«Τα πάντα είναι θέμα των συσχετισμών που θα διαμορφωθούν την Κυριακή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας πώς εννοεί το ευρω-εκλογικο δίλημμα και γιατί ζητάει από τους πολίτες ψήφο εμπιστοσύνης.
«Οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες, του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, προφανώς δεν χάρηκαν με τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώσαμε και εφαρμόζουμε. Και το έδειξαν», ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξη (News 247), για να τονίσει:
«Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι την Κυριακή θα διαμορφωθούν νέοι συσχετισμοί και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Αν υπερισχύσουν οι δυνάμεις της εμμονικής και δογματικής στάσης υπέρ της λιτότητας, θα έχουμε προβλήματα. Ο κ. Βέμπερ, ας πούμε, αν εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, θα πει "δεν εγκρίνω τα μέτρα ελάφρυνσης". Αρα τα μέτρα που ανακοινώσαμε-εφαρμόζουμε δεν θα είναι δεδομένα. Γι' αυτό λέω ότι η ψήφος την Κυριακή θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Αν οι συσχετισμοί είναι εναντίον μας, δεν θα μπορώ να εγγυηθώ, το λέω καθαρά».
Δώρο Χριστουγέννων και αφορολόγητο
Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι στο τραπέζι του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται νέα θετικά, μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία θα οριστικοποιηθούν όταν τα στοιχεία δείξουν ότι η πορεία της οικονομίας εξακολουθεί να το επιτρέπει. «Βλέποντας την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, διαπιστώσαμε ότι υποεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Τα μέτρα που εφαρμόσαμε (από τη ΔΕΘ και μετά), ενισχύοντας την ανάπτυξη, ενισχύεται η ζήτηση, όπως γίνεται τώρα με τη 13η σύνταξη. Ο Ευκλείδης μίλησε για δυνατότητα επανασχεδιασμού, ώστε να διευρυνθεί η εθνική σύνταξη, που θα δώσει μόνιμη ελάφρυνση των πιο ευάλωτων συνταξιούχων».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας «φωτογράφισε» την απόδοση και δώρου Χριστουγέννων με τις ίδιες αναλογίες της (τύπου) 13ης σύνταξης που δόθηκε τώρα. Απαντώντας σε ερώτηση για το μέγεθος της 13ης σύνταξης, είπε ότι αυτή τη στιγμή, αυτό επέτρεψαν οι δυνατότητες της οικονομίας.
Για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου είπε: «Το πότε θα το ψηφίσουμε, θα το αποφασίσουμε εμείς, όχι ο επικοινωνιακός μηχανισμός του κ. Μητσοτάκη. Είχε προεξοφλήσει και τη μείωση των συντάξεων από 1.1.2019, λέγοντας μάλιστα ότι αυτό είναι το 4ο μνημόνιο. Οταν διεφάνη πως δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, έκανε τον τζάμπα μάγκα φέρνοντας τροπολογίες για τη μη περικοπή τους. Όπως έγινε με τις συντάξεις, εναπόκειται στον δικό μας σχεδιασμό και η μη μείωση του αφορολόγητου. Ήδη το έχουμε καταθέσει στο EwG».
Υπενθύμισε μάλιστα τις επιθέσεις που δέχθηκε τόσο από τους σκληρούς Ευρωπαίους (Σόιμπλε) όσο και από τους εγχώριους αντιπάλους (Μητσοτάκης) τα Χριστούγεννα του 2016, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε το πρώτο
εφάπαξ δώρο στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Πλεονάσματα διότι κόπηκε η ρεμούλα
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ιδιαίτερα στη διάψευση των ισχυρισμών περί «ματωμένων πλεονασμάτων». «Γιατί είχαμε πλεονάσματα, ενώ τρεις κυβερνήσεις πριν παρουσίασαν ελλείμματα, παρότι είχαν πάρει μέτρα λιτότητας πάνω από 60 δισ. ευρώ;», ρώτησε και απάντησε: «Πρώτον, διότι δεν στόχευσαν ποτέ σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η ελληνική οικονομία. Προτίμησαν να στοχεύσουν στο ψαχνό με περικοπές. Εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις, με το νέο ασφαλιστικό η τρύπα μειώθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Δεύτερον, δώσαμε μάχη για την ανεργία. Με εννέα μονάδες μείωση, μπήκαν στην αγορά εργασίας 350.000 άνθρωποι. Τρίτον, σταμάτησε το πάρτι, η ρεμούλα, όπως στον χώρο της Υγείας. Ετσι έγιναν τα πλεονάσματα».
Για τον χρόνο των εθνικών εκλογών επέμεινε στην εξάντληση της τετραετίας, «για να σταλεί μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα». Είπε πάντως γελώντας ότι «έτσι που το πάει ο κ. Μητσοτάκης, θα προκηρύξω εκλογές μόνο και μόνο για να δεχτεί debate».
Για κότερο, Συμμαχία και... μπρόκολα
Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε άλλα θέματα, όπως:
Για το περίφημο κότερο: «Μετά από 4,5 χρόνια που διαχειριστήκαμε εκατομμύρια ευρώ, αυτό που βρήκαν να μου προσάψουν είναι ότι πήγα τον 15Αύγουστο στο σκάφος της συνεργάτιδός μου. Η περιουσιακή μου κατάσταση δεν άλλαξε αυτά τα 4,5 χρόνια, πάλι στο νοίκι μένω. Μας έχουν περάσει από μικροσκόπιο και βρήκαν μόνο τη φούσκα-Πετσίτη».
Δημοσκοπήσεις: «Γίνεται είτε υποεκτίμηση της μεθοδολογίας, είτε συνειδητή προσπάθεια. Το κλίμα που εισπράττω δεν είναι κλίμα ήττας και η εικόνα που βγάζει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν είναι εικόνα νίκης».
Προοδευτική Συμμαχία: «Δεν χρειάζεται μαντικές ικανότητες για να δει κανείς ότι η στάση Γενηματά-ηγεσίας ΠΑΣΟΚ είναι στάση υποστήριξης του κ. Μητσοτάκη. Ήταν στρατηγική επιλογή μας η συγκρότηση του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, διότι η αντίστοιχη στρατηγική της κ. Γεννηματά και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι η σύμπλευση με τη Δεξιά».
Για το ΚΚΕ, περιορίσθηκε να πει ότι η γραμμή του είναι «τι μπρόκολα, τι λάχανα».
Για τον Δ. Κουφοντίνα, απάντησε: "Όσα λένε για την υπόθεση Κουφοντίνα και το κόμμα μας, είναι αθλιότητες. Η ιδεολογική και πολιτική διαφορά μας με όσους πιστεύουν πως η κοινωνική πάλη έχει να κάνει με αυτόβουλες και ένοπλες δράσεις και με εμάς που πιστεύουμε στην κοινωνική πάλη και την αλλαγή των συσχετισμών με τη δύναμη του λαού, είναι χαοτική και όσοι δεν το καταλαβαίνουν έχουν εκείνοι το πρόβλημα. Κάθε νόμος ωστόσο πρέπει να τηρείται στην ολότητά του και αρμόδιοι να απαντήσουν είναι οι δικαστές όχι εμείς".