«Οχι κ.Μητσοτάκη, δεν έχουν οι θύτες και τα θύματα τα ίδια συμφέροντα. Η Ελλάδα των πολλών ενώνει, η ελίτ διχάζει».
Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας «απάντησε» από την Κοζάνη στον αρχηγό της ΝΔ ο οποίος υποστήριξε χθες ότι ο ίδιος δεν είναι με τους πολλούς αλλά με όλους.
«Αναρωτιέμαι, κύριε Μητσοτάκη, από την 7ημερη εργασία θα κερδίσουν όλοι; Από το ξεπούλημα της δημόσιας Υγείας θα κερδίσουν όλοι; Από την κατάργηση του 8ωρου θα κερδίσουν όλοι; Από το ασφαλιστικό Πινοσέτ, όπως εσείς το ονομάσατε, που θα μας ξαναπάει στην αγκαλιά του ΔΝΤ, θα κερδίσουν όλοι; Από την την κατάργηση των επιδομάτων και της 13ης σύνταξης Θα κερδίσουν όλοι;»
Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι «τα εκλογικά διλήμματα είναι ξεκάθαρα», επισημαίνοντας ότι «εμείς κάναμε τα πάντα για να μείνει η κοινωνική πλειοψηφία όρθια. Θα κριθούμε και για τα σωστά μας και για τα λάθη μας, κυρίως για τον αγώνα μας και τις προθέσεις μας».
Υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις κρίσιμες ευρωεκλογές επειδή «στην αρχή πήγαιναν για περίπατο, αλλά τώρα λένε ότι θέλουν να είναι έστω και μία ψήφο μπροστά και μπροστά στον πανικό τους μιλούν για νοθεία».
Εξειδικεύοντας το εκλογικό δίλημμα τόνισε:
«Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης, στο σχέδιο αποκατάστασης των αδικιών, της ανάτασης οικονομίας.
Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη θα γράφονται τα αντίθετα. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης είπε ξεκάθαρα χθες ότι μπορεί να εγγυηθεί μόνο τις 12 συντάξεις, τη στιγμή που εμείς δίνουμε την 13η έστω και με τις δυνατότητες που επιτρέπει η οικονομία».
Ο διοικητής της ΤτΕ είπε να τα πάρουμε πίσω, ο κ. Βέμπερ, ο φίλος του κ. Μητσοτάκη, είπε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης τα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι. Εσείς να κάνετε κουμάντο στη Βαυαρία κ. Βέμπερ, όχι στο δικό μας προϋπολογισμό».
Και πρόσθεσε: Εάν βγούμε πρώτοι, που θα βγούμε, τα μέτρα ελάφρυνσης θα γίνουν μόνιμα και θα βαθύνουν, παραπέμποντας στα νέα θετικά «πακέτα» που επεξεργάζονται το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.
«Δυστυχώς, είναι αυτό που νομίζετε»
Απαντώντας εμμέσως στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε, μεταξύ άλλων:
--- Τα ελλείμματα έγιναν πλεονάσματα διότι σταματήσαμε τη ρεμούλα, την αισχροκέρδεια, το πάρτι στο χώρο της υγείας.
--- Τώρα που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και επιστρέφουμε ένα μέρος από τις θυσίες, μας κατηγορούν για δώρα και προεκλογικές παροχές. Δώρα έκαναν οι προηγούμενο κυβερνώντες στην ελίτ, σε αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά έξω με τις off shore, στους προμηθευτές στην Υγεία. Εμείς δεν κάνουμε δώρα. Έχουμε σχέδιο για μία νέα οικονομική πολιτική που θα δώσει ελάφρυνση στους πολλούς και θα στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία.
--- Κάθε ημέρα γίνονται όλο και πιο φανερές οι διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Θέλουν να κρυφτούν και η χαρά δεν τους αφήνει. Ομολογούν θέσεις από το πρόγραμμά τους.Δεν φταίμε εμείς που ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για 7ημερη εργασία, για παρωχημένο 8ωρο, για παρωχημένα δώρα που πρέπει να καταργηθούν, που χαρακτήρισε λαϊκισμό την 13η σύνταξη. Όποτε βγαίνει να μιλήσει εκτός κειμένου, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ βγαίνει να πει ότι «δεν είναι αυτό που νομίζετε».Δυστυχώς είναι αυτό που νομίζετε και αυτό που ακούσατε. Η ατζέντα του κ. Μητσοτάκη είναι η ατζέντα του ΔΝΤ που λεηλάτησε την κοινωνία το 2010-2014.
--- Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το μέλλον μαζί, χωρίς την τρόικα και το ΔΝΤ. Ναι, κάναμε έναν δύσκολο συμβιβασμό με πόνο καρδιάς και ψυχής για να μην πέσουμε στον γκρεμό που μας είχαν ανοίξει, ώστε να μπορούμε σήμερα να κάνουμε τα βήματα μπροστά.
Εμείς δεν ερωτευτήκαμε τα μνημόνια και τις καρέκλες της εξουσίας, όπως αυτοί που έχουν σύνδρομο στέρησης επειδή βρίσκονται μακριές από αυτές. Ξέρουμε ποιων τα συμφέροντα εκπροσωπούμε.
--- Είμαστε περήφανοι επειδή εκεί που απέτυχαν τρεις κυβερνήσεις με μέτρα πολλαπλάσια, με ελλείμματα, εμείς καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τα μνημόνια, να διώξουμε τους δανειστές, κρατώντας όρθια τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ψέμα» τον ισχυρισμό ότι η υπεραπόδοση στηρίχθηκε στην αφαίμαξη της μεσαίας τάξης.
Επικαλούμενος δε, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat είπε: Στην πενταετία 2010-2014, το κατώφλι από τη μεσαία τάξη στη φτώχεια το πέρασαν 840.000 συμπολίτες μας. Στην τριετία 2015-2017, 125.000 φτωχοί ξαναπέρασαν στη μεσαία τάξη.