Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση, αλλά η ψήφος δεν είναι χαλαρή αφού η αντιπολίτευση ζητά καταδίκη της κυβέρνησης και της πολιτικής της, άρα με μία ήττα όλα θα είναι ανοικτά.
Με αυτά τα λόγια ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω της ΕΡΤ, το δίλημμα της ευρωκάλπης σε ό,τι αφορά το μήνυμα που θα πάρει ο ίδιος από το αποτέλεσμα, αν και αποσύνδεσε αυτό το μήνυμα από τις πρόωρες (Ιούνιο) εκλογές.
«Αφού ζήτησα από τον λαό να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινωνικό πρόγραμμα που ξεκινήσαμε (μετά την έξοδο από τα μνημόνια), με τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόζουμε και σχεδιάζουμε, εάν η ψήφος είναι αρνητική, τότε δεν θα μπορώ να πω ότι δεν τρέχει τίποτα», τόνισε και πρόσθεσε:
«Αν τα μέτρα ελάφρυνσης αποδοκιμαστούν, όλα θα είναι ανοικτά. Κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο στην κάλπη, αν πάρει την έγκριση του ελληνικού λαού, κανένας τεχνοκράτης δεν θα μπορεί να το αντικρούσει. Με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας της κοινωνικής πολιτικής μας, μπαίνουμε σε μία συζήτηση που δεν ξέρω πού θα καταλήξει, μπαίνουμε σε μία περιπέτεια».
Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν «σε τρεις μήνες», υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε ζητήσει πρόωρες κάλπες μετά τις ευρωεκλογές του 2014 (όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγει πρώτο κόμμα έναντι), επειδή η θητεία της τότε κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα έληγε σε δύο χρόνια.
Στο ερώτημα «γιατί τώρα τα μέτρα ελάφρυνσης;» ο κ. Τσίπρας απάντησε, «διότι τώρα είχαμε τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat».
Eιδικά για το σχέδιο να αυξηθεί η εθνική κατώτατη σύνταξη κατά 50 ευρώ, τόνισε ότι τόσο αυτό το μέτρο όσο και άλλα «τα δουλεύουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, διότι (μετά τα μνημόνια) η προσπάθεια που κάνουμε, είναι να νιώσουν οι άνθρωποι την ευημερία των αριθμών».
Είπε δε, πως εάν τα μόνιμα μέτρα, όπως η 13η σύνταξη, ήταν έκτακτα επιδόματα, τότε «ναι, κι εγώ θα έλεγα ότι ήταν προεκλογικά δώρα».
Για τη νομοθετική ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, επανέλαβε ότι έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση στο Eurogroup. «Στα μέτρα που εξαγγείλαμε για το 2020 δεν υπολογίζουμε το 1% του ΑΕΠ που θα προέκυπτε από τη μείωση του αφορολόγητου», ανέφερε.
Το πότε θα ψηφιστεί η ακύρωση «θα το αποφασίσουμε εμείς», πρόσθεσε, ενώ στον αντίποδα έθεσε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για φορολόγηση 9% από το πρώτο ευρώ.
«Ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στον κ. Βέμπερ και ψήφος ακύρωσης της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζουμε μετά την έξοδο από το μνημόνιο», είπε.
Την 7ήμερη εργασία εννοούσε
Για τις κατηγορίες της ΝΔ ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Στην Πειραιώς να μην υποτιμούν τον αρχηγό τους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μία αντίληψη, ξέρει τι λέει.
Οταν έδωσε τη συνέντευξη Τύπου και έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κολλημένος στις (ισχύουσες) μορφές εργασίας, μίλησε ανοικτά για 7ήμερη εργασία. Είναι δυνατόν να μην ξέρει ότι η 7ήμερη λειτουργία επιχειρήσεων υπάρχει εδώ και δεκαετίες; Αυτή η άποψη υπάρχει άλλωστε σε κάποιους στον ΣΕΒ και σε νεοφιλελεύθερα think tank».
Βερναρδάκης: Δεν αποκλείω εθνικές εκλογές
Ανοικτό το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών άφησε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Σε ερώτηση (σε τηλεοπτικό σταθμό των Ιωαννίνων) εάν το ευρω-αποτέλεσμα οδηγησει σε πολιτικές εξελίξεις και εκλογές τον Ιούνιο, απάντησε: "Ολα αυτά θα τα δούμε την επαύριο των εκλογών. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, κάθε εκλογή έχει τη δική της δυναμική".