Επιλογή μου είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία, έτσι κι αλλιώς ο Σεπτέμβριος είναι κοντά και σ΄αυτή τη χώρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κυριαρχούν τα μπάνια.
Με αυτή την απάντηση σε δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις του (ΚΟΝΤΡΑ χθες τη νύχτα και ΑΝΤ1 σήμερα το πρωί) ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κόψει τη συζήτηση περί εθνικών εκλογών τον Ιούνιο η οποία φούντωσε πάλι τις τελευταίες ημέρες.
Αντιθέτως, ανέδειξε όχι μόνο τη σημασία της ευρωκάλπης την Κυριακή, αλλά και την ευθύνη των πολιτών για την “επόμενη ημέρα”.
“Εχουν ευθύνη οι κυβερνώντες, υπάρχει όμως και η ευθύνη του πολίτη. Κι ο πολίτης κρίνεται απέναντι στη συνείδησή του” είπε και εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αντιδράσεις από τους νεοφιλελεύθερους σκληρούς τεχνοκράτες της Ευρώπης για τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης που αποφασίσαμε, διότι ξέρουν ότι σε μία τέτοια περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκτοξευόταν στο 50%. Αν την Κυριακή η κάλπη βγάλει εντολή ακύρωσής τους, την επομένη οι αντιδρώντες θα εκδηλωθούν και θα έχουμε ισχυρές πιέσεις.
Αν το ευρω-αποτέλεσμα είναι ψήφος εμπιστοσύνης σ΄αυτά τα μέτρα και στην κοινωνική πολιτική μας, τα πράγματα θα είναι αλλιώς. Οταν στην ευρωκάλπη αποτυπωθεί η πραγματική άποψη των πολιτών για την κυβέρνηση, θα υποστεί πλήγμα η fake θέση εγχώριων και Ευρωπαίων αντιπάλων μας έχει καταρρεύσει».
Τώρα τα μέτρα ελάφρυνσης διότι...
Ο κ.Τσίπρας απάντησε με πιο ευθύ τρόπο στο ερώτημα που τίθεται τόσο από πολίτες όσο και από την αντιπολίτευση, για την (προεκλογική) χρονική στιγμή που επέλεξε η κυβέρνηση να ανακοινώσει και να ψηφίσει τα μέτρα ελάφρυνσης.
«Τα φέραμε προεκλογικά; Μα τώρα ήρθαν τα επίσημα στοιχεία, από ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat, άρα τώρα είχα τη βεβαιότητα πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε. Πότε θέλατε να νομοθετήσω, πριν βγουν τα στοιχεία; Αυτή τη στιγμή αυτά έχουμε, τόσα δίνουμε. Θα δίνουμε περισσότερα κάθε φορά που θα μπορούμε, γιατί αυτό είναι τώρα το μέλημά μας».
Σε ερωτήσεις για επαναφορά και της 14ης σύνταξης (αναλογικά με το ύψος της σύνταξης, όπως συνέβη και με την 13η) καθώς και για επαναφορά επιδόματος «τύπου ΕΚΑΣ», που είχε πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρωθυπουργός απάντησε καταφατικά. Υπενθυμίζοντας ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια δεν αρκεί πλέον να ευημερούν οι αριθμοί αλλά πλέον πρέπει να ευημερούν και οι άνθρωποι.
«Ακόμα και πριν βγούμε από τα μνημόνια, κάθε χαραμάδα που βρίσκαμε ανοικτή την αξιοποιούσαμε ενισχύοντας τους αδύναμους, όπως κάναμε με την ένταξη των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ. Παραλάβαμε την κοινωνική πρόνοια στα 700 εκατ ευρώ και την πήγαμε στα 3 δισ. Πλέον, έχουμε συσσωρευμένη εμπειρία, η οικονομία αποδίδει διότι, πέραν των άλλων, τα μέτρα ελάφρυνσης ενισχύουν την ανάπτυξη, οι συνταξιούχοι για παράδειγμα δεν έβαλαν την 13η στο πουγκί.
Αναφορικά με την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, ο πρωθυπουργός είπε πως θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με την μη μείωση των συντάξεων από 1.1.2019, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η ακύρωση να νομοθετηθεί πριν από τις εθνικές εκλογές.
Για τα «ματωμένα πλεονάσματα»
Στο επίμονο ερώτημα περί «ματωμένων πλεονασμάτων», ο κ.Τσίπρας παρέπεμψε αφενός στα υψηλότερα πλεονάσματα (4,5%) που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και αφετέρου στο «τρικ» της κυβέρνησης να μειώσει ουσιαστικά τα ισχύοντα κατά μία μονάδα (στο 2,5% από 3,5%) χωρίς κόντρα και ρήξη με τους θεσμούς.
«Λένε ότι η υπεραπόδοση είναι ματωμένη. Αίμα του λαού ήταν και πριν από εμάς, αιμορραγία τεράστια είχαμε αλλά που οδηγούσε σε ελλείμματα και μέτρα ύψοςυ 65 δισ. ευρώ στην πενταετία 2010-2014», σημείωσε.
Σχετικά με τη σχέση του με Ευρωπαίους “παίκτες”, ο κ.Τσίπρας απάντησε: “Ποτέ δεν έγινα το αγαπημένο παιδί των Βρυξελλών αλλά κέρδισα κύρος και αξιοπιστία, με εξαίρεση τους εμμονικούς με τη λιτότητα όπως ο κ.Βέμπερ”. Ειδικά για τον επικεφαλής του ESM ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τα μέτρα ελάφρυνσης, είπε: “ο Ρέγκλινγκ ανήκει στη συνομοταξία των νεοφιλελεύθερων”.