη της αντιπολίτευσης. «Ο,τι αποφασίσαμε, αποφασίσαμε, τώρα είναι η ώρα της πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης του πολίτη», τονίζει.

Σ' αυτό το πλαίσιο, καταγράφονται στα... θετικά του πρώτου μετεκλογικού διημέρου οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα (για τις συντάξεις) και του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ Γιάννη Βρούτση (εναντίον των 120 δόσεων).  Μαξίμου και Κουμουνδούρου εμφάνισαν τις θέσεις τους ως προάγγελο του τι θα συμβεί εάν κερδίσει η ΝΔ στις εθνικές εκλογές.  Άλλωστε, αυτή θα είναι και η κεντρική ιδέα της αντιπαράθεσης που θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας τη ΝΔ να πάρει θέση πάνω στα μέτρα ελάφρυνσης που νομοθέτησε ή εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Η χυδαία ανάρτηση του γραμματέα ετεροδημοτών της ΝΔ για την πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα προβλήθηκε σαν δείγμα εκδικητικότητας που θα επιδείξει μία κυβέρνηση της ΝΔ -παρότι το εν λόγω «γαλάζιο» στέλεχος διαγράφτηκε για τη συμπεριφορά του.

Το «καπάκι της εσωκομματικής κατσαρόλας»

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, η αναζήτηση ευθυνών για τη βαριά ήττα της Κυριακής παραμένει σε πρώτο πλάνο, αν και «το καπάκι της κατσαρόλας» δεν εκτινάσσεται, εν αναμονή των εσωκομματικών διεργασιών που οργανώνονται.

Ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης πάντως έσπευσε ήδη να ιχνογραφήσει αίτια, μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις του. Αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στον τρόπο συγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά και στη συμμετοχή σ' αυτήν «παλιών υλικών», καθώς και σε «συμπεριφορές» στελεχών (της κυβέρνησης) που «έδωσαν λαβές για παρεξηγήσεις, τροφοδοτώντας την προπαγάνδα των αντιπάλων».

Η σπουδή του κ. Σκουρλέτη προκάλεσε νέο κύκλο «γκρίνιας», ενώ υπέρμαχοι της Συμμαχίας την απέδωσαν στην αντίθεση τμήματος «του παλιού ΣΥΡΙΖΑ» στο άνοιγμά του στον προοδευτικό χώρο.

Από όλες τις πλευρές πάντως καταβάλλεται προσπάθεια να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τόνοι, καθώς το τελευταίο που χρειάζεται το κυβερνών κόμμα στην εκκίνηση της (καθοριστικής) πορείας προς τις εθνικές κάλπες είναι η εσωστρέφεια. 

Προς τούτο συνεδριάζει και η Πολιτική Γραμματεία υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδρούρου.

Καταπέλτης ο μεσαίος χώρος

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, το μείζον τώρα είναι να επουλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις πληγές που άνοιξε η τριετής πολιτική του και φάνηκαν στις ευρωκάλπες. Τα στοιχεία από τη συμπεριφορά πληθυσμιακών ομάδων επιβεβαίωσαν πλήρως τις εκτιμήσεις ότι ο μεσαίος (κοινωνικά) χώρος θα τιμωρούσε σκληρά την κυβέρνηση για την υπερφορολόγηση και τα ασφαλιστικά βάρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

* Στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 20% (η ΝΔ 35%).

* Στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, τα ποσοστά είναι 21% και 30%, αντίστοιχα.

* Στους αγρότες, είναι 18% και 33%, αντίστοιχα.

Αλλά και οι συνταξιούχοι τιμώρησαν την κυβέρνηση για το κόψιμο του ΕΚΑΣ και τις μειώσεις σε συντάξεις (όπως χηρείας), ενώ η 13η «σύνταξη» δεν λειτούργησε κατευναστικά. (Εν προκειμένω, η εσωκομματική κριτική αφορά τον υπερφίαλο όρο «σύνταξη» και το γεγονός ότι δεν εξηγήθηκε από την πρώτη στιγμή πως τα ποσά δεν θα καταβάλλονταν «καθαρά» αλλά μετά από κρατήσεις).

Τιμωρητική ψήφο, αν και... ελαφρώς, έδωσαν και οι δημόσιοι υπάλληλοι (26% στον ΣΥΡΙΖΑ, 30% στη ΝΔ), που αποδόθηκε τόσο στη φορολογία και στην αναιμική ελάφρυνση από τον ΕΝΦΙΑ, όσο και στη βεβαιότητα ότι η ΝΔ δεν θα προβεί, ως κυβέρνηση, σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Σε αντίθεση με την εικόνα των πρώτων ωρών, προκύπτει ότι, τελικά, οι νέοι «μοιράστηκαν» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ (24% και 25%, αντίστοιχα), ενώ το κυβερνών κόμμα υπερτερεί μόνο στους ανέργους (πήρε 29% έναντι 19% της ΝΔ).

Ως παρήγορο στοιχείο εμφανίζουν τη μεγάλη αποχή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωκάλπη (σ.σ. η συσπείρωση έκλεισε στο 61%). Όπως εκτιμούν στο κυβερνών κόμμα, εάν τα διλήμματα της εθνικής κάλπης επιδράσουν θετικά σε ένα 10-15% αυτών των «απόντων» ψηφοφόρων, τότε η εθνική κάλπη θα βγάλει σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα, που θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να καταγραφεί ως σταθερός πλέον πόλος στο πολιτικό στερέωμα.

Αντιθέτως, δεν περιμένουν «επιστροφές» από το 20% των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξαν προχθές τη ΝΔ (κατά 12%), το ΚΙΝΑΛ (κατά 4%) και τη ΜέΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη (κατά 4%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v