Το εκλογικό διακύβευμα της Κυριακής παρουσίασε με ακόμα πιο έντονο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας – μάλιστα η μαζικότητα της συγκέντρωσης ήταν τέτοια που έκανε τον πρωθυπουργό να παραπέμψει στη γνωστή ρήση “όποιος γεμίζει αυτή την πλατεία κερδίζει τις εκλογές”.
“Το δίλημμα της ευρωκάλπης είναι με ποια πολιτική θα συνεχίσει η χώρα. Καιροφυλακτούν τα γεράκια να πουν την επομένη των ευρωεκλογών ότι θα ακυρωθούν τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόσαμε και αυτά που έρχονται. Δεν θα το κάνουν διότι ο λαός θα τα εγκρίνει την Κυριακή», είπε.
Αναφερόμενος τόσο στους σκληρούς νεοφιλελεύθερους τεχνοκράτες των θεσμών όσο και στους εγχώριους υποστηρικτές τους («τη ΝΔ του κ.Μητσοτάκη») πρόσθεσε:
«Χαρακτήρισαν λαϊκισμό και ανέφικτη τη 13η σύνταξη. Το είπαν αυτοί που άφησαν τη χώρα με ελλείμματα, που δεν έπιασαν ποτέ πλεονάσματα.
Το σχέδιό τους δεν είναι μόνο να καταργήσουν επιδόματα αλλά να ξαναρχίσουν απολύσεις, να καταργήσουν πάλι τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το 8ωρο, να φέρουν 7ήμερη εργασία.
Το πρόγραμμά τους είναι χειρότερο από του ΔΝΤ, και τους κατηγορούμε γι΄αυτό».
Επιλέγοντας πιο άμεση αναφορά, τόνισε:
«Συνταξιούχε που είδες της σύνταξή στου να κόβεται 40% στο διάστημα 2010-2014, ανεξάρτητα από τις πολιτικές προτιμήσεις σου, έχε στο νού σου: την Κυριακή η 13η σύνταξη θα είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και η κατάργηση της σύνταξής στου θα είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ».
Με ανάλογο τρόπο απευθύνεται και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, για να καταλήξει: «Τώρα είναι η ώρα των πολλών, τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Δεν αρκούν οι 153 βουλευτές, χρειάζεται η εμπιστοσύνη όλων».
«Δεν αποφασίζουν οι μιντιάρχες»
Με τη φράση «τώρα τα ψέμματα τελειώνουν, έφτασε η ώρα της κάλπης», ο κ.Τσίπρας εμφανίσθηκε και πάλι βέβαιος για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή.
«Νόμιζαν ότι έχοντας αγοράσει εφημερίδες και δημοσκόπους, ο λαός θα τους ξαναεμπιστευτεί για να γυρίσουν τη χώρα στο βαθύ σκοτάδι των μνημονίων.
Το ποιος θα κυβερνάει αυτή τη χώρα θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός, όχι οι μιντιάρχες.
Τις τελευταίες ημέρες γράφουν σενάρια για το τι θα γίνει και πότε θα πάμε σε εθνικές εκλογές εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με 5 ή 7 ή 10 μονάδες. Δεν ρωτούν τι θα γίνει αν τις κερδίσει με πολλές μονάδες διότι τότε, ναι, θα γίνουν εκλογές αλλά μέσα στη ΝΔ».
Επιχειρώντας απολογισμό για την τετραετή δράση και αφού αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν στη Θεσσαλία («τα πετύχαμε διότι κόπηκε η ρεμούλα») και για τον συμβιβασμό που έγινε το καλοκαίρι της πρώτης διακυβέρνησης για να μπορούμε μετά να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά (...κάνοντας και σαρδάμ αφού παρέπεμψε στον Σεπτέμβριο του 2019 αντί του 2015), τόνισε:
Ακόμα και το ΔΝΤ παραδέχεται ότι μας ρήμαξε
«Ο λαός δεν ξεχνά ποιοι οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία και ποιοι έδωσαν τη μάχη για να ελπίσει ξανά.
Ακόμα και το ΔΝΤ βγαίνει και παραδέχεται ότι ρήμαξε την Ελλάδα την πενταετία 2010-2014 μόνο και μόνο για να σώσουν τις τράπεζες.
Και μόνο η ΝΔ του κ.Μητσοτάκη μιλά για επιτυχία των Σαμαρά-Βενιζέλου.
Όπως ο αντίπρόεδρός της που έλεγε ότι οι απολύσεις στα νοσοκομεία ήταν δικές του και δεν ήθελε να του πάρει η τρόικα τη δόξα.
Πόνταραν στην αριστερή παρένθεση και όταν δεν τους βγήκε έλεγαν επί τρία χρόνια ψέμματα για κόφτες, χρεοκοπία, για αποτυχία των αξιολογήσεων, ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια.
Σε κάθε βήμα, σε κάθε μάχη που δίναμε για την κοινωνική πλειοψηφία βρίσκαμε απέναντί μας την τρόικα εσωτερικού να παρακαλάει τους ακραίους των θεσμών να κρατήσουν γερά, να μην υποχωρήσουν στην ελληνική κυβέρνηση, θυμάστε το ‘Γερούν γερά’΄.
Ακόμα και τώρα, τους ξεφεύγουν ή το κάνουν επίτηδες, δεν έχω καταλήξει, όταν μιλούν για κατάργηση του 8ωρου, για 7ήμερη εργασία, για τους δημοσίους υπαλλήλου του ΕΣΥ να δουλεύουν για τους ιδιωτες.
Να δουλεύουν δηλαδή οι πολλοί για τα οφέλη των λίγων.
Ομως ο λαός μας ήρθε για να μείνει. Ο,τι πέτυχε αυτή η κυβέρνηση το πέτυχε χάρη στη στήριξη σας, διότι σφίξατε κι εσείς τα δόντια σ΄αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».
Να ευημερήσουν οι άνθρωποι
Ο κ.Τσίπρας τόνισε εκ νέου ότι με τη χώρα εκτός μνημονίων, ήρθε η ώρα να αρθούν οι αδικίες.
«Η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι μόνο μία ιστορική στιγμή, είναι μία στροφή στην αλλαγή της καθημερινότητάς μας.
Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που την ανάκαμψη της οικονομίας δεν την έχουν δει ακόμα. Επεσε η ανεργία αλλά πολλοί είναι ακόμα άνεργοι, ενώ εργαζόμενοι περνούν ακόμα άσχημα στον ιδιωτικό τομέα.
Δεν μπορούν να ευημερούν οι αριθμοί και να μην ευημερούν οι άνθρωποι».