Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 7 Ιουλίου οι εθνικές κάλπες λόγω πανελλαδικών

Πρόβλημα οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, που ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου. «Εμψυχωτική» ομιλία του Α. Τσίπρα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδριάσεις οργάνων για την αποτίμηση της βαριάς ήττας. Στην άτυπη Σύνοδο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.

Στις 7 Ιουλίου οι εθνικές κάλπες λόγω πανελλαδικών

Στις 7 Ιουλίου θα στηθούν οι εθνικές κάλπες, πλην νέου απροόπτου. Σε αυτή την ημερομηνία φέρεται να κατέληξε αργά το βράδυ χθες ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τον ενημέρωσε για το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων. Δηλαδή, ότι οι εξετάσεις στα γενικά μαθήματα θα ολοκληρωθούν μεν στις 18 Ιουνίου, αλλά στα ειδικά μαθήματα ξεκινούν αμέσως μετά και θα διαρκέσουν μέχρι τις 2 Ιουλίου.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας, για να ζητήσει και επισήμως την προκήρυξη εθνικών εκλογών. Εν αναμονή αυτών, στο Μαξίμου ετοιμάζονται για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο υπουργικό σχήμα, ώστε όλα να είναι έτοιμα πριν από τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος.

Όπως αναφέραμε και χθες, θα ορισθεί υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, καθώς πρόκειται για το υπουργείο που έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών. Η εν λόγω αλλαγή γίνεται «εθιμικώ δικαίω», ενώ παραμένει ασαφές εάν θα αλλάξει και η επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζητείται και η αντικατάσταση του κυβερνητικού εκπροσώπου από άλλο στέλεχος, εάν προκριθεί να κατέβει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποψήφιος με «σταυρό». Σ' αυτή την περίπτωση, ο εκλογικός νόμος επιβάλλει περιορισμένο αριθμό δημοσίων εμφανίσεων.

Όπως αναμενόταν, η ΝΔ επέμεινε και χθες στην αναβολή των κρίσεων για την ηγεσία της Δικαιοσύνης (σ.σ. επρόκειτο να συνεδριάσει μεθαύριο το υπουργικό συμβούλιο μ' αυτό το θέμα), με το επιχείρημα ότι εφόσον ο πρωθυπουργός ζήτησε ήδη πρόωρες εθνικές εκλογές, η κυβέρνησή του πρέπει να ασχοληθεί μόνο με υπηρεσιακά ζητήματα.

Η απάντηση του Μαξίμου αναμένεται.

Μήνυμα και δίλημμα

Στο νυν κυβερνών κόμμα δρομολογούνται οι εσωκομματικές διαδικασίες για την αποτίμηση του άκρως δυσμενούς ευρω-εκλογικού αποτελέσματος και τη χάραξη πολιτικής γραμμής για τις εθνικές κάλπες.

Στη χθεσινή κοινή σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της Εκλογικής Επιτροπής δεν έγινε συζήτηση. Ο χαρακτήρας της ήταν περισσότερο «τονωτικός», με τον κ. Τσίπρα να δίνει το στίγμα της αποτίμησης και της αυτοκριτικής, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το (ανανεωμένο και πιο πολιτικά διατυπωμένο) δίλημμα της εθνικής κάλπης.

«Είτε θα έχουμε μια κυβέρνηση της ΝΔ που έχει αποδείξει την ιδεοληπτική εμμονή της στις αντιλαϊκές πολιτικές της λιτότητας, είτε θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει και θα διευρύνει την προσπάθεια προστασίας και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας», είπε.

Δεδομένου ότι η βαριά ήττα καταγράφηκε στην ευρω-εκλογική μάχη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος «πήραμε το μήνυμα», ενώ στην εμφανή προσπάθεια να εμψυχώσει το κομματικό κοινό, πρόσθεσε πως το προχθεσινό αρνητικό αποτέλεσμα «μπορεί να μας βγει σε καλό», με την έννοια να διορθωθούν λάθη και να «βγούμε πιο δυνατοί».

Όπως πρόσθεσε: «Οι αντίπαλοί μας επένδυσαν σε μια ψήφο δικής μας τιμωρίας. Στόχος της προσπάθειάς μας θα πρέπει να είναι να αναδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο της Ν.Δ. και του προγράμματός της και ταυτόχρονα να αναδείξουμε πώς θα χτίσουμε την Ελλάδα που οραματιζόμαστε. Να μας δώσει ο ελληνικός λαός την ευκαιρία να κυβερνήσουμε στη μεταμνημονιακή εποχή χωρίς τα χέρια δεμένα».

Άτυπη Σύνοδος για τα κορυφαία ευρω-αξιώματα

Μέσα σ' αυτό το βαρύ κλίμα, ο κ. Τσίπρας αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, με αντικείμενο την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Στην ουσία, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Κατά την άτυπη αυτή συνάντηση, αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να διαβουλευθεί με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στο ζήτημα θα επανέλθουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατά την τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20-21 Ιουνίου, με στόχο τη λήψη αποφάσεων για το «πακέτο» των διορισμών.

Στην παρέμβασή του στο δείπνο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναδείξει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι νέοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Κυρίως, να στηρίζουν την ενότητα και τα ιδανικά της Ένωσης, όπως την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή.

«Μίας Ένωσης πιο ελκυστικής προς τους πολίτες, που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στην οικονομική -κοινωνική σύγκλιση και όχι στη λιτότητα», αναμένεται να τονίσει.

Στην ατζέντα του πρωθυπουργού θα είναι και μία πρώτη παρουσίαση των ελληνικών θέσεων πάνω στη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία. Η συζήτηση επ' αυτών θα γίνει στη Σύνοδο των χωρών του Νότου, που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v